Nem akarok vinnyogni, mert nagyon jó dolgom van, mióta megtaláltam a kedvenc növényi tejemet, amiből habos kávét lehet készíteni (Joya, teljesen cukormentes Barista-kollekció, nekem két évembe telt, mire rátaláltam - szívesen), de nem tudok elmenni a tény mellett, hogy 

néha jobban szeretnék meginni egy pohár tejet, mint egy finom koktélt. 

Lehet, hogy öregszem, meg az is lehet, hogy túlságosan rá vagyok kattanva, de szerintem a bio házi tejnél kevés finomabb dolog van a világon. Mégis lemondtam róla, mert pattanásos-aknés bőröm van, és addig nyomasztott minden bőrápolással foglalkozó szakember és weboldal azzal, hogy ilyen bőrrel el KELL felejteni a tejet, hogy megadtam magam, alternatívát kerestem. De biztos, hogy jól tettem? 

Nos, a bőröm egy rövid idő után szebb lett, de ha egymillió százalékosan őszinte akarok lenni, 

valójában nem vagyok biztos benne, hogy a tej elhagyása megváltoztatta a bőröm.

Vannak jobb napok, vannak rosszabbak. Kitalálhatod, hogy most, mikor ezen sorokat írom, melyik kategóriát élem éppen: fogkrémfoltok vannak a homlokomon, és fájó hassal telnek a női napjaim... Tehát nyilván a szokásos, havi borzalmas a bőröm időszakom van. És, most jöjjön ide, és csapjon arcon egy elvetemült bőrgyógyász, hogy ezt leírom, de szerintem ennek a világon semmi köze nincsen ahhoz, hogy vegán opcióval ittam-e lattémat, vagy nem. Ha tegnap megfejtem volna két tehenet, és rögtön leküldtem volna a tejet, akkor is ilyen lenne a homlokom. Ez hormonális. Mindezek ellenére azonban azt kell mondanom, hogy összességében egy halványka kis bogárbokányit talán javult a bőröm, amióta megvontam magamtól a tejet. 

Na, de ennyit rólam. Mi van veled, az anyukáddal, a tesóddal, a legjobb barátnőiddel? Az tiszta sor, hogy ha valaki laktózérzékeny, akkor ha lehet, inkább vegán opciókat válasszon. De mi van a többiekkel? Mindenkinek el kell felejtenie a nagy lattét, meg az IGAZI tejbegrízt egy életre? 

Nos, a birt Vogue nemrég utánajárt a kérdésnek, és kifaggatta Dr. Megan Rossi dietetikust, aki ráadásul bélspecialista is egyben. A szakértő pedig elég érdekes mondattal kezdte el a gondolatmenetét: 

bár egy ideje azt mondják, kerüljük a tejet, ha szép bőrt szeretnénk, valójában nem sok tudományos bizonyíték van arra, hogy tényleg aknékat okoz. 

A doki szerint fontos figyelembe venni, hogy a legtöbb kutatás, ami ebben a témában született, beszámoló alapú, és nem elég konkrét ahhoz, hogy egyértelmű összefüggéseket tárjon fel. Azok a vizsgálatok pedig, amik a tej bőrre gyakorolt hatásait tanulmányozzák, túl sok más, az eredményeket összezavaró tényezőt tartalmaznak. Például, azok akik több tejet isznak, sok esetben kevesebb rostot és több hozzáadott cukrot visznek be a szervezetükbe. Ezek pedig elég erősen befolyásolják a statisztikákat... 

Egy másik szakértő, Debbie Thomas kozmetikus azt nyilatkozta, hogy bár ő megkéri a problémás bőrű klienseit, hogy ne igyanak tejet, ez nem mindenkinél jön be. 

Igen, a tejtermékek okozhatnak aknékat, de nem minden akné vezethető vissza rájuk. Valójában több esetben okoz bőrproblémákat a cukor, a stressz, a policisztás ovárium szindróma (PCOS) és az egyéb életkörülmények. 

Mindkét szakértő azt javasolja, hogy válasszuk a kiegyensúlyozott táplálkozást, mozogjunk sokat, és írjunk kajanaplót, hogy tudjuk, mi okozhatta a kipattogást.

Oké. Bár jó fejek, meg minden, engem őszintén szólva borzasztóan ki tudnak akasztani ezek a tanácsok, mert pont annyira nesze semmi, fogd meg jól jellegűek, mint az, hogy van, akinél bejön, van, akinél nem. Úgyhogy, ha azt gyanítod, hogy nálad (is) a tej lehet a bőrproblémáid oka, következzen néhány tényező, ami valójában a gondok mögött meghúzódhat!

Növekedési hormon 

A tejben található casein és tejfehérje stimulálja az IGF1 nevű (növekedési) hormont, hivatalos nevén az inzulinszerű növekedési faktort. Megmagyarázom: ez a folyamat bizonyítottan a bőr olajosodását eredményezi, ettől lehet az, hogy kipattogsz vagy zsírosabb lesz a bőröd a tejtől. 

Inzulinszint 

A tejben alapvetően sok a cukor, pláne akkor, ha például gyümölccsel, vagy ne adj’ Isten, cukrozott kakaóporral kevered össze. Ez nyilván a vércukorszint gyors felugrásához vezet, ami pedig egyenes út a különböző gyulladásos folyamatok felé - ezek tünete lehet például az akné, az ekcéma, vagy a rozacea is. Ezért (is) érdemes odafigyelned arra, hogy mennyi cukrot viszel be naponta! 

Laktóz intolerancia 

A tejben található laktózt a test által termelt enzimek szokták lebontani. A laktózérzékeny emberek szervezete nem tud elég ilyen enzimet termelni, ezért sínylik meg, ha például megisznak egy lattét, vagy esznek egy szelet tejes sütit. Ahogy öregszünk, a testünk egyre kevesebb laktázenzimet tud termelni, magyarul egyre kevésbé tudjuk megemészteni a tejet – de ez mindenkinél más. Van, aki 80 évesen is napi fél liter tejet iszik és semmi baja, míg mások húszévesen már rohannak a vécére egy túró ruditól. Megint mások pedig semmit sem vesznek észre, csak azt, hogy indokolatlanul kipattognak. 

Nem MINDEN tejtermék ellenség 

A fentebb felsoroltak ellenére vannak olyan (tejes) kaják, amik szinte semmilyen hatással nem lesznek a bőrödre, mert fermentáltak, tehát savanyítottak. Ilyen például (halleluja!) a joghurt és a sajt is. Úgyhogy ezeket edd nyugodtan, a tejjel pedig kísérletezz, engedd el akár két-három hónapra, és nézd meg, mit tapasztalsz a bőrödön! 

Ám, ha zavaró, a mindennapjaidat befolyásoló aknéd van, érdemes felkeresned egy endokrinológust és hormonvizsgálatot kérned - jobb alaposan utánajárni, mi okozza ezt a bőrtünetet! 

(A cikkben látható összes képen vegán finomságok vannak - a tejet nem is olyan nehéz elengedni!)