Sokszor hallottam innen-onnan, és látom is az Instán, modellek és celebek oldalain, hogy a bőrápolás a levegőben is nagyon fontos, és sokan semmiféle sminket nem viselnek a repülőn. Őszintén szólva, eddig azt hittem, hogy ez csak egy-egy újabb alkalom arra, hogy szponzorált tartalmakat tegyenek ki a kedvenc maszkjukról a kedvenc magángépükön, szóval nem nagyon foglalkoztam ezzel a kérdéskörrel. 

Aztán nemrég elrepültem Svédországba (persze full sminkben), és kicsit tudatosabban megvizsgáltam a bőrömet az utazás után: katasztrofális állapotban volt. 

Kipattogtam, kiszáradtam, furcsa tapintású lett az arcom. Beletelt 2-3 napba, mire visszahidratáltam az eredeti állapotot és eltüntettem az összes pattanásomat. Ekkor gondolkodtam el azon: lehet, hogy a repülő és a smink kombinációja tényleg káros a bőrre? 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🦋 (@bellahadid) által megosztott bejegyzés,

A válasz: határozottan igen - derül ki Dr. Frances Prenna Jones bőrgyógyász a Harper’s Bazaarnak adott interjújából. A szakértő azt nyilatkozta, ha sminkben utazol, az kifejezetten rossz hatással van a bőröd állapotára. A nyomásingadozás, a levegő mesterséges szárazon tartása, és az állandó, sok esetben nem túl ideális hőmérséklet együttese meghatározza, hogyan dolgoznak a faggyúmirigyeid. Ez pedig a legtöbbször irtó erős szárítást eredményez.  

Ha pedig az épp kiszáradó bőrünkre még rá is sminkelünk (szinte minden alkalommal valamiféle ásványtartalmú termékkel, ami fixál), és nem engedjük lélegezni, az teljesen leblokkolja a faggyúmirigyeink munkáját, aminek a következménye később pattanások formájában jelentkezik - mondta a bőrgyógyász. 

Ez okozza azt, hogy csomószor leszáradnak a régi pattanások, és a helyükre újak jönnek. De ez még nem minden. A szakértő szerint van még egy tényező, amit elrontunk, ha a bőrünkről van szó a levegőben. Ez pedig nem más, mint a táplálkozás, az ételek és természetesen az ellenállhatatlan, legtöbbször stresszoldóként használt italok. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

sarah (@hydratedho) által megosztott bejegyzés,

Szerinte, ha az egyébként sem ideális, szárító kombinációhoz hozzáadod a sós-fűszeres, kissé egészségtelen rágcsákat, és az elfogyasztott alkoholmennyiséget (vagy csak a nem megfelelő hidratáltságot), máris sokkal rosszabbul jársz. Arról nem is beszélve, hogy hosszú járatokon simán elaludhatsz a sminkedben, amiről nyilván tudod, hogy az egyik első helyen áll a szépségápolási tiltólistán. Ezek együttese a tökéletes receptje az eltömődött pórusoknak, az erősebb ráncvonalaknak, az irritációnak, a kiszáradásnak és a pattanásoknak. 

És akkor most jöhet a kérdés, ami nagy valószínűséggel a te fejedben is megfogalmazódott: ezentúl arcmaszkkal, nulla sminkben, vizet vedelve, zöldséget rágcsálva kell utazni? 

Dr. Jones szerint igen, legalábbis törekedni kell valami hasonlóra. Javasolja, hogy ha sminkben szállsz fel a gépre, minél hamarabb menj el a mosdóba, mosd le, és hidratálj! Azt is hozzáteszi, hogy érdemes valamilyen formában hialuronsavat tenned a kézipoggyászodba, ami segíti a bőrödet abban, hogy megtartsa a nedvességtartalmát. Egy jó (persze maximum 100 ml-es) sminklemosó, egy hidratáló és egy hialuronsavas szérum: a tökéletes recept, ha szép bőrrel szeretnél megérkezni az úti célodra. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

AlkaGlam | Facial Mist (@alkaglaminc) által megosztott bejegyzés,

Ha pedig nehezen tudsz ellenállni a sós kajáknak és a kedvenc koktélodnak, akkor se félj, csak guríts le minél több pohár vizet minden egyes italhoz (ha lehet, kétszer annyit, mint lent a földön)! Maximum sokat szaladgálsz majd a vécére, de legalább lesz újabb alkalmad hidratálni, nem?