A Kibbe-rendszer 13 testtípust különböztet meg, amelyek a fizikai tulajdonságokon és, a leírása szerint, „személyiségjegyeken” alapulnak. A rendszert David Kibbe dolgozta ki 1987-ben, a Metamorphosis: Discover Your Image Identity And Dazzle As Only You Can című könyvében, ami jelenleg ugyan nincs nyomtatásban, de nemrég az internet újra felfedezte magának, és kicsi, de annál elkötelezettebb rajongótábort szerzett magának a Redditen, a Facebookon és a YouTube-on. A Kibbe követői azt állítják, hogy a rendszer segített nekik jobban megérteni a saját testüket és felépítésüket, így azt is, hogyan öltözködjenek a számukra legelőnyösebben.

A Kibbe nem egyszerűsíti le a különféle testtípusokat három vagy négy jellemzőre és alkatra, ennél sokkal összetettebb, aminek előnye, hogy jóval egyedibb eredményt kapsz, hátránya, hogy bonyolultabb megérteni, mint azt, hogy valaki alma vagy körte típus-e. David Kibbe szerint

ahelyett, hogy a szimmetriára koncentrálna, a Kibbe a harmóniára és a természetes vonalak megértésére összpontosít. Következésképpen a testtípusokon belüli eltérések sokkal inkább tükrözik az emberi sokféleséget.

Ahhoz, hogy megértsd a Kibbe kategóriáit, meg kell értened két fő Kibbe-alapelvet: a yin és yang, valamint a kontraszt és keverék elvét.

A testtípusok kapcsán a yin és a yang nőies és férfias energia, ám ez nem azt jelenti, hogy egy testtípus önmagában férfiasabbnak vagy nőiesebbnek tűnik, hanem azt, hogy a test vonalai kerekdedek, hullámzók vagy kör alakúak (yin) vagy erős függőleges vonalak, élekkel, hosszúkás és szögletes, geometrikus alakzatokkal (yang). Marilyn Monroe például a tökéletes példa a yin, míg Keira Knightley a yang típusra. Ez eddig talán egészen egyszerű.

A kontraszt és keverék elve bonyolultabb, és arra utal, hogy a yin és a yang hogyan vegyülnek össze egy testben. Ha jól megkülönböztethetőek a yin és a yang jellemzői, akkor a kontraszt nagy. Ha azonban nehéz elválasztani, hogy pontosan mi a yin és a yang, akkor ezen az elven inkább a kevert típusba tartozol. Marion Cotillard például állítólag vegyes tulajdonságokkal rendelkezik, mivel valahol az „egyenes alak” és a „homokóra” között van. Mia Farrownak viszont ellentétes vonásai vannak: bár teste nagyon egyenes (azaz yang), más vonásai, például a szeme nagyon kerekek, ezért yinek.

A jellemzők alapján a testtípusok 5 nagy csoportba esnek: drámai, természetes, klasszikus, fiús és romantikus. A kategóriákra ebben a sorrendben Tilda Swinton, Jennifer Aniston, Grace Kelly, Audrey Tautou és Drew Barrymore a rendszerint hivatkozott példa. Van további 8 típus, ami a fenti típusok keverékéből áll, így a Kibbe összesen 13 kategóriát állít fel a csontozatot, a test vonalait, a húst, az arcvonásokat, valamint a yin és yang meg a kontraszt és kevert elvét követve. Mondom, nem egyszerű…

A Kibbe rajongói viszont azt mondják, hogy ha valaki ilyen részletesen megismeri és megérti a saját testét, akkor a típusához tartozó ajánlásokkal, melyek nem csak a szabásvonalakra, de a színekre, az egyes anyagtípusokra, azok súlyára és még a rétegzésre is kitérnek, gyakorlatilag úgy tudnak vásárolni, mintha állandóan lenne velük egy személyi stylist.

Sokan azért dicsérik a Kibbét, mert sokkal több teret ad a sajátos adottságoknak, és ahelyett, hogy egyetlen divatot próbálna ráerőltetni mindenkire, az egyediséget ünnepli, és az egyén számára legelőnyösebb öltözködési tanácsokat adja.

Persze megjelentek olyan vélemények is, amelyek a Kibbe árnyoldalára hívják fel a figyelmet: például, hogy az előnyös a Kibbe szótárában is azt jelenti, hogy valami, amiben soványabbnak tűnsz, illetve, hogy a példának felhozott nők között gyakorlatilag mindig mindenki fehér, ami, ha valami a sokszínűség ünneplésével hirdeti magát, pláne ciki. A test elemezgetése, analizálása, a vonalak szétcincálása és kiértékelése pedig értelmezhető az önismeret egy magasabb fokának,

de a fizikai megjelenésünkre szinte mániákusan fixálódott társadalmunkban, ahol 8 éves kislányoknak is testképzavara van, vitathatatlanul van egy sötétebb olvasata is.

Hogy testközelből is megtapasztaljam kicsit a Kibbe élményt, kitöltöttem ezt a tesztet, ami nagyon hosszú, nagyon részletes és nem mindig kellemes volt. Nem tudom, ki hogy van vele, én nem feltétlenül élvezem, ha perceken át kell azon töprengenem, hogy az orrom vajon „hegyes és kiemelkedő”, vagy inkább „széles és tompa, inkább nagy méretű”.

Az segített, hogy mindegyik típushoz tartoznak fotók, így van mihez viszonyítani, bár ezeken a képeken kivétel nélkül 50 kilós színésznők szerepelnek, szóval nem mindig egyszerű azonosulni bármelyikükkel. A hajas kérdésnél pedig az egyenes és vékony szálú kategória mellett csak az ilyen-olyan hullámos vagy göndör kategóriák léteztek, így én például a szögegyenes, de vastag és sűrű hajamat nem nagyon tudtam hová tenni.

Minden esetre a tesztet kitöltöttem, és mint kiderült, én a „Flamboyant Natural” típusba tartozom, tehát a csontfelépítésem hosszú és vékony, ugyanakkor az arcvonásaim és a húsom szélesebbek és kerekebbek. Most már nem halok meg úgy, hogy ezt nem tudtam.

Összességében a Kibbe teszt szerintem egy izgalmas támpont lehet azoknak, akiknek például gondot okoz az online vásárlás, vagy szeretnének valamilyen kiindulópontot a gardróbjuk átalakításához, a saját testük, karakterjegyeik megértéséhez, de a túlanalizálás nyilvánvalóan nem egészséges, és akiknek esetleg vannak vagy voltak már problémái a testképével, azoknál egy ilyen teszt mély sebeket téphet fel.

Nekem például nem voltak, és mégis kezdtem kellemetlenül érezni magamat néhány kérdésnél, szóval tényleg nem ajánlom a kitöltését mindenkinek.

A Kibbének mindenképpen előnyére kell írni, hogy nem öt kérdés alapján próbál belepasszírozni egy gyümölcs vagy egy geometriai alakzat vonalai közé a testemet, de véresen komolyan azért ezt sem kell venni. Mert lehet ezt akárhogy is bonyolítani, a faék egyszerűségű igazság akkor is az lesz, hogy az a ruha áll legjobban, amiben jól érzed magadat - 

tök mindegy, hogy egy teszt alapján illik-e hozzád a szövetsúlya vagy sem.