Na jó, ez azért így eléggé sarkított megfogalmazás, de a lényeget fedi: az Új-dél-walesi Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy hol és miért csinálnak a nők több szexi szelfit, és nagyon meglepődtek, amikor nem az jött ki eredményként, hogy a férfiakat szeretnék lenyűgözni velük. A hipotézis ugyanis az volt, hogy ezek a önfotókat legtöbbször olyan társadalmakban élők lövik, amelyekben hangsúlyosabb a nemek egyenlőtlensége, és sokkal tradicionálisabbak a női szerepek, de aztán kiderült, hogy ahol nagyobbak a gazdasági egyenlőtlenségek, ott sokkal több ilyen kép készül.

Magyarán a nők számára a szexi szelfi egy olyan eszköz, amit arra használnak, hogy feljebb jussanak az - általában férfiak által dominált - munkakörnyezetükben,  vagy a társadalmi ranglétrán. Persze ezt nem úgy kell érteni, hogy elküldözgetik a főnöknek, aztán majd csak lesz valami, hanem úgy, hogy az ilyen képektől sikeresebbnek és ügyesebbnek érzik magukat, ettől megnő az önbizalmuk és versenyképesebbnek érzik magukat  - a nemek közötti gazdasági egyenlőtlenség ugyanis egyébként is növeli a versenykedvet a nők között. A kutatók arra jutottak, hogy ha egy nő szexi, és foglalkozik a külsejével, az szociális, magánéleti és társadalmi előnyökkel is járhat. 

Evolúciós szempontból pedig a pszichológusok szerint ez teljesen érthető: nőként alkalmazkodunk a megváltozott körülményekhez, és így versengünk a többi nővel az áhított cél érdekében, legyen az a tökéletes partner, vagy az áhított munka. A kutatók azt is megfigyelték, hogy ugyanígy igaz ez nemcsak a szelfikre, hanem az egyéb szépészeti tevékenységekre is, így kozmetikushoz, körmöshöz, fodrászhoz is ott jár gyakrabban az ember lánya, ahol nagyobb a verseny a társadalmi-, és a munkaerőpiacon is.