A kozmetikumok felszívódása 

Én világ életemben azt hittem, hogy a kétlépéses tisztítás-ápolás (az éppen aktuális, a bőrömhöz illő krémmel) bőven elég az arcomnak, de Tajti Ildikó, a Szépségreceptek.hu szerzője felvilágosított, hogy ez az egész ennél egy kicsit összetettebb: 

A kozmetikumok háromféleképpen működhetnek: vagy a bőr felszínére kerülnek és ott is maradnak (például a szilikonok), vagy felszívódnak és ott fejtik ki hatásukat (mint az öregedésgátló krémek), vagy a bőrön keresztül bejutnak a véráramba, és végül kiválasztódnak a májban.

Ez utóbbi elég ijesztően hangzott, úgyhogy felmerült bennem a kérdés, milyen krémek-kencék lehetnek annyira durvák, hogy eljuthatnak egészen a májamig - szerencsére megnyugtató választ kaptam. 

“A kozmetikumok célja az, hogy a bőrben fejtsék ki hatásukat, nem pedig az, hogy a vérbe jussanak. Ami bejut a véráramba, az egy annyira kicsi és elhanyagolható mennyiség - már ha egyáltalán megtörténik - hogy emiatt nem kell aggódni. Nem véletlen, hogy a gyógyszernek minősített kenőcsök betegtájékoztatójára is azt szokták írni, hogy használata során a vérkeringésbe jutó hatóanyag mennyisége jelentéktelen.” - nyugtat meg Ildikó, és hozzáteszi: “a vizes állagú dolgok a hámban hatnak leginkább, az olajosok lecsoroghatnak a tüsző mentén. Az irhába nehéz bejuttatni a hatóanyagokat, amelyek közül egyébként néhány a terhesség esetén nem javallott (mint például az erősebb retinoidok).” 

kozmetikumok.png

Nem elhanyagolható, hogy milyen hatóanyagtartalmú krémeket használsz - kérdezz meg egy szakértőt, ha nem vagy biztos magadban!

A krémek helyes felvitele

Gondoltam, ha már egy szakértővel beszélhetek, megkérdezem arról, amit amúgy teljesen triviálisnak tartottam, de mint kiderült, rosszul gondoltam: a mozdulatok, amikkel bemasszírozzuk a hatóanyagokat a bőrbe. 

A nyaknál és az arc alsó kétharmadában felfelé, a dekoltázson és homlokon oldalirányba kell kenni a termékeket, míg a szemkörnyéken körkörös, külső sarokból alul belső szemzug felé majd szemzugtól felső részen kifelé érdemes a kozmetikumokat felvinni a bőrre.

Ha őszinte akarok lenni, fogalmam sincs, hogy eddig jól csináltam-e, csak kentem, ahogy jólesett - ezentúl biztosan megfogadom Ildikó tanácsait, hogy kihozhassam a maximumot a bőrömből. Hozzáteszi: első körben a legfontosabb, hogy a bőrt megszabadítsuk az elhalt hámsejtektől, használjunk minden reggel fényvédőt, legyen egy profi bőrápolási rutinunk, és ha úgy érezzük, hogy ebből aztán tényleg mindent kihoztunk, akkor lehet esetleg még bármilyen kütyübe fektetni pénzt, legyen az arctisztító kefe vagy ultrahang.

higienia-arcbor.png

Fontos, hogy a krémeket a megfelelő mozdulatokkal vidd fel az arcodra

Plusz infók a higiéniáról

Naponta új kistörölközőt kell használnunk, a szivacsot messziről kerüljük el, az ecseteket fertőtlenítsük sebbenzinnel, a párnahuzatot pedig mossuk gyakran!

- mondja Ildikó. Én igényes nőnek tartom magam, de ezen már a legelején meglepődtem, hiszen eddig nem cseréltem naponta a kistörölközőt, és a párnahuzatok sem az első gondolataim, ha a pattanásaimról van szó. Ezentúl gondosabban intézem majd a nagymosást, az biztos... Ildikó azzal folytatja a sort, hogy ha van elektromos arctisztítónk, sose adjuk kölcsön másnak, és az előírás szerint cseréljük a fejét időben - szerencsére amúgy sem szeretem ezeket a szépségápolási cuccaimat fűnek-fának ajánlgatni, de legalább már azt is tudom, miért nem érdemes egy barátnőnek sem kölcsönadogatni ezeket a cuccaimat. Végül azzal zárja, hogy a telefonunk tisztasága egy nyilvános wc-vel vetekszik, ezért is kellene rendszeresen eszközfertőtlenítővel áttörölni, ha már ennyit érintkezik az arcunkkal…

Ha szeretnél még többet megtudni a szép és ápolt bőrről, olvasd el Tajti Ildikó bőrápolási szakértő könyveit!