Az ember az élete során nagyon hamar megtanulja, hogy a cukor rossz. Gyerekként még főleg azzal riogatnak, hogy tönkreteszi a fogakat, és ha túl sok csokit eszünk, akkor bérelt helyünk lesz a fogorvosnál. Aztán jön a korszak, mikor már a ruhaméretünkre gyakorolt hatása a legelrettentőbb tulajdonsága, majd szép lassan felnövünk és megértjük, hogy az esztétika és az egészség ebben az esetben kéz a kézben járnak, hiszen az elhízás nemcsak külsőleg kellemetlen, de súlyos fizikai problémák okozója is lehet. De nem csupán a derékbőséged jelezheti azt, hogy túlzásba vitted a cukrot, hanem a bőröd is.

Kipattogsz

Először is nagyon fontos tudni a cukorról, hogy gyulladáskeltő, így számtalan káros folyamatot tud beindítani a szervezetedben. Mivel pedig a hormonháztartásodat is megbolygathatja, így összefüggésbe hozható a hormonális, gyulladt aknék megjelenésével, különösen a száj és az áll körül – mondja Dr. Bruce Robinson, New York-i bőrgyógyász. A szakember tehát azt tanácsolja, ha úgy érzed, már minden lehetséges okot kizártál, ami az aknék hátterében áll, akkor lehet, hogy a cukorfogyasztásodat kell közelebbről megvizsgálnod.

Emellett egyéb bőrbetegségek, mint az ekcéma vagy a rosacea tüneteit is felerősítheti a túlzott cukorbevitel, aminek csökkentése a tünetek enyhítésében jelentős mértékben segíthet.

Bőrszárazság

Ha rendesen ápolod a bőröd, tisztítod, kened, hidratálod, és még mindig küzdesz azzal, hogy kiszárad, akkor is nyugodtan gyanakodj a cukorra. Dr. Harold Lancer (akinek a praxisában olyan híres hollywoodi dívák fordultak már meg, mint Beyoncé vagy Kim Kardashian) a The Cutnak beszélt arról, hogy a cukornak dehidratáló hatása van, így szárítja a bőröd és fakóbbá teszi, valamint azokhoz a múlni nem akaró sötét karikákhoz is köze lehet a szemed alatt.

Idő előtti ráncok

Az, hogy az ember testén az évek előrehaladtával ráncok jelennek meg, természetes folyamat. Ám ez lassítható és gyorsítható is, például pont azzal, hogy mennyi cukrot eszel.

 A feldolgozott cukor ugyanis károsítja a bőr feszességért felelős kollagén és elasztin termelődését, ami a bőr megereszkedéséhez és korai ráncosodásához vezethet.

Szóval, a rossz hír az, hogy a fánkok, gumimacik és egész mogyorós táblacsokik sajnos azon kívül, hogy pillanatnyi boldogságot tudnak okozni (ami egyébként szintén fontos és néha nagyon is kell), összességében olyanok, mint az a rossz barátnő, aki mindig arra bazíroz, hogy rávegyen, hogy az előnytelen rúzsod rakd fel, vagy a nem passzoló ruhádban menj randizni. De, hogy ne ilyen rossz szájízzel (!) zárjuk ezt a cikket, a jó hírünk, hogy azért nem kell teljesen kiiktatni a cukrot az életedből - csak jobban oda kell figyelni arra, milyen forrásból viszed be a szervezetedbe. A feldolgozott cukor, ami a fent említett termékekben van, a legrosszabb (és nyilván legfinomabb) választás, ám a természetes cukrokkal, amik a zöldségekben és növényekben találhatóak, még mindig megédesítheted a napjaidat.