A haj valójában sokkal sérülékenyebb, mint azt elsőre hinnénk. Én például sokáig úgy bántam vele, mint a sarki kocsma törzsvendégei a saját májukkal - egészen addig, amíg el nem kezdett meglátszani rajta törődés hiánya. A sok festés miatti töredezés, kócolódás és hullás után azonban elkezdtem megszállottan ápolni, és persze annak is utánajártam, mit tesz jót neki, és mi nem. Régen bármit megcsináltam volna vele közvetlenül zuhanyzás után, ma már azonban betartom a szárazhaj-szabályt, mert tudom, hogy fog kinézni akkor, ha nem. Ha te is szeretnéd megőrizni a hajkoronád épségét, jobb, ha végleg elfelejted ezt a hat dolgot akkor, amikor épp nedvesek a tincseid! 

1. Fésülködés 

hajkefelesgif.gif

Bustle egyik cikkében megszólaló sztárfodrász, Bryant Anthony szerint akkor is hagyd először megszáradni a hajad, amikor nagyon kócos - szerinte csak rosszabbat teszel vele, ha nekiállsz vizesen kicsomózgatni. Ezt a szabályt egyébként már én is követem, mert feltűnt, hogy sokkal több haj marad a kefében, ha vizesen megyek neki a kócoknak. Általában hagyom 90%-ig megszáradni, utána pedig jöhet a csomózgatás. De ha mégis kiolthatatlan vágyat érzel a sima, nedves haj iránt, a szakértő azt javasolja, hogy nevezz be egy fésülködést könnyítő spray-re és egy kíméletes hajkefére, amit bevizezel, mielőtt elkezdenél simítani!  

2. Kontyba kötés

hajkonty.gif

"Amikor nedves a haj, a rugalmassága és alkalmazkodóképessége a maximumon van. Ha ilyenkor fogod össze, sokkal könnyeben megtörik, mint száraz állapotában." - mondja Eva Mustafai, a Salon Eva Michelle hajstylistja. És mennyire igaza van. Arról nem is beszélve, hogy így nem hagyod megfelelően szellőzni a hajad, ami hosszútávon ekcémához, vagy egyéb bőrirritációhoz vezethet. Szárítsd meg, vagy ami a legjobb, hagyd magától megszáradni! 

3. Hajvasalás 

hajvasalogif.gif

Emlékszem, volt olyan hajvasalóreklám, amiben az volt a hívószó, hogy akár nedves tincsekre is használható. Na ez az, amit nem tudok hová tenni. Szerencsére sosem vasaltam a hajamat nedvesen, nem tudom, mi lett volna, maximum égett szagot és sercegést tudok elképzelni. A Bustle-nak nyilatkozó harmadik szakértő, Krystle Hansen szerint extra károsodást okozol ezzel a hajszálaidnak, úgyhogy mindig szárítsd meg alaposan a hajad, mielőtt nekiállnál egyenesíteni! Az én tippem pedig az, hogy vasalás helyett inkább már hajmosás közben “egyenesíts” egy szuper balzsammal, és ápoló, simító termékekkel. Én így ki tudtam iktatni a vasalást az életemből (bár tény, hogy nem túl göndör a hajam).

4. Szárítás (túl magas hőfokon) 

hajszaritosgif.gif

Igen, lehet azzal időt spórolni, hogy maxra állítod a hajszárítót, de hidd el, később meg fogod bánni! Az ultramagas hőmérséklet olyan visszafordíthatatlan károsodást okoz, amit aztán kenegethetsz ápoló olajakkal meg maszkokkal, nekem elhiheted. Inkább próbáld meg beidőzíteni a hajmosást azokra a napokra, amikor több időt tudsz otthon tölteni, és hagyd magától, lassan megszáradni! Én imádom a levegőn megszáradt hajamat, sokkal egészségesebb, és kevésbé szénakazal jellegű, mint szárítás után. Ráadásul az egyik legtöbb energiát igénylő kütyü a lakásodban maga a hajszárító - a környezetvédelem és a pénztárcád érdekében engedd el! 

5. Hajmaszkolás 

hajmaszkolasgif.gif

Na, most jön a meglepő rész: Bricel Cury,Dreamdry fodrásza azt nyilatkozta a Bustle cikkében, hogy vizes hajon nem olyan nyerő a tápláló pakolás. Szerinte legalább törölközőszáraz tincsekre érdemes bármit is kenni, mert a hatóanyagok akkor tudnak igazán érintkezni a hajszálakkal, ha nem tök vizesek. Logikus, és jó tudni!

6. Turbánba csavarás 

turbanoshaj.gif

Már sokszor hallottam, hogy a turbánozás nem egészséges, de marha nehéz leszoknom róla, a mai napig imádom zuhanyzás után feltekerni a hajam, és úgy kávézni, vagy megcsinálni az arcápolási rutinomat. Ha te is felvetted már ezt a szokást, jobb, ha elfelejted, legalábbis az Elle-nek nyilatkozó fodrász, Jen Atkin, meg még jó pár másik hajszakértő szerint. A dolog oka az, hogy a hajad finom rostjai ilyenkor nagyon könnyen megsérülnek, és idő előtt elindul a töredezés. Nyomkodd meg egy törülközővel (de ne csavard), aztán hagyd magától megszáradni, hogy semmiképp se sérüljön!