A The Hair Historian szerelem Instagramja volt első kattintásra. A profil különböző korok hajviseleteit gyűjti össze, és megmutatja, hogyan változtatták a nők a frizurájukat az aktuális trendekre reflektálva. Akár a több száz éves Japán tekercsképeket nézem, akár a 18. századi olajfestményeket, az az érzésem, hogy ezek a nők forognának a sírjukban, ha látnák, manapság a lányok milyen kócos kontyokkal flangálnak az utcán. (Félreértés ne essék, én is imádom így hordani a hajam, de be kell látni, ez korántsem a hajszobrászat csimborasszója.)

 

Rachael Gibbson, az oldal alapítója már tinédzserként is odáig volt az olyan festményekért, amelyek régi korok női divatját, frizuráit, képeit mutatta be. Azt mondja, hogy olyan az elméje, mint egy hatalmas Pinterest-tábla, ami tele van bohém, színes, régi fotókkal. 

 

Gibbson, miután elvégezte a divatújságírói szakot, egy fodrászattal foglalkozó magazinnál kapott munkát, ahol kedvenc elfoglaltsága az archivált képek rendezgetése volt. Később a szakma legszuperebb fodrászaival dolgozott együtt, de mégis mindig arra jutott, hogy hiába tehetséges valaki, ha nem tudja megtalálni azt a forrást, ami inspirálni tudja. Mivel Gibbsonnak több ezer,hajakkal kapcsolatos képe volt addigra elmentve a Pinterest-oldalán, gondolta, miért ne lehetne az ő gyűjteménye is inspiráció mások számára?

 

Something modern for a change... Andrey Remnev

@ thehairhistorian által megosztott bejegyzés,

Természetesen nem mindenkinek tetszik ugyanaz, a szépség meg pláne relatív, Rachael mégis reméli, hogy gyűjteménye sok embert inspirál és a fodrászoknak is iránymutatást tud nyújtani abban, hogy valami újat, izgalmasat alkossanak. A több, mint 7000 követővel rendelkező oldalnak mára már nem csak az a szerepe, hogy megihlesse a hajszobrászokat, hanem hogy felhívja a nők figyelmét az önkifejezés fontosságára. „A haj rengeteg mindent elárul nekünk arról, hogy éppen mi zajlik a világban” – állítja Gibbson. Szerinte jó példa erre a 20. század elején végbemenő női egyenjogúsági mozgalmak hatása, amelynek következtében egyre többen vágatták rövidre a hajukat, amit a korabeli fotók is bizonyítanak.

Szerencsére ma már a nagymamámon kívül kevesen mondják meg, hogy milyen hajat illene hordanom, így lehetek vörös, barna, szőke, rózsaszín, hosszú, tüsi, ha úgy tartja kedvem. A bőség zavarában pedig jól jön egy ilyen szuper forrás, ahonnan ötleteket meríthetek.