A legfontosabb mégis egy olyan, amin ne változtass: viselj napfényvédőt!

Annak ellenére, hogy már nem süt olyan erősen a nap, a bőrödnek még mindig szüksége van védelemre ellene. Az UV-sugárzás egész évben fenyegeti a sejtjeidet, és talán nincs semmi, ami jobban öregíti a bőrödet, mint a közvetlen napfény. Soha nincs elég korán elkezdeni a napfényvédelmet: 28 évesen most már figyelek rá, de az elmúlt 10 évben is kellett volna, és akkor nem lennének már most májfoltok az arcomon. Az őszi napsütés is erős, annak ellenére, hogy nem érzed úgy - olyan arcápolókat válassz, amelyekben már benne van az SPF, így nem kell vele külön bajlódnod.

Vedd elő a nehezebb krémeket!

Nyáron nem bírja az arcod a túl zsíros krémeket, télen viszont szüksége van az extra ápolásra. Persze az, hogy milyen termékeket kellene használnod, nagyban függ a bőrtípusodtól is, de alapszabály, hogy a hideg időben előhúzhatod a tarsolyodból a nehezebb krémeket is. Ha nem vagy benne biztos, hogy mi felelne meg a legjobban a bőrödnek, kérd ki bőrgyógyász vagy kozmetikus tanácsát!

giphy (1).gif

via Giphy

A formulát is cseréld le!

Nyáron az ember a csillogó, fényes hatású termékeket használja, mert a napbarnított bőrön jól mutat egy kis ragyogás. Télen viszont jöhetnek a mattító arcradírok, arckrémek, és a sminkszereidben is válthatsz olyanokra, amelyek nem az üde ragyogást, hanem a fénylő bőr mattítását vállalják. 

Figyelj az ajkaidra is!

Nyáron ilyesmivel nem kell törődnöd, de a hideg beköszöntével az ajakápolásra is érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni. Ne csak a kedvenc ajakíredet vedd elő, rendszeresen radírozd is az itt található érzékeny bőrt! Arra is figyelj, hogy elég folyadékot igyál, különben kiszárad a bőröd, és ennek a szád is a kárát látja.

A hajaddal is törődj!

Nyáron az ember simán elindul félig vizes hajjal az utcára (én néha még dolgozni is, nem szeretek hajat szárítani), a hideg időben azonban elkezdjük hővel sokkolni a hajszálainkat, méghozzá rendszeresen. Ilyenkor előtérbe kerül a megfelelő hővédelem, és a hő okozta károk helyrehozása is. Figyelj arra, hogy mindig a hajtípusodnak megfelelő termékeket használd, de általánosságban elmondható, hogy a hidegben többet kenhetsz belőlük a hajadra, mint a melegben: jöhetnek a hajpakolások, hajvégápolók, hővédők és a többi, speciális készítmény.

Cseréld le az alapozódat!

Én már rengetegszer estem abba a csapdába, hogy nem figyeltem, mennyire gyorsan változik a bőrszínem az ősz beköszöntével, és a kifakult bőrömre is a nyári alapozómat és BB-krémemet kentem. Legyen inkább egy nyári és egy téli alapozód, amit cserélgetsz, sőt, akár kevergeted is, éppen úgy, ahogyan fakul vagy barnul az arcbőröd. Így elkerülheted a maszkhatást, és nem lesz sokkal világosabb vagy sötétebb az arcod, mint a tested többi része.

Hidratálj!

Ne csak az arcbőrödet, az egész testedet gyakrabban hidratáld, ha jön a hideg, ugyanis gyorsabban kiszárad a rossz időben. Én nagyon lusta vagyok testápolót használni, nyáron meg az izzadt testemre pláne nem szeretem kenegetni, de a hidegben muszáj, hogy ne legyen pikkelyes a lábszáram két hét alatt. Válassz nyugodtan nehezebb hidratálót is akár, ősszel és télen el fogja bírni a bőröd.