Mivel rühellek órákat pepecselni, nagyon tetszett, hogy a csoda szakállápolóhoz összesen négy dologra van csak szükség: jojobaolajra, mandulaolajra, bergamottolajra, és még egy, ízlés szerint választott negyedikre, ami az illatát adja. Érdemes cseppentős üveges kiszerelésben venni őket, vagy beszerezni egy pipettát, ha  ez nem megy - utóbbi szerencsére minden gyógyszertárban kapható.

Ettől függetlenül kicsit aggódtam, hogy ha meg akarom csinálni a cuccot, egyből indulhatok is bioboltot kutatni, de mázlim volt, mert a  legközelebbi drogériában mindent kaptam egy helyen. A jojoba és mandulaolajból tíz csepp kellett üvegenként, a bergamottolajból 5 csepp, és az eredeti recept szerint ehhez jött volna még 10 csepp cédrus illóolaj is. Csakhogy a cédrus nekem egyáltalán nem jött be, és mivel legkevésbé sem akartam azt szagolgatni a férjemen, inkább a grapefruitolajra szavaztam. A legjobb egyébként, ha egyszerűen megkérdezed azt, akinek az ápolót szánod, hogy milyen illatot szeret. Persze viszonylag kicsi a realitása annak, hogy egy pasi otthon van az aromaterápia világában, de ha már annyit képes kinyögni, hogy „citromosat”, vagy „mentolosat”, akkor azon a vonalon el tudsz indulni. Ha azt mondja, „wunderbaum”, akkor valami fás, fenyőre hajazó illattal próbálkozz.

Közel 5000 forintot hagytam a boltban, amit elsőre kicsit húzósnak ítéltem. Szerencsére a barátnőm megnyugtatott, hogy a négy üvegyni olajból kb. egy évre elég ápolót lehet kikeverni, ami máris sokkal jobban hangzott. Ráadásul mindegyiket többféleképpen is fel lehet használni, a mandulát és a jojobát simán belekeverheted a testápolódba, az arckrémedbe, puhíthatod velük a bőrt a sarkadon, vagy a könyöködön, sőt, még a töredezett hajvégeidre is nyugodtan kenhetsz belőlük.

Különösebb előkészület, vagy eszköztár nem kell a kikeveréshez:  egy üvegcsében jól rázd össze a hozzávalókat, és kész. Nekem perszeettől függetlenül most is sikerült valamit elszúrnom.

A barátnőm külön megírta, mikor átküldte a receptet, hogy pipettás üvegbe tegyem a folyadékot, de e felett nagyvonalúan átsiklottam. Én inkább cuki csatos, meg lecsupaszított babakajás üvegeket képzeltem magam elé, piros masnival átkötve. Viszont mivel összesen 35 cseppnyi olajról beszélünk, ennyi erővel vödörbe is tölthettem volna. Ez a mennyiség egyébként 3-4 alkalomra elég, de neked is azt javaslom, hogy először csak kis mennyiséget csinálj. Ha ugyanis mégsem jön be a delikvensnek a kence, akkor kevesebbet kell kidobni.A magam részéről annál lustább vagyok, hogy pipettáért bárhova elmenjek, így addig kutattam, míg nem találtam egy régi,pici üres lekvár termékminta üveget, úgyhogy nálam abban landolt a keverék.

A férjem nézte, szaglászta, épp, hogy meg nem kóstolta. Nem esett túl jól, amikor közölte, hogy meglepte, hogy ilyen jót sikerült csinálnom.