Én alapvetően azt vallom, hogy hiába vannak tele a drogériák és szépségwebshopok polcai csábító termékekkel, nem kell mindegyik krémből beszerezni egyet. Csak a szükségeseket szoktam használni: nappali és esti hidratálót, háromféle szérumot, vitaminos krémeket, kétféle tonikot, koffeines puffadáskezelőt, kétféle arclemosót, hámlasztót, olajakat... Ja, várj! Lehet, hogy ez több, mint a szükséges mennyiség. 

Szóval szép lassan én is beleestem abba a hibába, hogy teleraktam a szekrényemet egytől egyig szuper arcápolási cuccokkal, most mégsem vagyok biztos benne, hogy mindegyiket használnom kéne. 

egeszseges-mennyisegu-arckrem.png

Pedig én kenem őket, nagyon is szorgosan. A C-vitamin jót tesz, a cinkkel dúsított szérum fényesít, a niacinamid jó az aknéimra, az argánolaj szuperül ápol, a vízbázisú hidratálóm puhít, és még sorolhatnám... De a minap, amikor egy arcmaszkozós-szérumozós-krémezős este utáni reggelen teljesen indokolatlan, viszont annál durvább pattanásokkal a fejemen keltem, elgondolkodtam: lehet, hogy túltoltam az arcápolást? Mi van, ha azzal, hogy ennyiféle hatóanyagtartalmú terméket rétegezek, csak rosszabbat teszek a bőrömnek, mintha békén hagynám? 

A brit Glamournak nyilatkozó bőrápolási szakértő, Alice Jenkins szerint két fő probléma adódhat, ha te is beauty-mániás vagy: az egyik, hogy nem a számodra megfelelő termékeket használod, a másik, hogy szuperül választasz, de túltolod. És mondott még valamit, ami pedig sokkolt: 

Alapvetően az emberek 15%-ának (a száraz bőrűeknek) kellene csak nappali hidratálót használnia. Butaság, hogy minél több hidratálót használsz, annál puhább és ragyogóbb lesz a bőröd.

Ezek pedig elég meglepő infók. Mondjuk alá is támasztotta őket: mivel a bőrünk a rákent termékek maximum 60%-át tudja hasznosítani, teljesen felesleges túltolni a krémezést. Főleg akkor, ha pattanásosodásra hajlamos bőrről van szó - mint amilyen az enyém is. Ilyenkor ugyanis az a hatóanyag- és krémmennyiség, ami nem szívódik fel, eltömíti a pórusokat, és a benne ragadt porral és szennyeződésekkel együtt nem hagyja lélegezni a bőrt.  

tulzasba-vitt-hidratalas.png

Magyarul, ahelyett, hogy minden létező kencét rákennék az aknéimra, jobban járnék, ha egyféle terméket vetnék be, amikor rosszabb passzban van a bőröm. 

Ezt tuti ki fogom próbálni, mert eddig pont az ellenkezőjét csináltam, és sosem értettem, miért nem lett jobb a bőröm. 

De ez még semmi, Alice arra is figyelmeztet, hogy tartsd észben: minél több dolgot kensz magadra, annál több bajod lehet, hiszen nem hagyod a bőrödnek, hogy megvédje és hidratálja saját magát. Pedig ezt is kéne. Ugye, hogy ezt már nem túl sok reklám hangsúlyozza?

Akkor mostantól csak tisztítás, tonizálás, hidratálás? 

Jogos, ha most felmerült benned a kérdés, hogy akkor mégis mit érdemes csinálni. Bizonyos időközönként bőrböjtölni? Vagy sima vízzel, kíméletes arclemosóval tisztítani, hidratálni, és kész? Nos, a szakértő szerint, ha egészséges a bőröd (és nem igényel különleges hatóanyagokat és ápolást), bőven elég a tisztítás-tonizálás-hidratálás hármasa, néha-néha kiegészítve a kedvenc szérumoddal. De nem minden nap, nem kell túlzásokba esni.  

bor-tisztasaga.png

A lényeg, hogy az első lépés mindig a tiszta bőr legyen. Utána pedig dönthetsz, hogy inkább hidratálnál, vagy táplálnál - valószínűleg jobban jársz, ha a legtöbb esetben csak az egyiket választod. 

- tette még hozzá a szakértő. Búcsúzóul pedig elmondta: a kevesebb több, de az a kevés termék bombajó legyen! Valamint ő sem feledkezett meg arról, hogy figyelmeztessen: a reggeli hidratáláshoz feltétlenül olyan krémet válassz, ami fényvédelemmel is rendelkezik!  

Személy szerint engem megfogott érvelése, hiszen mostanáig minden esetben pontosan az ellenkező metódussal próbáltam helyrehozni a bőröm: ha láttam, hogy készülődnek az aknék, még több hatóanyagot kentem fel, szinte mindent, ami létezik és hasznos lehet. És - most már tudom - sokszor valószínűleg emiatt lett rosszabb a helyzet. Én biztosan kipróbálom az egyszerűsítést, mert így könnyebb, olcsóbb, letisztultabb, ráadásul hatékonyabb is lehet a rutinom. Plusz több időm marad esténként Netflixezni!