Hiszen attól, hogy nekem nem jött be, még simán lehet, hogy valakinek tényleg képes gyorsabban megnöveszteni a haját a rendszeres vitaminszedés. Ami pedig szintén eszembe jutott, amikor a témában kutakodtam: mi van, ha egyébként tökre működőképes maga a termékcsoport, csak én nem a nekem legjobb kiegészítőt választottam? 

Nos, első körben arra próbáltam megkeresni a választ, hogy tényleg képes-e rövid időn belül hatalmas hajat varázsolni nekem egy tök egyszerű táplálékkiegészítő (az, hogy ez egészséges-e, már más kérdés, erről bővebben lejjebb). Általában ezek a termékek biotint, folsavat, D-, A-, C-és E-vitamint tartalmaznak – plusz bármi mást, amire a gyártó csak gondol, hogy beleteszi. Mert sajnos ez a helyzet: a táplálékkiegészítők nem tartoznak abba a kategóriába, mint az élelmiszerek, így nem kell FDA (Food and Drug Administration )-tanúsítványt szerezniük. 

Tehát a gyártó azt kever a kapszulába, amit akar (és amit szabad), de ez nem jelenti azt, hogy a termék működik is – jelen esetben tehát egyáltalán nem biztos, hogy megnöveszti a hajat, hiába van ez ráírva a csomagolására. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gummmy Hair Vitamin (@gummy.hair) által megosztott bejegyzés,

Gondoltam, a nemzetközi szabályozáson kívül megnézem azt is, amit az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet vall a témában, hátha egy picit jobb eredményekre, vagy legalábbis valamifére garanciára bukkanok azzal kapcsolatban, hogy a szépségvitaminok bejöhetnek-e. Hát, nem sok biztató dolgot találtam: 

"Az étrend-kiegészítőkről szóló EU irányelvnek megfelelően, a 37/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet életbe lépésével megszűnt az előzetes, kötelező engedélyezés és helyette csak ún. bejelentési (notifikáció) kötelezettség van, ami nem jelent mást, mint a termék címkéjének és adatlapjának benyújtását az OGYÉI-hez, legkésőbb a termék piacra helyezésének napján."

Természetesen az OGYÉI mindezek után egészségügyi kockázatelemzést végez (tehát megnézik, hogy az adott vitamin nem káros-e, és megfelel-e a táplálékkiegészítők kritériumainak), de ennyi. 

Magyarul azt senki sem csekkolja, hogy egy piacra dobott hajvitamin tényleg megnöveszti-e a hajat. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Magic Hair (@magic_hair_vitamins) által megosztott bejegyzés,

Most erre mondhatod, hogy de hát kaptál egy promóciós emailt az adott márkától, amiben benne van, hogy 10-ből 9 alany haja gyorsabban nőtt a háromhavi mérések alapján, de erre meg azt kell válaszolnom, hogy házon belüli kutatást sajnos könnyen lehet jó eredménnyel zárni... És akkor ezzel mindent elmondtam. 

DE: ez még nem jelenti azt, hogy a különböző szépségkapszulák nem működnek. Ez egyelőre ahhoz elég információ, hogy megállapítsuk: hivatalos és mindenféle egészségügyi szervezet által elfogadott és alátámasztott vélemény egyelőre nem született ezekkel a táplálékkiegészítőkkel kapcsolatban. De akkor hogyan döntsük el, mi az igazság? Egyetlenegy kérdésnek maradt helye: a vitaminok vajon tényleg hozzájárulhatnak a gyorsabb hajnövekedéshez, vagy az egész egy ordas nagy kamu? 

Nos, a Cosmopolitan megkérdezte az Evolis egyik vezető tudósát, Dominic Burg-ot, hogy mi a helyzet ezzel kapcsolatban, a válasznak pedig te nem fogsz örülni, de a pénztárcád igen: 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

HairBunny® (@hairbunnyusa) által megosztott bejegyzés,

A legtöbb ember a napi táplálkozásával fedezi a vitaminszükségletét. A test megőrzi azokat a vitaminokat, amikből éppen hiányt szenved, a többi pedig a kiválasztás során kiürül a szervezetből  

-válaszolt Burg a kérdésre. Tehát, ha nincs valamilyen elég konkrét vitaminhiányod, nem valószínű, hogy egy táplálékkiegészítő elhozza majd a várva várt csodát a szépségrutinodba. Arról nem is beszélve, hogy ha olyan szintű hiányaid vannak, amik hajhulláshoz/hajritkuláshoz vezetnek, ahhoz valószínűleg már kevés a drogériás beauty vitamin. A legjobb, amit tehetsz, hogy egy teljes vérképet csináltatsz, utána pedig konzultálsz az orvosoddal arról, hogy milyen nyomelemeket, ásványi anyagokat és vitaminokat érdemes hosszútávon szedned.  

Ami pedig a hajadat illeti (és most nagyon nyers leszek, de ez az igazság): az már akkor halott, amikor kinő a fejbőrödön. Utólag erősíteni, vastagítani, kevésbé töredezetté tenni már nem igazán tudod, maximum védheted a külső hatásoktól, belülről pedig megadhatsz neki mindent, amire szüksége van: egészséges táplálkozást, hidratálást, alacsony stressz-szintet, valamint hormonális és lelki egyensúlyt.