A BBC egyik cikke szerint az emberek nagyjából 18-50%-a elégedetlen a mosolyával, ha a tükörbe néz - és főleg a fogsoruk színe miatt. Amerikában ez gazdaságilag is meglátszik: a fogorvosi rendelőkben a fehérítés lett ugyanis a legnépszerűbb kezelés, a páciensek iszonyatosan nagy része csak és kizárólag emiatt látogatja meg az orvosát.  

Ez persze nem véletlen: minden egyes sorozatban, reklámkampányban, filmben, és óriásplakáton retinát vakítóan fehér fogakat látni. Arról nem is beszélve, mennyire bejárta nemrégiben a magyar Instát is a házi fogfehérítő őrület, minden második celeb egy kis masinával a szájában szelfizett a vakítóbb mosoly jegyében. Azt hiszem, kimondhatjuk, hogy a fehér fogsor ma már státusszimbólumnak számít, pedig nem sok köze van az egészséghez. 

Igencsak érdekes dolgokat állít ezzel kapcsolatban a BBC cikke: a fogaid színét nemcsak az befolyásolja, hogy mennyit mosod őket. A genetikád, a korod, az étkezési szokásaid, az, hogy szedsz-e gyógyszert, és persze az, hogy cigizel-e, legalább ugyanennyire van hatással a mosolyod árnyalatára.  Emellett azt is állítja, hogy a fogaid színének szinte semmi köze nincs ahhoz, hogy mennyire egészségesek, és ezt Várnagy Éva fogorvos is megerősítette. 

Az, hogy valakinek fehérek a fogai, még nem jelenti azt, hogy egészségesek is, és persze ez fordítva is igaz. Mindez csak az esztétikáról szól.

Felmerült bennem a kérdés, hogy akkor mégis miért gondoljuk, hogy a sárga fog valószínűleg rossz is?  Éva erre is ésszerű magyarázatot adott: 

Alapvetően a fogszuvasodás barnás-feketés-sárgás árnyalatváltozást jelent, valószínűleg ezért gondoljuk, hogy a sárga fog beteg is. Mivel manapság már a csapból is az folyik, hogy legyél szép, fogyj le, legyen tökéletes szemöldököd és kerek cicid, nem csoda, hogy a fogakhoz is elértek ezek a trendek. A korral nyilvánvalóan egyre növekszenek az egyenetlenségek, a repedések a fogon, valamint a zománc egyre vékonyabb lesz, az alatta levő dentin pedig sárga, és ez jobban áttűnik - ezért lesz a fog sárgább a korral.

Éva abban is megerősít, amit a BBC cikke is állít: a fogaid színe hatalmas mértékben függ attól is, hogy mit eszel és mit iszol - a vörösbor és a kávé színezi el őket a legjobban. Persze ez nem azt jelenti, hogy akkor mostantól tartózkodnod kell ezektől, inkább csak azt, hogy nem kell nagyon ráfeszülnöd a fogaid színére. 

A fog nem olyan, mint a csempe, azaz nem teljesen sima, ezért a benne levő hajszálrepedésekben, egyenetlenségekben könnyebben megülnek a színezőanyagok, mint az egyenletesebb, simább fogzománcon.

Éva is azt ajánlja, hogy rendszeresen járj el a fogorvosodhoz, hogy megelőzhesd a bajokat, de nem kell kétségbeesned, ha nem hófehér a mosolyod. A lényeg, hogy ápold a fogaidat rendszeresen, és igyekezz megfelelő hangsúlyt fektetni a szájhigiéniára. 

Hozzáteszi, hogy mértékkel persze belefér a fogaid fehéríttetése (ha nagyon szeretnéd), de ha túlzásba viszed, abból nagyobb baj lehet, mintha elhanyagolnád őket... Szerinte a hófehér fogsor többnyire nem is 'egyszerű' fogfehérítés következménye, sokszor más beavatkozás is kell hozzá (például esztétikai héjak). Ha mégis az ultrafehér mosoly minden vágyad, orvossal keress erre megoldást, és engedd el a neten rendelhető "csodaszereket" és házi praktikákat.