Azért örülök ennek annyira, mert alapvetően nekem is ilyen bőröm van, és rengeteg idő (és pénz) volt kikísérletezni, hogy mi is az a hatóanyag, ami jót tesz neki - amióta nem szárítom és megfelelően ápolom az arcomat, szinte elmúltak a faggyútermelési problémáim. 

Persze Rosenkranz Klaudia bőrápolási szakértő, a Skinlatte bloggere nekem is tudott újat mondani... Szerinte hét olyan hatóanyagtípus van, amit mindenképpen érdemes kipróbálnod, ha zsírosodásra hajlamos bőrrel küzdesz. De először magára a problémára hívta fel a figyelmemet: 

A seborrhea faggyúáradatot jelent, azaz a faggyúmirigyek túlzott működését. A legjobb seborrhea ellenes hatóanyagok nem szárítják a bőrt, hanem normalizálják a faggyúműködést. 

Tehát igazam volt, amikor azt mondtam, hogy NE szárítsd a bőrödet, még akkor se, ha nagyon zsírosnak érzed! Hidd el, a saját arcomon kísérleteztem, tudom, miről beszélek... De lássuk a hatóanyagokat: 

Retinol (és származékai) 

Kismillió szakirodalom támasztja alá a retinol fantasztikus anti-aging hatását, de mint kiderült, a zsíros bőrre is szuper választás.  

Az A-vitamin származékai antioxidáns hatással bírnak, szeborrea-ellenes tulajdonságúak, erős gyulladáscsökkentők, segítik a pórusok tisztántartását, ráadásul a pigmentfoltokat is halványítják, így használatuk esetén a bőr egészségesebb és ragyogóbb lesz. 

Niacinamid 

niacinamid az egyik legnagyobb kedvencem, gyakorlatilag függője vagyok, amióta csak használom, mert nemcsak segít az aknéim elleni küzdelemben, de a bőröm faggyútermelését is elképesztően kordában tartja. Klaudia szerint is érdemes kipróbálnod, ha zsíros a bőröd. 

A B3-vitamin meglepően sok mindenre jó: nemcsak az anti-agingben segít, de faggyúreduktor hatású, így kifejezetten jó hatással van a pattanásos bőrre is. Kétélű fegyver, az érzékeny bőr ugyanis sokszor nem szereti.

Jojobaolaj 

Ugye, hogy még mindig szokatlan, amikor zsíros bőrre olajat ajánlanak? Pedig Klaudia kifejezetten kiemelte a jojobaolaj szuper hatásait. 

A jojoba olaja védi és táplálja a bőrt, gyulladásgátló hatású, és mindeközben nem tömíti el a pórusokat sem.   

Biotin 

Bevallom, ezt a hatóanyagot még sosem próbáltam (bár egy-két krémemben ott van, de nem hangsúlyosan)… Viszont Klaudia meggyőzött, hogy adjak neki esélyt.

A biotin (H-vitamin) nemcsak belülről, hanem kívülről is képes támogatni a bőr egyensúlyát - zsíros bőrre (is) kifejezetten ajánlom. Bőrlégzésjavító hatású, ami elengedhetetlen a faggyúműködés normalizálásához.

Panthenol 

Már jó ideje tudjuk, hogy a Panthenol csodákra képes, ha a bőr újjáépítéséről, regenerációjáról van szó - Klaudia szerint a faggyútermelés normalizálásában is segít. 

A panthenol a B5-vitamin provitaminja (előanyaga) kiváló nyugtató, gyulladáscsökkentő hatóanyag, és mint a legtöbb B-vitamin, a panthenol is segít kordában tartani a faggyútermelést. 

Kémiai hámlasztók 

Na, ezzel kapcsolatban már képben vagyok, és bár kellően óvatos szoktam lenni, azért ki nem hagynám az otthoni hámlasztós sessionöket. Klaudia pedig - szerencsére - egyetért. 

A zsíros bőrnek jót tesz a kémiai hámlasztás AHA és BHA savakkal egyaránt. Míg az AHA-k (pl. glikolsav, tejsav, citromsav, almasav, mandulasav) a bőr felszínén hatnak, addig a BHA (szalicilsav) a pórusok mélyén, ezért különösen utóbbit nem szabad túlzásba vinni, de a mértéktartás minden sav esetében fontos, hiszen a túlhámlasztás árt a bőrfelszíni emulziónak.

Agyag/iszap alapú pakolások  

Az egyetlen dolog, ami szárít, mégis engedélyezett (bevallom, én rendszeresen használok egy agyagos pakolást, mert szuperül képes helyredobni a bőröm, amikor az túlzsírosodik). 

Az agyagból/iszapból készült pakolások (kaolinnal, zöld agyaggal stb.) elszívják a felesleges faggyút, így hatékonyak a zsíros bőr tüneteinek enyhítésében. DE: a túlzott használatuk száríthatja a bőrt, úgyhogy heti 2 alkalomnál többször ne vesd be őket!