1. Le kell mondanod a fenékig érő (természetes) hajkoronáról

Ez sajnos színtiszta kémia: minél több ammónia és mesterséges cucc kerül a hajadra, annál jobban roncsolódik a szerkezete. Még akkor is, ha a város legprofibb fodrászához jársz. Ezért olyan nehéz megnöveszteni a hat-nyolchetente leszívott frizurát... Én például mérlegeltem, hogy a szín a fontosabb, vagy a hajam hossza - és a világosszőke mellett döntöttem. De nem adom fel: mióta ahhoz a fodrászhoz járok, aki a lehető legkíméletesebb eljárással varázsolja rám a kedvenc színemet, azért a növesztés is megy. Igaz, csiga módjára, de megy!

2. Mélyen a zsebedbe kell nyúlnod

Egy dolgot megtanultam ez alatt a 6 év alatt: a szép szőke fürt pénzbe kerül. Az egészséges és szép szőke pedig egyenesen egy vagyon. Mivel az eleve kizárt, hogy házi kísérletezgetéssel és dobozos leszívókkal szép és egyben ép haj szülessen a fürdőben, meg kell fizetni a fodrászt, de ez még nem minden. Hiszen kell a hajvégápoló, a kíméletes és színt megtartó sampon, a megfelelő balzsam, a tápláló pakolások, no meg persze az idő, ami a hajadra megy el. Az idő meg pénz, ugyebár... Félretett pénz, hova tűntél?

3. Nemcsak a bőrödet, de a tincseidet is óvnod kell a napfénytől 

Na ja. Én akkor jöttem rá, hogy érdemes a hajamat is UV-sprayvel ápolgatni, amikor egy nyaralásból a klóros víztől zöld, a napfénytől pedig enyhén elszíneződött, széttört frizurával érkeztem haza. A napsugarak nemcsak a bőrt, de a hajat is kicsinálják... főleg egy kivilágosított hajat, amit a rendszeres szőkítés már eleve rendesen igénybe vett. Nyárra érdemes betáraznod egy ilyen cuccból, főleg akkor, ha nemcsak napfény, de sós víz is éri a hajadat. 

4. Minden festés után várnod kell egy-két hetet 

Hogy mire? Arra, hogy végre lenőjön! Ez most lehet, hogy hülyén hangzik, de megmagyarázom: én mindig akkorra időzítem a hajfestést, amikor tudom, hogy azon a héten (de lehetőleg még a következőn sem) lesz fontos jelenésem. Mert megrögzött mániám (és nemcsak nekem, de jó sok szőke ismerősömnek is), hogy a leszívott haj akkor néz ki a legjobban, ha egy pici lenövésből indul. Én személy szerint frissen festett hajjal úgy érzem magam, mint egy sápatag skandináv turista, akinek szinte egybeolvad a fehér bőre a majdnem fehér hajával. Ilyenkor valahogy nincs kontúrja az arcomnak. De festetni meg ugyebár kell... Ördögi kör. 

5. Elfelejthetsz mindent, amihez hő kell 

Én azóta tudom néhány havonta legalább egy fél hangyaláb-hossznyival megnöveszteni a hajamat, mióta elengedtem szinte mindent, ami hajformázás: már azt sem tudom, hol a hajvasalóm, többnyire hagyom a hajamat mosás után magától megszáradni, olyanokkal, hogy göndörítés, meg kreppelés, pedig csak álmomban találkoztam utoljára. Na jó, nagy ritkán, ha tényleg nagyon oda akarom tenni magam, akkor beáldozok pár letörni készülő hajvéget, de a hétköznapokban nem igazán szabad ilyesminek kitennem a szőkített hajamat. Hát, ez van... de legalább szép a színe.