A nővérem és a férje két éve költöztek ki Stockholmba, én pedig meglehetősen szomorúan és kissé bosszankodva, értetlenkedve fogadtam a döntést. Nem annyira voltam oda az északi világért, a rengeteg sötét óráért és a 18 fokot nyári hőségként megélő svédek szellemiségéért. Aztán ellátogattam hozzájuk Stockholmba (azóta többször is), és beleszerettem a skandináv életérzésbe, divatba és persze szépségápolásba is. 

Van valami nagyon életérzésszerű dolog abban, ahogyan az északiak bánnak a bőrükkel és őrzik a szépségüket. 

Kicsit ez a terület is beletartozik a dán ‘hygge’ érzésbe, ami a svédeknél a ‘lagom’: nem túl sok, nem túl kevés, éppen elég. Kényelem, szeretet, lelassulás, mindfulness, a pillanatnak élés, egészség, élvezetek és szeretet – ezek a kulcsszavai ennek az északi boldogságmegélésnek. És valamit nagyon jól csinálnak, mert nemcsak a szépségiparban hódítanak, hanem rengeteg más területen is. Ja, és szörnyű időjárás, sötét órák ide vagy oda, boldogok. A dánok a legboldogabb nemzet a világon. Érdemes tanulni tőlük, még beauty-szempontból is! 

teli-dolgok.png

Az elengedhetetlen hidratálás 

Tuti, hogy te is érzed télen, hogy erősebb táplálásra van szüksége a bőrödnek - északon ez szinte az egész évre jellemző, emiatt a skandináv szépségápolásban elengedhetetlen a folyamatos hidratálás. Ehhez nem használnak extrém sok terméket, csak amit szükséges, és esetleg egy kis plusz bőrszépítésre adnak: jöhetnek az egyszerű, de nagyszerű hidratálók, tiszta szérumok, és természetes, antioxidánsokban gazdag olajak!  

A kevesebb több 

Talán az is a ‘lagom’ életérzéshez tartozik, amiről a nővérem számolt be, amikor kértem, hogy írjon magyar fejjel nekem pár sort az igazi svéd bőrápolásról: 

Nagyon sok clean terméket lehet itt kapni, a lényeg az, hogy nem kell ezerféle összetevő egy krémbe, hogy igazán szuper legyen, inkább egy-egy nagyon király hatóanyaggal dolgoznak a gyártók, és ez jobban be is jön. 

boapolas.png

Minimalista dizájn 

Nem kell álszentnek lennünk: mindannyian vettünk már meg bőrápolási terméket azért, mert isteni volt a csomagolása. Nos, a skandinávok nagyon menők ebben: valahogy úgy operálnak a letisztultsággal és az egyszerű, de nagyon szemet gyönyörködtető színekkel, hogy azonnal azt a szérumot veszed le a polcról. Szerintem ennek az az oka, hogy nem akar elárasztani rengeteg infóval a doboz/zacskó, csak annyival, amennyit keresek - és ez ebben az agyonreklámozott, ingerekkel teli kultúrában tényleg nagyon ‘hygge’. 

Természetes összetevők 

Északi bogyók, színtiszta víz, vegán hatóanyagok - a skandinávok eléggé pro-k ebben. Mivel ezek az országok az élen járnak a természetvédelemben (ha Stockholmban leteszel valahova egy sörösdobozt, azonnal jön valaki, aki elviszi, mert a boltban pénzt kapsz a visszavitt hulladékokért), ez a szemlélet a szépségiparban is megjelenik. A nővérem például ezt is imádja, amikor svéd cuccokat vásárol magának. 

Nemcsak hatalmas a választék, de lelkiismeret-furdalástól is mentes a szépségvásárlás. Elképesztően sok márka vegán, a csomagolások nagy része pedig újrahasznosított (még az elérhető árú termékeké is), emiatt egyáltalán nem kell aggódni az ökológiai lábnyomunk miatt, amikor szépülünk, és ez elég király. 

skandinav-otthon.png

Fényvédelem 

Azt gondolnád, hogy északon nem megy annyira az SPF a sok borongós és sötét nap miatt, pedig nagyon ügyelnek a fényvédelemre, és a szolizás kicsit sem jellemző ezekben az országokban. Emiatt tele vannak a polcok SPF-fel ellátott krémekkel és sminkekkel – csak egy gondjuk van, hogy nem nagyon tudnak ellenállni annak, amikor kisüt a nap! Legalábbis a nővérem erről mesélt. 

Stockholmban, ha kisüt a nap, azonnal hófehér testeket látsz mindenhol. Nyilván itt is mindenki vágyja a finom napfényt, de mivel az év nagy részében nincs strandidő, sokan hajlamosak leégetni a fehér bőrüket, amint előbukik a nap – de a nagy többség azért ilyenkor is igyekszik fényvédőt használni. 

Étkezés 

Mivel a skandináv országokban mindenhol nagyon mennek a tengeri kaják (főleg az egészséges halfélék), nem csoda, hogy szép a bőrük a rengeteg Omega-3-tól. De ha nem a halfogyasztást nézzük, hanem egy átlagos nagybevásárlást, rögtön rájövünk, mitől tudnak egészségesek és fittek maradni... A nővérem például ezt (is) imádja Stockholmban: hogy sokkal könnyebb jól enni, mint itthon. 

Persze, hiányoznak a magyar ízek, de azért itt nagyon nagy választék és sok lehetőség van arra, hogy minden étkezésed tápanyagdús legyen. A boltok tele vannak isteni, teljes kiőrlésű házi kenyerekkel, tengeri kajákkal, vegán alapanyagokkal, friss és vitamindús zöldségekkel és gyümölcsökkel. Itt mindenki salátázik, vagy sushizik délben, aztán otthon főz magának egy tartalmas, de nagyon tápanyagdús vacsorát. 

Mindenhol szépség 

Nekem az a benyomásom az északi szépségről, hogy valahogy mindenhol ott van: kirakatokban, dizájnban, divatban, ételekben, sőt még a buszon elhelyezett plakátokon is. Minden letisztultabb és egyértelműbb, ami nyugodtságot és minőséget áraszt. De a legnagyobb kedvencem az, hogy tényleg BÁRHOL beszerezheted a kedvenc szérumodat. 

Svédországban még a H&M is tele van arcápolási termékekkel. Bemész, és mindent megvehetsz egy helyen, ami hozzájárul a szépségedhez - tömve vannak a polcok csupa tiszta, jótékony bőrápolási cuccal. Én egy lottónyereményt tudtam volna elkölteni minden boltban...