Egy testépítéssel foglalkozó oldalon botlottam bele egy cikkbe, ami kifejezetten a női versenyzőkről szólt. Név nélkül idéztek egy testépítő nőt, aki felhozta, hogy míg más sportágak atlétanőire nem mondják, hogy nem nőiesek, bár ugyanúgy izmosak, addig a testépítő nők be vannak skatulyázva. 

Sok nő sajnos támogatás nélkül kell, hogy túltegye magát a támadásokon, és sajnos sokan feladják, mert nem bírják elviselni azt, hogy a társadalom szemlélete szerint máshogy kéne kinézniük. Tőlem nem félnek a férfiak a környezetemben, de valljuk be, sok férfit zavarna egy nő, akinek nagyobb a bicepsze, mint az övé. A teremben a srácok, akik körülöttem edzenek, sokszor kérnek tanácsot, vagy csak annyit mondanak, hogy jól nézek ki és nem érzik, hogy versenyeznék velük, vagy, hogy nekik versenyezniük kéne velem.

Besze Edina 2016-ig indult testépítő versenyeken, ő azt mondja, ha valaki extrém külsővel rendelkezik, teljesen normális, ha véleményezik, megnézik.  

Én jelenleg magamat nőiesebbnek látom, mint a versenyformámban, az szerintem sose lesz nőies egy átlag nőhöz képest, de nem is az a lényege. Ez egy sport, ahol sportolók vannak, nem pedig szépségverseny. Nem tagadom, jelenleg sokkal több bókot kapok, mint amikor versenyeztem, akkor leginkább azok dicsértek, akik szakmai szemmel néztek rám. Bár azt is gondolom, hogy attól még, hogy egy nő sportos és izmosabb külsővel rendelkezik, mint az átlag - gondolok akár kézilabdázó, kajakos, úszó, vívó, súlyemelő vagy testépítő csajokra - igenis nőies tud maradni. Szerintem a nőiesség ugyanis belülről fakad, lehet hosszú hajad, műkörmöd, viselhetsz szoknyát, magassarkú cipőt, nem (csak) ettől leszel nőies, hanem attól, hogy te magad mennyire szeretsz nő lenni, nőként viselkedni, nőként élni a világban. Ha a sport, az edzés az életed része, akkor ezzel együtt leszel nőies.

Megkérdeztem több férfi ismerősömet is, ők mit gondolnak az izmos nőkről, mennyire látják őket vonzónak. Kristóf - látva egy versenyző képét - azt mondja, neki ez már túl sok. Egyébként volt olyan barátnője, aki izmosabb volt nála, és bár tisztelte a belefektetett energiáját, de nem tartotta nőiesnek, hamar vége is lett a kapcsolatnak. 

Szerintem egy nő akkor szép, ha vékony, 1-2 helyen lehet puha, lehessen belemarkolni, de ne legyen nagyon izmos. És bár lehet, hogy közhelyesnek hangzik, de nekem fontos a kisugárzás. Lehet valaki bármilyen bombázó, akinek minden porcikája tökéletes, ha nincs kisugárzása, akkor nulla a szememben. 

Máté pedig azt mondta, belőle egyáltalán nem vált ki ellenszenvet, mikor meglát egy kisportolt nőt, bár nem a zsánere, és kisebb eséllyel fordulna utána mondjuk az utcán. Abban viszont biztos, hogy nem tudná elviselni egy párkapcsolatban a fizikai különbséget, mert komplexusokat okozna neki a nő erőfölénye. Megkérdeztem egy személyi edző barátomat is, aki elég sokféle női testtel találkozik. Az ő ízlése szerint egy nem élsportoló nőnél elég, ha csak az izmok vonalai látszódnak. Lehet kőkemény feneke és izmos lába, de a felsőteste semmi esetre se legyen túl izmos. 

Edina és a srácok is úgy gondolják, hogy egy nagyon izmos nő csak egy nála még izmosabb férfival fog összejönni, így nem borul fel a hagyományos férfi-női erőviszony. Azt már egy cikkből tudtam meg, hogy ahhoz, hogy valakinek a teste ennyire kidolgozott legyen, hosszú évek munkája szükséges, nagyon figyelni kell a táplálkozásra és nincs helye a lustálkodásnak. Elég 2-3 hétre leállni, és a duzzadó izmok egyből elkezdenek leépülni. Ezért van az, hogy a nők is egész másképp néznek ki versenyszezonban, mint azon kívül. 

viki1.jpg

Buttás Viki 2011 óta indul testépítő versenyeken, és már három vb ezüst fűződik a nevéhez. Ő is azt mondja, egész másképp állnak hozzá az emberek, amikor top formába kerül egy-egy verseny előtt. 

Igen, van, hogy a testalkatom miatt hátrányba kerülök, nem is kevésszer. Sőt, mondhatom, hogy majdnem minidig mínuszból indulok, még csak nem is nulláról. De ezt főképp az irigykedőknek köszönhetem, akik között több a nő. Például, mikor nem voltam versenyszezonban és még nem tudta egy „barátnőm”, hogy versenyző vagyok, jól kijöttünk. Mikor kezdtem topformába jönni, elkezdett a hátam mögött kavarni, embereket ellenem fordítani, és leírni, hogy milyen csúnya vagyok. Úgy, hogy előtte pár hónappal arról beszélgettünk, mennyire szép a sportosan kidolgozott izomzat, és lehet, hogy ő is belekóstol egy kicsit.

Viki azt mondja ismerkedni ezzel az alkattal nem nehéz, hanem szinte lehetetlen.

Nem igazán jönnek a férfiak hozzám ismerkedni. Megnéznek, az tény, talán soknak be is jön a látvány, de tartanak tőlem, így meg se próbálnak megismerni. Nagy falatnak tartanak a kisugárzásom, kiállásom miatt - legalábbis ezt mondják, mikor megkérdezem tőlük.

Vikinek eddig mindegyik párja teljesen átlagos testalkatú férfi volt és többnyire szerették, hogy Viki sportol, bár akadt olyan is, aki kicsit nehezményezte, hogy barátnője lekörözi „lábazásban”. 

Előfordul, hogy ugyanazokkal a súlyokkal edzem, mint egy férfi, volt, akit idegesített, hogy az én lábam erősebb volt, de szerintem egy férfinak alapvetően tetszik, ha a nő odafigyel magára. Mindig elfogadták, és támogatták is a párjaim az életvitelem. Sőt, volt, hogy elfáradtam egy versenyszezonban és a párom noszogatott, hogy ezt az egy versenyt még meg kell csinálnom, ne adjam fel. Kivétel nélkül büszkék voltak rám és az eredményeimre, így ebből a szempontból én szerencsésnek mondhatom magam.