A „trend” (ha létezne ennél nagyobb idézőjel, azt használnám) a TikTokon jelent meg. A videókban az látszik, hogy fiatal influenszerek szomorkodnak egy sort, hogy nem tökéletesen egyforma méretű a fogaik alsó része (wtf, eddig eszembe se jutott ezen IS aggódni), amit megpróbálnak egy körömreszelővel egyenesre faragni. Szó szerint. Ez az influenszer például (csendben jegyzem meg, hogy a közel 140 ezer követőjének) nemcsak megmutatja, hogy mennyire csúnya az egyenlőtlen fogsora, de a videó végén még örömködik is egy nagyot, hogy „guys, ez egy csoda, ez működik!”

A videóból egyébként az is kiderül, hogy a lány nem csak azért tartja zseniálisnak az ötletet, mert végre szebb lesz a mosolya, hanem, mert így a fogorvosi díjat is megspórolhatja.

Voltaképpen ez a DIY otthoni sufnituningos trükkök lényege. Hogy gyorsan, olcsón, egyszerűen szép eredményt érjünk el.

Ebben az esetben viszont akad egy kis bökkenő: a téma szakértői, a fogorvosok kifejezetten veszélyesnek tartják a fogreszelős mutatványt. Az egyik fogorvos még telefont is ragadott és TikTokon, majd részletesebben az Instagram oldalán is reagált a fogreszelős videókra:

Persze, tök egyszerű, nem elég szép a fogad alsó része, akkor hopp, elég egy kicsit levagdosni belőle, és meg is vagyunk! Csak utána majd ne hozzám gyere, ha olyan érzékeny lesz a fogad, hogy egy pohár vizet sem tudsz meginni. Egyébként remélem, hogy nem reszeltél belőle annyit, hogy még a vér is a falra spriccelt!

A fogorvos ebben a másfél perces videóban pedig azt is kifejti, hogy miért is fontos szakember segítségét kérni, ha gond van a fogunkkal: szerinte ugyanis egy nem hozzáértő nem érzi és látja, hogy hol van az a határ, ahol már ideget is sérthet a reszelő, aminek az érintése és megsértése nemcsak fájdalmas lehet, de maradandó sérüléseket is okoz. (A fogzománc, amint lekaparsz ugyanis nem olyan, mint a köröm vagy a haj: ha elrontasz rajta valamit, nem fog pár hét alatt „lenőni” a probléma.)

Nem beszélve arról, hogy egy ilyen sérülésnek a rendbetétele mennyivel többe kerül, mint maga művelet, amin ezek a DIY betyárok spórolni akartak.

Ha valaki ezek után mégis úgy érzi, hogy zavarja a fogai rendezetlensége vagy egyenetlensége, van rá biztonságos megoldás: a fog kontúrálása (enameloplasty) egy olyan eljárás, ahol szakemberek vizsgálják a fogak zománcvastagságát és annak fényében igazítanak rajta, hogy esztétikailag megfeleljenek. Biztonságos körülmények között, körömreszelő nélkül.