„Először is, tisztázzuk, hogy a színező és a hajfesték nem ugyanaz”- kezdi Sanyi. „Igaz, a színező is festék, viszont gyengébb, és könnyebben kopik. A színezőknek két fajtáját különböztetjük meg: vannak a fizikai és a kémiai színezők. A fizikai úgy működik, mint a kréta, és egy komponensű (nem kell összekeverni semmivel). A kémiai színező pedig hasonlóan funkcionál, mint a hajfesték, azzal a különbséggel, hogy nem tud világosítani. És általában több komponensű, tehát kell hozzá valamilyen aktivátor is."

Szerinte pont ezért, ha valaki a hajtövét szeretni tartósan festeni, akkor ne színezőt használjon. Továbbá fontos tudni, hogy világosítani sem lehet színezővel. Ha viszont az a cél, hogy ugyanolyan árnyaltúra fesd a hajad, mint amilyen az aktuális, vagy esetleg kicsit sötétebbre, akkor bátran használhatod.

Az egyik legfontosabb lépés: kiválasztani a megfelelő színárnyalatot. Sanyi szerint - leszámítva azokat a rutinos illetőket, akik évek óta otthon festik a hajukat - sokan nem tudják eltalálni a megfelelő színárnyalatot, nem beszélve azokról, akik kísérletezgetnek. Tegyük fel, hogy egyik reggel úgy ébredsz, hogy a világosbarna hajadból Cameron Diaz-szőkét szeretnél. Mivel eddig is festetted a hajad, van egy kis lenövésed. Erre jön a drogériás szőke festék, ami naná, hogy másképp fog a hajtövön reagálni, mint a hajad többi részén.

Nem egyszer látok ilyet az utcán: hiába kente az illető az egész hajára a festéket, csak a tövét fogta meg. Nem azért, hogy haza beszéljek, de szerinte, ha világosabb hajat szeretnél, amikor igenis jobb fodrászhoz menni.

A másik fontos kérdés a technika. Ha lenövéssel mész fodrászhoz, akkor már biztos észrevetted, hogy nem az egész hajat festik be, hanem a tövét, és esetleg a végét. Ennek az az oka, hogy a festék máshogy reagál a hajtöveden, mint a festett részen. (A végét azért festik rövidebb ideig, hogy kíméljék a hajat, hiszen az eleve be már volt festve, ezért csak a színt kell frissíteni egy kevésbé erős festékkel.) Sanyi szerint otthon szinte kivitelezhetetlen, hogy csak a hajtövet fesd be, ezért azt tanácsolja, hogy vagy kérd meg az egyik barátnődet, vagy tanítsd be a párodat a műveletre. Hozzáteszi: ha valaki nem csak egy hétköznapi alapszínt szeretne újrafesteni, hanem olyan technikákkal bűvészkedne, mint az ombre vagy a balayage, akkor azt inkább bízza szakemberre, különben csúnya csalódások érhetik.

Sanyi szerint nincs különbség, hogy a drogériában vagy fodrászkellékesnél veszed–e meg a festéket. Legalábbis minőségben biztosan.

Azokat a festékek, amiket kellékeseknél lehet kapni, fodrászok számára fejlesztették ki, míg a drogériásokat házi használatra, ezért olyan az összetételük, hogy senki se tudjon velük komoly kárt tenni a hajában. A bolti festékek kíméletesebbek, és a szívóerejük is korlátozottabb, a csomagolásukon sokszor nem is képekkel, hanem számokkal jelzik a színmélységeket.  A drogériás termékek másik előnye, hogy amiket otthoni használatra fejlesztettek ki, azok könnyen érthető leírással vannak ellátva, és applikátort is adnak hozzájuk.