Bár a multimaszkolás már jó pár éve jelen van a szépségápolásban, én csak nemrég találkoztam vele. Pár hónapja, a drogériában tett szokásos látogatásom közben a maszkokat böngésztem, és megláttam egy kifejezetten kevert bőrre kifejlesztett terméket: egy többrészes arcmaszkot, aminek a különböző komponenseivel egy időben tisztíthattam meg az államon lévő mitesszeres részt, és kezelhettem a szárazságot a homlokomon. Rögtön megvettem, kipróbáltam, és imádtam a végeredményt. De ez még semmi, hiszen a két komponenssel végzett multimaszkolás még nem egy nagy durranás. 

A haladó szint, mikor otthon elkap a hév, és egyszerre három, négy, vagy akár öt különböző terméket is felkensz a bőrödre - mindegyiket oda, ahova való. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tess (@tesford) által megosztott bejegyzés,

Egy kis pórustisztító maszkrészt az orrodra, egy kis szárítót a homlokodra, egy kis ráncmegelőzőt a szemeid alá és egy kis hidratálót az arcod két oldalára. Én egyre többször vetem be ezt a technikát, és tényleg bejövős. Ha belegondolsz, nincs olyan, hogy az arcod - és a nyakad - minden centijén ugyanolyan állapotú a bőröd. Főleg nem akkor, amikor menstruálsz és mondjuk kipattog az állad, vagy a T-vonalad. Vagy amikor stresszelsz, és mélyülni kezdenek azok a pici homlokráncoló barázdák... 

Multimaszkolás kétféleképpen 

Csak, hogy bonyolítsam egy kicsit a képet, elárulom: ezt a technikát lehet szigetesen, és rétegezve is alkalmazni. A szigetest már körülírtam: oda kened a hidratálót, ahol a legszárazabb a bőröd, és oda kened a tisztítót, ahol a legtöbb a mitesszered. De ez csak egy példa, rengeteg más opció létezik, a határ tényleg a csillagos ég. És akkor ott van a másik módszer, a rétegezés is: alapos tisztítás és esetleges radírozás után felrakod a leggyorsabban felszívódó tisztító maszkod, aztán a hidratálót, végül pedig a ránctalanító szérummal dúsított kedvenced. A Glowsly cikke szerint úgy variálhatod a maszkjaidat, ahogy csak szeretnéd, csak az nem mindegy, milyen sorrendben rétegezel. A legjobban akkor jársz, ha a könnyen beszívódó, vízbázisú termékek után kened fel a nehezebb összetételű maszkokat. 

Egy dolgot azonban érdemes figyelembe venned: az agyagos, és a megszilárduló, például a mitesszerek ellen kifejlesztett fekete maszkok egyáltalán nem alkalmasak alsó rétegnek. 

Ezek ugyanis annyira elzárják a bőrödet, hogy értelmetlen lenne rájuk tenned a hatóanyagokat. Ilyenkor várd meg a hatóidőt, szedd le az elsőt, és utána jöhet is a többi.

Bár én ezt a technikát is kedvelem, mégis (szerintem) a legjobb az arc különböző részeinek szigetes ápolása. Minden bőrrész kapja azt, amit megérdemel! 

Melyik részre mit tegyél? 

A Vichy honlapján található multimaszk-tájékoztató azt mondja, hogy érdemes kikísérletezned, melyik arcrészedre, milyen termék illik a leginkább. De azért adnak egy kis iránymutatást is: az olajos-pattanásos szigetekre például aloe verás, ásványi anyagokkal teli, illetve agyagos termékeket ajánlanak. Száraz bőrre vitaminokkal és hidratáló összetevőkkel dúsított maszkokat, hámlasztásra pedig kifejezetten a ‘peeling’-szóval ellátott termékeket javasolják. Logikus. 

Azt viszont már neked kell kikísérletezheted, mi hat a legjobban a homlokodon, az orrodon, és a szemeid körül. Én például kifejezetten szeretem hidratálni a szemeim alatti területet és az arcom két oldalát, míg a T-vonalamat inkább pórustisztító maszkokkal szoktam bekenni. De akár fátyolmaszkokat is bevonhatsz a buliba: vágd szét például a kedvenc hidratáló maszkodat, és csak a száraz részekre helyezd rá a darabjait (így akár a tested többi részére is maradhat hatóanyag, nemcsak az arcodra)! A hatóidőre is jó, ha odafigyelsz: ha az egyiknek 20-30 percig kell a bőrödön a lenni, a másiknak pedig elég 10 perc is, ebben a sorrendben vidd fel a termékeket!