Márpedig egyre többet kell felvennem, hiszen igyekszem minden élethelyzetemben védeni magamat és a körülöttem lévőket is. Egy darabig folyamatosan eldobható maszkokat cipeltem magammal mindenhová, de mivel ez a Föld szabályos gyilkolása és iszonyú drága mulatság minden egyes alkalommal újat felvenni, aztán kidobni, úgy döntöttem, benevezek néhány textilmaszkra. 

De nem olyan egyszerű ez a téma sem: amit a neten rendeltem, annyira szűk, hogy letépte a füleimet, a másik, amit pedig már boltban vettem, extrém módon irritálja a bőrömet. 

Tudom, hogy nem az én bőröm állapota a legnagyobb gond a koronavírus kellős közepén, de ha már (sajnos) úgy tűnik, még egy ideig szükséges lesz hordanom, akkor nem árt, ha kényelmes, 100%-ban véd, és olyan anyagból van, amitől nem pattogok ki minden egyes felvétel után. Úgyhogy elkezdtem kutakodni a neten, hogy mivel járok a legjobban. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Medik8 (Official) (@officialmedik8) által megosztott bejegyzés,

Klasszikus sebészi maszk 

Azt már említettem, hogy mekkora pazarlást, környezetszennyezést és milyen mennyiségű kidobott pénzt jelent a "sima” orvosi maszkok vásárlása, arról viszont nem esett szó, hogy megéri-e ezt a típust választani az egészség szempontjából. Nos, itt is elég egyértelmű a válasz: akkor sem ez a legjobb választás, ha a védelem a fő szempont. A Guardian cikke szerint nyilván sokkal jobb, mint a semmi, de a be-és kilélegzett cseppecskéket, melyek a ki- és belégzés során távoznak a felsőlégutakból, nem képes 100%-ban megszűrni.  

Arról sajnos semmit sem találtam, hogy ez a típus mit csinál pontosan a bőrrel, de - józan ésszel átgondolva - nagy valószínűséggel nem okoz nagy veszélyt, hiszen minden használat után el kell dobni. 

Abból viszont baj lehet, ha ebből a típusból napokig ugyanazt hordod - és nemcsak a bőröd, hanem a maszk hatékonyságának csökkenése miatt is. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dr Maysoon BDS MFDS RSC, UK (@doctormaysoon) által megosztott bejegyzés,

FFP3 maszk 

Ez a típus már komolyabbnak nevezhető, mert teljesen zárt, rásimul az arcra, és kilégzőszelepes, tehát nagyon erős mértékben képes megszűrni a be-és kivándorló cseppecskéket. Ilyet (vagy komolyabbat) használnak a mentősök, illetve azok az egészségügyi dolgozók, akik közvetlenül érintkeznek a betegekkel. Kipróbálhatod ezt (és az egyéb, hasonló kódolással ellátott társait) is, de hosszútávon jobban jársz a mosható maszkokkal.  

Textilmaszk 

Na, ez az érdekes kérdés. Amikor beütött a koronavírus, egyre több helyen lehetett látni, hogy mindenki maszkbizniszbe fog, és a Hupikék törpikéstől kezdve a trendi mintáson át a batikoltig mindenfélét lehet kapni. Ha a textil mellett teszed le a voksod, arra figyelj oda, hogy minden használat után kimosd, ne legyen szűk (a súrlódástól aztán beindul a pattanásgyár), és ami a legfontosabb: többrétegű legyen. Nemrég ugyanis megjelent egy videó a neten arról, hogy milyen szinten képes megszűrni a cseppecskéket plusz egy réteg - hidd el, megéri! 

A bőr legjobb barátja: selyem 

Pár hete láttam először a Silk Euphoria nevű cég hirdetését, és azonnal lekattintottam, ugyanis aknés bőrre gyártanak kifejezetten jó minőségű selyemből maszkokat. Egy ideig hitegettem magam, hogy nem fogok rendelni belőlük, jó nekem a textil, minek ez az úri huncutság, de be kell vallanom, behúztak. És nemcsak a jó reklám, hanem egy júniusban publikált kutatás miatt is. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Silk Euphoria ™ (@silkeuphoria) által megosztott bejegyzés,

Kiderült ugyanis, hogy az egy dolog, hogy a selyemmaszk szuper döntés a bőrnek, de még a be-és kilélegzett cseppecskéket is nagyon hatékonyan képes megszűrni.  

A selyem víztaszító hatású, és ezen kutatás szerint már egy réteg is képes olyan szinten meggátolni a vírus terjedését, mint a pamutból készült változatok két-három réteges verziói. Hát, én megrendeltem két színben...