A Washingtoni Egyetemen készült az a kutatás, amiben a szakemberek arra voltak kíváncsiak, milyen érzéseket és gondolatokat váltanak ki a szelfik az emberekből, főleg azokból, akik nézik őket. És bár, lehet hogy ez manapság az egyik legnépszerűbb fotózási forma, a kutatók mégis azt állapították meg, hogy annak ellenére, hogy áradnak a lájkok a hesteg nomakeup szelfidre, a háttérben mégis van valami rossz érzés. 

A tudósok azt figyelték meg, hogy akiknek az önarcképét mutogatták, azokat kevésbé szimpatikusnak, szerencsésnek, sikeresnek és nyitottnak látták a felmérésben résztvevők.

Sőt, ha két ugyanolyan tartalmú fotósorozatot tettek eléjük, amin az egyiken szelfik voltak, a másikon valaki más által készített képek, utóbbiak, az úgynevezett pózolós képek kifejezetten pozitív érzéseket váltottak ki, míg a szelfik negatívakat. A más által fotózott képeken szereplőkkel kapcsolatban olyan szavak merültek fel, mint: magabiztos, szociális, kalandvágyó, sikeres, és „jó barát alapanyag”.

Ha pedig te is olyan vagy, aki percekig képes a tükör előtt álldogálni, hogy elkészítse a tökéletes képet magáról, akkor különösen rossz hírünk van: a tükörszelfik még a sima, „lefotózom magam itt a Dunakanyar előtt” típusú fotóknál is negatívabb érzéseket váltanak ki.

szelfi2.jpg

De miért van ez így?

Talán nem nagyon meglepő, az egyik oka annak, hogy ilyen rossz érzéseket váltanak ki a szelfik, a mesterkélt mivoltuk, és ezzel együtt az, hogy olyan benyomást keltenek, mintha a készítőjük elkeseredetten szeretné felhívni magára a figyelmet. Ezzel szoros összefüggésben áll az is, hogy az önfotózás nárcisztikus tevékenység, az ilyesmi pedig nem a legszimpatikusabb vonás.

Emellett egy szelfi olyan hatást is kelt, minta a fotóznónak nem lennének barátai, vagy szerettei, akik készítenek róla képeket. Ráadásul az önfotókon máshogy nézünk ki, mint azokon a fényképeken, amiket készítenek rólunk, azok pedig, akik nézik a fotóinkat az utóbbi arcunkat ismerik.

Persze mindez nem azt jelenti, hogy akkor soha többé ne csinálj szelfit, hiszen tényleg van olyan helyzet, mikor az ember lánya magáról készíti a legjobb képet, és tényleg tök jó szórakozás lehet a barátokkal is fotózkodni, gondolj csak az ikonikus Oscar-szelfire! Talán csak ebben az esetben is jó, ha a kevesebb több elvet követed. 

Csíííííííííííííz!