A természetesnek hazudott tökéletesség pedig még nagyobb nyomást jelent a követőknek, hiszen azt mondja: nincs trükk, én MAGAMTÓL is ilyen szép vagyok! Mert hiába minden nő gyönyörű, úgy tűnik, vannak, akiknek gyönyörűbbnek kell lenniük.

Szászi Bea pszichológus szerint leginkább a tizenévesekre veszélyes ez a folyamat, mert az önértékelésükre és ilyen módon az egész személyiségük alakulására is hatással lehet:

Az állandó összehasonlításban - a no make up torz kampányában - legtöbbször vesztesen kerülnek ki, mert úgy érzik nem ütik meg azt a szintet, amit az Instán egy szerintük átlagos lány produkálni képes. Ez az elégtelenség érzés pedig hat a saját teljesítményükre, társas kapcsolataikra is

– mondja a szakértő. És hogy őszinte legyek, még engem, felnőtt, szerintem egészséges önértékelésű, kiegyensúlyozott nőt is fel tud húzni ez az egész.

Mert ott van például Bella Hadid, aki egy gyönyörű nő, nyilvánvaló, hogy annak is született, és biztos, hogy nagyon sokat is költ rá, hogy így maradjon. De végül is modell, ez a dolga, ebből él, ezzel nincsen semmi baj. Viszont amikor megláttam tőle ezt a posztot, amiben a szeme alatti karikákról kesereg, nagyon szerettem volna elküldeni a búsporos… Khm. Bánatosba. Ha két hétig mást sem csinálnék, csak aludnék, wellnesseznék és illatos keleti olajokkal kenegetném a testem, se lennének ilyen kipihentek a szemeim. Napi 8 (és igen, ezt úgy értem, hogy 12) órányi számítógépes munkaóra mellett meg tényleg nagyon szeretnék személyesen elbeszélgetni vele arról, hogy hol kezdődnek a karikák.

 

???? (@bellahadid) által megosztott bejegyzés,

Lilly Collins legalább nem használta a #nomakeup hashtaget, de azért elég egyértelműen próbál hamvasnak és természetesnek tűnni ezen a képen, még egy kicsit a haja is vizes, mintha éppen most lépett volna ki a zuhany alól. Nagy kár, hogy olyan egyértelműen van kontúrozva az arccsontja, hogy innentől ne akarja megmagyarázni nekem, hogy alapozó meg pont nincs rajta…

 

Lily Collins (@lilyjcollins) által megosztott bejegyzés,

Gina Shkedát az egekig magasztalták, amiért egy kommentre válaszolva „bevallotta”, hogy mennyi munka van emögött a kép mögött: műszempilla, méregdrága kezelések, plasztika, kozmetikus… Mondjuk miért is tagadta volna? Aki csak a képet látja, az szerintem ettől még éppen olyan rosszul tudja érezni magát, és lehet, hogy smink éppen nincsen rajta, de ettől természetes még nem lesz.

 

Gina Shkeda (@ginashkeda) által megosztott bejegyzés,

A no makeup trendet természetesen Kylie Jenner is meglovagolta. Szempillái a szemöldökcsontjáig kunkorodnak, arcbőrén pedig semmi más nem tanúskodik az alapozó hiányáról, csak a cuki kis szeplők, amik most véletlenül pont menőnek számítanak. Én meg majd pont elhiszem, hogy egy olyan Insta fiókon, amit 108 millióan követnek, akármi is megjelenik úgy, hogy nincs az utolsó pixelig megkomponálva.

 

Kylie (@kyliejenner) által megosztott bejegyzés,

Christina Aguilera a Paper magazin címlapján jelent meg „természetesen”, és a fotó jó választásnak bizonyult, mert legalább 100 helyen lehozták a hírt, miszerint a szőke énekesnő smink nélkül is gyönyörű, akár egy égi jelenés. Tényleg az egyébként, és biztos vagyok benne, hogy csak 12 ember munkájára, egy 4 órás fotózásra és 43 órányi utómunkára volt szükség ahhoz, hogy ez a kép elkészüljön. Ember nincs a földön, aki csak úgy, magától ilyen jól néz ki.

 

Christina Aguilera (@xtina) által megosztott bejegyzés,

De azért szerencsére akadnak pozitív példák is, és nem minden híresség érzi úgy, hogy celebként ráruházott kötelessége bebizonyítani a világnak, hogy hamvas bőrrel és óriási szempillákkal ébred minden reggel. Bella Thorne énekes- és színésznő például sokat és őszintén posztol a pattanásokkal való küzdelméről, és ezt nem titkoltan azzal a céllal teszi, hogy végre eltűnjön a stigma azokról, akiket nem selyempapír-finomságú bőrrel ajándékozott meg a sors.

 

BELLA (@bellathorne) által megosztott bejegyzés,

Néhány őszinte fotó persze nem lesz elég ahhoz, hogy a kamaszok – de egyébként bárki – jobban érezze magát a bőrében, de a természetesnek beállított és tökéletesre retusált fotók sem lesznek olyan ártalmasak, ha valaki otthon elég erős alapokat kap. A lényeg ugyanis szerencsére továbbra sem az Instán dől el.

Jó lenne, ha minden serdülőnek lenne egy olyan szeretetteljes közege, ahol reális visszajelzést kap magáról (család, barátok, tanárok, kortástak). Ez persze nem azt jelenti, hogy csak jót mondjunk a tini családtagunkról, simogassuk a lelkét, mert akkor lesz neki jó. Egy biztonságos közegben a pozitív és negatív kritika egyaránt révbe ér, és mégis a serdülő épülését tudja szolgálni. A tinédzser sportolók példáját tudnám felhozni, ahol egy jó edző a negatív visszajelzésre is ugyanúgy tud edzéstervet építeni és fejlődést elérni a tinédzser partnersége mellett 

– teszi hozzá Szászi Bea.