A kedvenc rossz szokásom kialakítása úgy kezdődött, hogy egymilliószor olvastam, hallottam és láttam, hogy a hajszárítás ördögtől való dolog, ezért úgy döntöttem, megadom a hajamnak, amit érdemel, és hagyom magától megszáradni.  

Ráadásul az én frizurám úgy a legszebb, ha a levegőn szárad meg, úgyhogy félretettem a hajszárítómat. 

A levegőn száradás az én esetemben viszont legtöbbször ágyban száradás lett, hiszen az esti, lefekvés előtti hajmosás híve vagyok (szerintem maximum fogadásból tudnék háromnegyed órával hamarabb felkelni, hogy megmossam a hajam). De egyre több olyan intelemmel találkoztam mostanában, ami azt mondja, pont én csinálom rosszul, hiszen a nedves hajszálak elgyengülnek és eltörnek az ágyban.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🔸𝐀𝐧𝐝𝐢 𝐅𝐚𝐛𝐢𝐚𝐧🔸 (@andifabianhairartist) által megosztott bejegyzés,

Self egyik cikkében például azt olvastam, hogy azért sem szabad a vizes hajat fésülni, mert ilyenkor gyengébb, mint száraz állapotában, és könnyebben eltörik - ugyanezen analógia mentén haladva pedig nyilván az sem jó, ha közvetlenül mosás után lefekszel, és alvás közben nyúzod hajad (amihez elég annyi, hogy ráfekszel). De sokan mondják azt is, hogy minden jobb, mint a hajszárító. Most akkor mi van? Ahhoz, hogy végre egyszer s mindenkorra letisztuljon ez a kérdéskör, megkérdeztem Fábián Andrea fodrászmestert, hogy ő mit gondol: lehet vizes hajjal aludni, vagy sem? 

A haj felülete lemezkékből (cuticula) áll, amik fedik egymást, és olajos réteggel vannak bevonva. Ezek védik a hajszálakat a környezet károsító hatásaitól. Amikor vizes a haj, ezek a lemezkék még nyitva vannak, így a szálak ilyenkor fokozottan ki vannak téve a rongálódásnak

- kezdi a szakértő. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🔸𝐀𝐧𝐝𝐢 𝐅𝐚𝐛𝐢𝐚𝐧🔸 (@andifabianhairartist) által megosztott bejegyzés,

Andi szerint emiatt nagyon oda kell figyelni, amikor még vizes a haj. A párna szövetei például könnyebben koptatják a nedves szálakat, aminek töredezés lehet a vége. 

Szárítás közben ezek lemezkék bezáródnak, ekkor már ellenállóbb a haj. Emiatt (is) elengedhetetlen a hajápolók használata, és a megfelelő, nem károsító szárítás. 

Azt hiszem, a válasz egyértelmű: nem szabad azt csinálni, amit én szoktam - inkább hamarabb kell hajat mosni, és hagyni simán (a levegőn) megszáradni. Ja, és még egy érv, amit Andi az esti vizes hajas lefekvés ellen hozott fel: a fejbőrnek sem tesz jót, hiszen  elzáródhat a megfelelő szellőzéstől, aminek akárhogy is nézzük, korpásodás az eredménye. Arról nem is beszélve, hogy a megfázás kockázata is nő.

Ideje átütemezni a hajmosásokat!