Bevallom, én nem akadtam ki nagyon, amikor elkezdődött a koronavírus okozta új élet: dolgozni eddig is itthonról dolgoztam, a boltba amúgy is csak délután szoktam eljutni, többnyire kocsival közlekedem, a lovardába felelős lótartóként pedig akkor is ki kell járni, ha éppen apokalipszis van odakint. Természetesen a személyes találkák nekem is elképesztően hiányoznak, és nagyon szeretnék már egyet dorbézolni a barátaimmal a városban, sőt még a munkameetingeket is meglehetősen hiányolom - ezek a dolgok azok, amikhez egyébként sminket hordtam anno, a boldog békeidőkben. Aztán hirtelen megváltozott minden, és jött a #maradjotthon, vele pedig a pizsamás élet. 

Én pedig megörültem, hogy mostantól legalább ragyogó lesz az arcbőröm, hiszen egyáltalán nem fogom alapozóval, púderrel, szempillaspirállal és highlighterrel nyúzni minden nap. 

De kiderült, hogy meglehetősen rosszul képzeltem a csodás jövőt. A bőröm ugyanis semmit sem változott, de ezt úgy értsd, hogy TÉNYLEG semmit. Reggelente ugyanúgy elvégzem az arcápolási rutinomat (hidratálok és C-vitaminozok), de nem teszek fel alapozót, maximum egy kis BB-krémet. Délután megmosom az arcom, szérumokkal ápolom, esetleg hidratálom, este pedig ugyanezt csinálom, néha maszkokkal megbolondítva.

És semmi. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

LILULAND (@liluland_hu) által megosztott bejegyzés,

Őszintén szólva lényegesen többet vártam a szinte 100%-os sminkmentességtől. 

Mióta az eszemet tudom, azt hallgatom, hogy az alapozó és a púder eltömíti a pórusokat, a szemhéjpúder ráncokat okozhat, a rúzs meg kiszárítja az ajkak bőrét. De elsősorban az alapozó miatt izgultam mindig, mert eléggé problémás, aknés arcom van. Emiatt jó minőségű termékeket használok, de mindig elhittem, hogy ha mindent elhagynék, szebb lenne az arcom... És láss csodát, nem. De nemcsak én tapasztalom ezt, három barátnőmmel is dumáltunk a karanténban történő bőrápolásról, és ők is kivannak, mert egyiküknek a sok stressztől pattanásosabb lett a bőre, a másikkal szintén semmi nem történt, a harmadiknak meg elkezdett kiszáradni az arca. Priceless.

De vajon miért? 

Nos, a magyarázat - a Cosmopolitannek nyilatkozó bőrgyógyász, Shari Marchbein szerint - eléggé triviális:  

Rengeteg jó minőségű sminktermékben van manapság bőrápoló összetevő. Hialuronsav, E-vitamin, niacinamid, fényvédő - ez csak néhány szuper anyag, ami hidratálja, fényesíti, ragyogóvá teszi a bőröd. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

LILULAND (@liluland_hu) által megosztott bejegyzés,

Tehát egészen egyszerű a problémám háttere, és azt mondom, soha ne is legyen nagyobb gondom: valószínűleg jó minőségű sminktermékeket használok, amik még segítenek is az arcomnak abban, hogy szebb és egészségesebb legyen. Durva, nem?

És van még egy magyarázat, ami szintén logikus. A doki ugyanis kiemelte: 

A smink egy védőréteget képez a bőr felszínén, így kevésbé kerülhet bele a pórusokba a szennyeződés és a kosz.

Ez pedig valóban tök jó magyarázat arra, miért lesz valaki pattanásosabb, ha nem tesz fel sminket; ha védelmet nyújtó, hidratáló és vitaminokkal dolgozó alapozót, BB-, CC-, esetleg DD-krémet használsz, simán lehet, hogy jobban óvod magad a környezeti hatásoktól, mint hinnéd! Na, ez tanulságos...