Nem az a kérdés, hogy posztolni vagy nem posztolni, hanem az, hogy mikor! Talán veled is előfordult már, hogy egy-egy számodra fontosabb bejegyzés előtt kicsit mérlegelted, hogy vajon tényleg mondjuk szombat este-e a legbölcsebb megosztani, mikor épp mindenki bulizik, Netflixezik, a barátaival van, szóval biztos valami olyat csinál, ami nem a news feed görgetése. 

Arra nem is annyira nehéz rájönni, hogy mik azok az időpontok, mikor nem érdemes ellőni a bejegyzéseket, az viszont már komolyabb kutatást igénylő kérdés, hogy melyik időpontokban javasolt posztolni, hogy minél többen lássák és reagáljanak. Ennek megválaszolására az elmúlt években már több felmérés is készült, a Falcon nevű, kifejezetten social média posztok gyártására szakosodott cég, például 18 (!) különböző tanulmány eredményeiből állította össze a megfigyeléseit.

Mikor érdemes Facebookra posztolni?

Lehet, hogy te általában munkába menet vagy lefekvés előtt pörgeted a news feeded (pedig nagyon nem kéne!), a kutatások mégis arra jutottak, hogy a legtöbb aktivitás a 12 és 16 óra között megosztott bejegyzések alatt van. Erre egyébként az egyik lehetséges magyarázat, hogy sokan a munkahelyükön, az asztali gépünkön görgetik a Facebookot, amire az ebéd utáni, hazamenés előtti, azaz nem valódi munkával töltött órák kiválóan alkalmasak. Ám persze korábban és később is vannak intenzívebb időszakok, ilyenek a reggel 9 és az este 8.

Nemcsak az időpont, a nap is számít!

Érdekes módon a tanulmányok arra jutottak, hogy szerdán különösen jó eséllyel mennek nagyot a posztok, ahogy a csütörtök is príma nap lehet egy jó fotó megosztására. Ám a legsikeresebbek mégis pénteki bejegyzések, ami érthető, hiszen ilyenkor, a hétvége közelsége miatt, a legtöbben kicsit boldogabbak, mint a hét több napján és így nagylelkűbbek a lájkokkal. A legóvatosabbnak viszont a hétvégi posztokkal kell lenni, különösen szombaton szeretik az emberek (talán te is) hanyagolni a Facebookot.

facebook.jpg

De mi a helyzet az Instagrammal?

Ami igaz a Facebookra, nem feltétlenül állja meg a helyét az Insta esetében. Sőt, a kutatások szerint nagyon nem. Úgy tűnik, hogy mikor az emberek nem facebookoznak, akkor instagramoznak. Míg az előbbi közösségi oldalon az ebéd után órák a nyerők, utóbbin kifejezetten az evés órái, a 11-13-ig tartó időszak kiemelkedő. (Ugye azonnal magadra is ismertél, ahogy a Tupperware fölött majszolva görgeted a képeket, nem?) Emellett pedig míg a Facebook szinte halott délután 5 körül, addig az Instagramon kifejezetten élénk időszaknak számít. Egyszerűen fotókkal szeretjük szórakoztatni magunkat munkából hazafelé.

Bármikor csak ne hétvégén!

Az Instára is igaz, hogy megfigyelhetők több és kevesebb aktivitást hozó napok. Ezen a platformon egyébként szinte minden hétköznap jó posztolni, itt is előkelő helyen szerepel a szerda, de a hétfő, csütörtök és péntek ideálisak a fotók megosztására. Hétköznapok közül csak kedden csökken kicsit az érdeklődés, ám közel sem annyira, mint hétvégén, különösen vasárnap.

Most pedig, hogy mindezt tudod, mielőtt ezt az egészet nagyon komolyan vennéd, azért ne felejtsd el, hogy mindenki posztolási és görgetési szokásai mások. Szóval, simán lehet, hogy te tényleg jobban ismered a barátaidat, mint az arc nélküli tanulmányok, és nagyon jól tudod, hogy ha nekik akarod eljuttatni az üzeneteidet, akkor lehet, hogy pont valami tudományosan tiltott időben kell posztolnod. Mindenesetre te is eljátszogathatsz azzal, hogy figyeled, melyik időpontban posztolt tartalmaid a legsikeresebbek. Hiszen ki tudja? Egy nap te is írhatsz ebből egy tanulmányt, hogy arról is beszámolhassunk.