Egy 2016-os kutatás feldolgozásával kezdtem a nyomozói munkámat, ami elég jó dolgokkal kecsegtetett. Összesen 1205 embert vizsgáltak (ebből 293 aknés típus volt), és azt mutatták ki, hogy ötven éves kor felett sokkal hosszabb telomérákkal (a DNS-szál végén található, az öregedésgátlásért felelős szakasz) rendelkeztek a problémás bőrűek, mint a sima bőrűek. Éljenek tehát a pattanások! De mivel ez csak egy tanulmány, úgy döntöttem, egy szakértőt is megkérdezek, hogy végleges válaszhoz jussak. 

"Istenem, mondd, hogy igen" - gondoltam magamban, miközben a kérdést fogalmaztam Tajti Ildikó bőrápolási szakértőnek, a Szépségreceptek tulajdonosának. Őszintén szólva egy sima igent vártam (vagy nemet, csak derüljön már ki végre, mikor leszek ráncos), de a helyzet – mint mindig – most sem teljesen fekete vagy fehér. Kezdjük a legelején. 

A zsíros bőr alapvetően valóban később ráncosodna, hiszen a fokozott faggyútermelés miatt nehezebben szárad ki - kezdi a szakértő. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

F.ACNE (@f.acne) által megosztott bejegyzés,

Na, nem mondom, hogy nem csillant fel azonnal a szemem. Rögtön elképzeltem magam 45 évesen a strandon, bababőrrel, pattanásmentesen. De Ildikó hamar visszarántott a földre, felhívta ugyanis a figyelmemet a többi tényezőre, amik ugyanolyan erősen (ha nem erősebben) befolyásolhatják a bőr öregedését, mint a típusa. 

70-80 százalékban a napsugárzás felelős a ráncokért, ezért ha nem használsz napi szinten fényvédőt, rettentően gyorsan öregszik majd a bőröd. 

Sejtettem, hogy a fényvédelem első számú fegyver az öregedéssel szemben (és próbálok is érte mindent megtenni). De ha pattanásos-zsíros a bőröm, és rendszeresen védekezem a napsugarak ellen, sajnos még akkor sem nyugodhatok meg teljesen. 

Ildikó hangsúlyozza ugyanis, hogy az erős mimika is hatással lehet az öregedésre: ha például folyton ráncolod a homlokod és a szemöldököd, vagy sokat hunyorogsz, hamarabb számíthatsz a ráncokra, függetlenül attól, milyen a bőrtípusod. Ám ezen kívül is rengeteg dolog befolyásolja a folyamatot: a bőrápolási rutinod (kímélő lemosó, megfelelő hidratáló, fényvédelem, anti-aging szérum, retinol vagy hámlasztó használata), az, hogy mennyit, és hogyan alszol, és persze a táplálkozásod is – nem is gondolnád, mekkora mértékben. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tinkable Aesthetic Clinic (@tinkable_) által megosztott bejegyzés,

"Ha egészségesen étkezel, antioxidánsokban gazdag az étrended, sok vizet és kevés alkoholt, kávét fogyasztasz, az is lassítja a bőröd öregedését. A sok, főleg magas glikémiás indexű szénhidrát, finomított pékáru pedig épp ellenkezőleg működik" - mondja a szakértő. 

Azt gondolom mondanom sem kell, hogy Ildikó miket mondott a dohányzásról - szerinte abszolút a bőr gyilkosa (is), rettentően hamar alakulhatnak ki tőle a ráncok.  

Tehát a genetika egy dolog, de rengeteg minden rajtad áll, vagy bukik. A szakértőnek például sok olyan ügyfele van, aki száraz bőrű, és mégis alig van ránca 40 évesen. És persze olyanok is akadnak, akik 30 körüliek, viszont szoliznak, dohányoznak, és hiába zsíros a bőrük, hamarabb kezdtek el ráncosodni. 

Őszinte leszek, én most megkönnyebbültem egy kicsit: az alapvetően zsíros bőrömmel, az életmódommal, és a bőrápolási rutinommal ugyanis szinte mindent megteszek annak érdekében, hogy minél később kezdjek el ráncosodni. Már csak a számítógép előtti hunyorgásommal-grimaszaimmal kell valamit kezdenem!