Van egy ilyen metafizikai törvény, hogy ha az ember lendületből, makacsságból változtat a külsején, az biztosan borzalmasan fog kinézni. Én még sosem hallottam olyan sztorit, hogy “szakítottam a pasimmal, elmentem levágatni és feketére festetni a hosszú, szőke hajamat, és szebb lettem, mint valaha". Általában inkább sírva nevetős, borzalmas végeredményekről szóló történetekkel találkozom - és ilyeneket tapasztalok meg én is. Ha az "új haj, új élet" jegyében mész el fodrászhoz, szinte biztos, hogy bánatosan jössz majd ki az ajtón, és dobozos hajfesték, meg dobozos fagyi lesz a dolog vége. Dobozos zsepivel.

Amikor azt mondod a fodrásznak, hogy nyugodtan vágjon, mert most laza vagy

És már-már mániás rohamot kapsz a székben, olyan mély erőkkel próbálod meggyőzni magad arról, hogy jó döntés volt a kezébe adni a hajad hosszát. Köztudott, hogy a fodrásznál az egy centi öt centi - érdemes ezért mindig egy millimétert mondani neki. "Jól áll a rövid, jól áll a rövid" - szól a fejedben a mantra, a fodrász pedig az arcára kissé ráfagyott bájos műmosollyal próbálja leplezni, hogy szakmai történetének egyik legrosszabb teljesítményét adta ki a kezéből. Megköszönöd, örülsz, eldöntöd, hogy jó lesz ez így, hiszen új ént akartál. Kifizeted, műmosoly, hazamész, még egy darabig bírod, aztán kitör rajtad a "TE JÓ ISTEN, HOGY MENJEK ÍGY EMBEREK KÖZÉ?". És sírsz. És póthajakat nézegetsz a neten addig, amíg picit meg nem nő. 

hajvagas-gif.gif

Endemol

Amikor drasztikus színváltásra adod a fejed 

Szó szerint adod a fejed. Egy dolgot felejt el az ember, de azt minden ilyen helyzetben: hogy feketéből nem lesz szőke, szőkéből pedig nem lesz fekete egy alkalom alatt. A "holnaptól ezüst hajam lesz" merész és vagány duma ugyan, de mindannyian tudjuk, hogy nem igaz, főleg, ha egy fekete hajú nő száját hagyja el. És ez fordítva is így van. Ezt mégis MINDIG elfelejtjük, ha éppen kinéztünk valamit. Szerintem van a nők agyában egy "új élet" nevű terület, és amikor ez aktiválódik, eltűnik a realitásérzék, és bekapcsol a "bármi lehetséges, még a fodrászomnál is"-nézőpont. Nagy hiba. Ebből szoktak általában narancssárgás-zöldes, szürkés-sárgás árnyalatok születni. Aztán megint jöhet a sírás meg a fagyi. 

richardgere-rosszhaj.gif

 Paramount Pictures

Amikor kinézel egy új fodrászt, és megbízol benne 

Félreértés ne essék, nem szeretnék megbántani senkit, akinek a hajvágás a szakmája, de -tapasztalatból mondom- a fodrászok nagy többségét elsőre úgy kell kezelni, mint a tinderen kiszemelt férfit: bár meggyőző a profilja, mondhat bármit, mégsem bízom elsőre rá magam. Akármilyen sztárfodrász az illető, SOHA NE MONDD KI a legelső alkalommal a rád bízom, a megbízom benned, a csináld te, én nem szólok bele-szókapcsolatokat. Mily’ meglepő, ez egy tinderrandira is igaz lehet. Különben mi lesz a vége? Igen, ugyanaz: sírás és fagyi. 

rossz-fodrasz.gif

FYI (U.S. TV channel) shows

Amikor kinéztél egy képet, és AZT a hajat akarod

Jó párszor vittem már fotót hírességekről és instacelebekről a fodrászhoz, de szinte mindig elfelejtettem, hogy miért olyan jó az a haj: mert más fejéből nőtt ki. Hát igen, sajnos sem a sötétszürke, sem a ciklámen, sem a rezes szőke nem voltak túl jó döntések - legalábbis az én arcomhoz... Képeken, modelleken bezzeg menő volt. Tanulság: amit Rihanna hord, azt sose vidd el a fodrászodnak.

hajmoso.gif

Amikor felpróbálod appal, és utálod a valóságban 

Már rengeteg olyan applikáció elérhető, ami segít parókaként magadra húzni a kiszemelt fazont és színt - de akármennyire meggyőző is a telód, valamiért a valóság mindig más. Persze nem mondom, hogy kockáztatni hülyeség, vagy hogy soha ne próbálj ki semmi újat, de egyet ne feledj: minimális esély van rá, hogy ugyanúgy nézz ki a fodrásztól kifelé jövet, mint amilyennek a fejedre szerkesztett vörös parókában láttad magad.  

nemtetszik-haj.gif

Amikor úgy döntesz, megcsinálod magadnak

És a végeredményt négy fodrász öt alkalommal tudja csak helyrehozni. Komolyan. Ne. Soha.

frufru-homemade.gif

Lehet, hogy kéne egy olyan megállapodás a fodrászok között, hogy ha a kliens azzal a szlogennel érkezik, hogy "új haj, új élet", akkor inkább másik időpontot adnak neki?