A szőkítést bízd profira!

Akinek nincs olyan mákja, hogy alapból szőke hajjal áldotta meg a természet, annak bizony le kell világosítani a tincseit, ha színes sérót akar. Ezt viszont eszedbe ne jusson házilag csinálni! A hajszín megváltoztatása nem véletlenül egy külön szakma. Sötétebbre festeni mondjuk könnyebb, de a szőkítés nem egyszerű mutatvány. Ha elbénázod, jobb esetben úgy fogsz kinézni, mint Pumukli, rosszabban viszont úgy, mint Sinead O’Connor – bizony, szépen leégnek a tincseid, és megkopaszodsz. Kell ez neked? Na ugye. Utószínezni szerintem már lehet otthon is, ha úgy alakul – a megfelelő termékekkel, amiket megint csak jobb,ha a fodrászod ajánl – de az első színváltást még inkább csináltasd profival.

Nedves hajon használd a színezőt!

Ha már eljutottál odáig, hogy elég világos a hajad, és a megfelelő színező is megvan (inkább fodrászkellékesnél vedd, mint drogériában – nem, nem feltétlenül drágább), akkor jöhet a nagy mutatvány. Két dologra érdemes figyelni: az egyik, hogy alaposan és egyenletesen oszlasd el a hajadon a cuccot, amihez a legjobb, ha közepes tincsekre választod szét, és úgy mész végig rajtuk. A másik pedig, hogy (hacsak a dobozán nem áll másképp) nedves hajra használd a színezőt. Hogy miért?

Ilyenkor nyitva van a hajszál külső rétege, az úgynevezett kutikula, így a festék jobban be tud szívódni a szálakba, és szebb, egyenletesebb lesz a végeredmény.

Ha sampont is használnál, mindig színezés előtt tedd, a frissen színezett hajad már ne mosd meg samponnal, különben egyből ki is fakítod.

Felejtsd el a magas hőmérsékletet!

Ha már megvan az álomszín, akkor nyilván az lenne a cél, hogy minél tovább meg is maradjon. Minden mosással fakulni fog, így a mosásokat érdemes annyira kitolni, amennyire csak tudod. Ha pedig már nagyon itt az ideje, akkor felejtsd el a meleg vizet: legyen inkább langyos, de ha bírod, akkor akár hűvös is lehet. Ez segít kicsit tovább a tincseidben tartani a színezőt. Arra is érdemes figyelni, hogy minél alacsonyabb hőfokon szárítsd, sőt, nyáron akár magától is hagyhatod megszáradni. A hajvasalót is csak mértékkel használd!

Használj színvédő hajápolókat!

Oké, ezt talán külön mondani sem kellene. Inkább csak azért írom le, mert sokan nem hisznek benne, hogy a kifejezetten színes hajra való samponok, balzsamok és pakolások tényleg érnek is valamit, de tapasztalatból mondom, hogy igen.  Szóval ha nem csak pár hétre szeretnél különleges hajszínt, akkor érdemes ilyenekre is beruháznod. Kérj tanácsot a fodrászodtól, biztos, hogy tud olyat ajánlani, amivel meg leszel elégedve.

Bónusz tipp

Nekem már majdnem fél éve kék, illetve lila hajam van, és egy dologra nem voltam felkészülve: a színező bizony sokszor befogja a párnahuzatot, és néha a zuhany vagy a kád zománcát is. Úgyhogy ha élénkebb színű a séród, akkor nem árt egy alváshoz egy sötétebb párnahuzat, és hajmosás után azonnal alaposan mosd ki a kádat és a zuhanytálcát!