Mint kiderült, nagyon nem mindegy, hogy az álladon, a homlokodon, az orrodon, vagy a derekadon jelenik meg, és ezt nem hangsúlyozzák eléggé egyetlen fórumon sem. Persze én is szoktam találni ilyen holisztikus képeket, hogy az állon megjelenő aknék egy bizonyos ételtől, vagy lelki problémától jönnek elő, de azt gondolom, ez ennél eggyel összetettebb. Nem mintha nem hinnék a pattanások mentális oldalában, sőt nagyon is azt gondolom, összefügg a lélek és a bőr egészsége.  

Amellett viszont nem szabad elmenni, hogy vannak bizonyos típusú és bizonyos helyeken megjelenő patik, amikre - szerencsére - van magyarázat.

Ezt a témát dolgozta fel a SELF egyik cikke, amelyben az aknék és a különböző bőrhibák lokális jelentőségéről faggattak egy bőrgyógyász specialistát. Bár tökéletesen konkrét, mindenkire vonatkoztatható recept nincsen, egy dolog biztos: nem véletlenül pattogsz ki ott, ahol. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I WEIGH 📣 (@i_weigh) által megosztott bejegyzés,

Homlok 

Szinte minden zsíros bőrű nőnél megjelennek pattanások a homlokon, mert ez a rész lesz a legkönnyebben olajos – mondta Mara C. Weinstein Merez bőrgyógyász. 

De arra is kitért, hogy a nem megfelelő hajviselet is okozhat aknékat a homlokon: egy vastagabbra vágott frufru, de akár néhány belógó tincs is simán vezethet bajhoz. Ezt például nagyon átérzem, mert pár éve pont amiatt vágattam frufrut, hogy ne látszódjanak az itt megjelenő patik – sejtheted, hogy a szellőzés hiánya és a tincseken megragadó szennyeződések miatt mennyivel lett rosszabb a bőröm állapota csak pár nap után... A specialista egyébként az izzadtságot is kiemelte, mint a homlokpatik egyik fő okozóját. 

Szerinte úgy tehetsz a lehető legtöbbet ezért az arcrészedért, hogy elkerülöd a durva, nagyon olajos-zsíros hajápolókat (vagy csak a hajad végére használod őket), és megpróbálod mindig tisztán tartani: sportolás és sapkahordás után például azonnal töröld végig a területet egy kis tonikkal, és igyekezz minél szabadabb levegőzést biztosítani a bőrödnek! 

Orr 

Az orr bőre nagyon könnyen zsírosodik még azoknál is, akiknek egyébként teljesen problémamentes az arcuk többi része - mondta a doki. 

Szerinte, ha megcélzod a mitesszereket, már nyert ügyed van. Ha például egy kémiai hámlasztót vetsz be (akár csak az orrodon), akkor szinte biztos, hogy elfelejtheted ezen a területen a pattanásokat, hiszen így nem kerülnek bele a pórusokba a baktériumok és az elhalt hámsejtek. Ja, és még egy nagyon hasznos tipp: ha szemüveget viselsz, tisztítsd rendszeresen! 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Roxy (@roxysarshar) által megosztott bejegyzés,

Áll 

Na, ez már eggyel összetettebb kérdés. Dr. Weinstein szerint erre a területre nem lehet olyan “egyszerű” megoldásokat javasolni, mint a hámlasztás, vagy a megfelelő hidratálás, hiszen sokaknál nagyon bonyolult hormonális folyamatok okozzák az állon megjelenő pattanásokat. Ez pedig túl egyéni ahhoz, hogy univerzális kezelési formát lehessen rá javasolni.  

Egy dolgot azonban tehetsz: minden életmódbeli körülményt alakíts úgy, hogy ne jöhessenek ki azok a pattanások. Rendszeresen tisztítsd a telefonodat, ne nyúlj sokat az álladhoz, és a menstruációd előtt és közben (amikor dúlnak a hormonok) fokozottan figyelj az áll az ápolására! 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dr. Janelle Vega (@drjanellevega) által megosztott bejegyzés,

Az arc két oldala 

Na, ez is egy bonyolult terület, amire szintén nincsenek nagyon konkrét megoldások. A bőrgyógyász szerint itt főleg a genetika az, ami közrejátszik: ha hajlamos vagy az arcod két szélén kipattogni, az nyilván rengeteg körülménynek is köszönhető, de sajnos simán lehet, hogy csak egyszerűen - a genetikád miatt - itt könnyebben növesztesz aknékat, és kész. De azért van remény! 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy milyen fontos az arcoddal minden nap érintkező használati tárgyak (mint például a telefonod, sálak, garbók, párnahuzatok, és persze a kezeid) tisztítása - elég egy rossz mozdulat, és ha hajlamos vagy rá, már ki is pattogtál. 

Ezzel hatványozottan egyetértek: én sosem hittem abban, hogy ennyire oda kell figyelni a telóm és az ágyneműim tisztítására, sőt egy csomó ideig a sima törölközőmet használtam az arcomra is. Nagy hiba volt. Most, hogy igyekszem mindenemet tisztán tartani, sokkal kisebb ezen a területen a pattanásaim száma, sőt a legtöbbször “csak” a ciklusom egy bizonyos szakaszában pattogok itt ki. Éljen a tisztaság! 

Az interjú végén a szakértő egyébként kiemelte: ha úgy érzed, MINDENT megtettél, és 10-12 héten belül sem javult semmit a bőröd, akkor mindenképpen keress fel egy szakembert, mert meglepő hormonális és egyéb zavarok állhatnak az indokolatlanul makacs aknék hátterében. Ne add fel a küzdelmet, mert mindig van megoldás! 

Ha pedig érdekel, én hogyan küzdöttem meg (és küzdök meg minden egyes nap) az aknéimmal, katt a videóra: