Engem elég nehéz meglepni, de akkor és ott biztosan kiült az arcomra egy WTF. Aztán persze rájöttem, hogy azok a tinik, akiket a buszon meg a metrón látok full sminkben, nyilván vásárolnak is valahol. Ezt még eltudtam rendezni magamban, de aznap este meg szembejött egy YouTube-os videó a szemceruza hülyebiztos használatáról (nyilván azért, mert az intelligens kereső érezte, hogy nálam erre van igény), és a nyakamat tenném rá, hogy a kislány, aki lelkesen forgatta a ceruzát a kamera előtt, nem volt több 12-nél. Rendben, gondoltam, a gyerekek sminkelnek, ezt most már kijelenthetjük. De jó-e ez? Fogalmam sincs. Viszont gyorsan körbekérdeztem néhány ismerőst, akiknek nálam sokkal határozottabb véleményük volt a kérdésben.

Eszter 29 éves, és eléggé megengedően áll a kérdéshez:

Szerintem mindenki azt csinál, amit akar, bőven belefér ennyi szabadság egy gyereknek, végül is ez nem tetoválás, amit esetleg később még megbánhat, csak smink, azt meg le lehet mosni a nap végén. Jó, ha valakinek ez az egész élete, akkor az elég szomorú, de ha egy gyerek egyébként értelmes meg nyitott meg érdeklődő, akkor nem mindegy, mit ken a fejére?

A 16 éves Luca rendszeresen sminkeli magát, inkább korábban kel fel hétköznapokon is, hogy legyen ideje az iskola előtt még feltennie a festéket.

Szerintem a smink olyan, mint egy eszköz, amivel kifejezheted magad, megmutathatod, hogy ki vagy, és nem értem, hogy ezzel miért van valakinek baja. Az meg szerintem egy hülyeség, amikor azzal jönnek, hogy mert a mai lányoknak csak erre van eszük. Majdnem kitűnő tanuló vagyok, egyetemre fogok menni, nem leszek hülyébb attól, hogy kifestem a szemem. Túl lehetne már lépni ezen ‘a lányok vagy szépek vagy okosak’ szemléleten, mert kezd unalmas lenni.

Márta 62 éves, és a tanári asztal másik oldalán áll. Pedagógusként azt látja, hogy nagyon sokat változott az utóbbi időben, ahogy a lányok iskolába járnak.

Amikor én középiskolás voltam, még a körmünket is tilos volt kifesteni, most meg vannak lányok, akik jó esetben csak a szünetben, rosszabb esetben óra alatt is igazítgatják a sminkjüket. Engem az ilyesmiért biztosan kivágtak volna a suliból, de több mint 30 éve vagyok ezen a pályán, megszoktam, hogy a világ változik, annak idején az én anyámat meg azért a térdig érő szoknyáért penderítették volna ki, amit én már nyugodtan hordhattam. Én elfogadom, hogy most éppen ez a trend, csak valahol  szomorú, hogy ilyen hamar felnőnek, egyre rövidebb idő jut az ártatlan gyermekkorra.