Házi gyantát teszteltem, hogy neked sose kelljen
Mostanáig mindig kellemesen csalódtam az otthon kikevert szépítkezős kencéimben. Bár borotvapárti vagyok, ha az epilálásra is találtam volna olyan, természetes összetevőkből álló alternatívát, ami a rövidebb szőrt is kiszedi, nyitott lettem volna a váltásra. Ezért csillant fel a szemem, amikor belefutottam a neten egy egyszerűnek tűnő, házi cukorpaszta receptbe. Akkor még nem sejtettem, hogy a törölközőm, a jókedvem, és fél napom rámegy majd, a szőröm viszont mind egy szálig megmarad.
Három hozzávaló, amik közül mindegyik van otthon, és csak egy lábos kell hozzá, ráadásul állítólag babapopsi simaságúak lesznek tőle a lábaim? Naná, hogy az első szabad délutánomon nekiálltam kotyvasztani. Kellett egy bögre (mérni), kristálycukor, üveges citromlé, víz, a lábos és egy tompa vajazó kés. A lábosban összeforraltam fél bögre vizet, negyed bögre citromlevet és egy bögre cukrot. Mikor habos lett, kisebb lángra vettem, és hagytam még öt percet picit bugyborékolva főni. Itt már a recept szerint sűrűsödnie kellett volna, de a lötyi még mindig víz állagú volt.
Még öt-hat percig a tűzön hagytam, aztán szemre már kenhető állagúnak tűnt, úgyhogy lehúztam, és vártam, hogy kicsit kihűljön.
Mikor először belenyúltam, még mindig eléggé folyósnak tűnt, úgyhogy inkább beültem a kádba, hogy ne legyen minden tiszta ragacs. Szépen elkezdtem felkenni a késsel a lábamra a „gyantát”, ami azonnal el is kezdett lefolyni a lábamról. Esze ágában nem volt odaragadni. Úgy voltam vele, hogy nem adom fel ilyen könnyen, úgyhogy még vagy húsz percet gubbasztottam a tök üres kádban, és kenegettem vissza a bőrömre a csöpögő masszát. A bénázásom vége az lett, hogy több olvasztott cukor volt a kád alján, mint a lábamon. Jó, hogy nem videó készült a kísérletről, mivel elég hülyén néztem ki, ahogy bokáig tocsogtam a tapadós, kissé gusztustalan színű és állagú matériában. Természetesen meg voltam győződve arról, hogy tuti velem van a baj, és nem a recepttel, úgyhogy vettem egy nagy levegőt, és elkezdtem összekotyvasztani egy újabb adag cukorpasztát. A gond a sűrűsége volt, pontosabban annak a hiánya, így második körben dupla adagot, vagyis két bögre cukrot tettem bele.
Az eredmény még a fizika törvényeinek is ellentmondott.
A massza hasonlóan folyékony lett, mint korábban. Ezen a ponton felhúztam magam, mert azt ígérték, hogy ha ügyes vagyok, akkor kis gyantagolyókat is gyúrhatok. Egy utolsó esélyt adtam a dolognak, és három bögre cukrot kezdtem el - már dühből – összeforralni a félbögrényi vízzel. Közben arra gondoltam, hogy ennyi cukorból már valami durva sütit is süthettem volna, és most boldogan tömhetném a fejem a konyhában. Harmadik körben a keverék a hűlés után végre besűrűsödött, és hajlandó volt a bőrömön maradni, miután felkentem. Ezután fél órát ültem a kádamban, mint a jó gyerek, vártam, és próbáltam vizualizálni a sima lábaimat, meg a leszedett szőrös cukrot a szemetesben. A fenekem alatt szép lassan kezdett megkötni az előző két körben lefolyt ragacsos lé.
Unalmamban megkóstoltam a kés végéről a keveréket, és mérsékelt örömmel konstatáltam, hogy ha mást nem is, de legalább a retró iskolai menzatea receptjét felfedtem.
Eljött a „gyanta” lehúzásának ideje. Hiába bizakodtam, a cucc rohadtul nem szedte ki a szőrt, ellenben rendesen rákötött a vádlimra. Ahhoz túl sűrű volt, hogy a vízzel lemossam, és túlságosan ragadt is, úgyhogy meleg vizes törülközővel dörzsöltem magam, mint egy őrült. Ha szőrt nem is vesztettem, a felső hámrétegem legalább tutira lehámoztam ezzel a módszerrel. A kád takarítása egy fél életbe telt. A lötty külön bája, hogy vékony rétegben átlátszó a színe, ezért alattomos módon ott is ragadt napok múlva, ahova emlékeim szerint nem is kentem. A ápolt lábak istene azért még egy utolsót rúgott belém, mikor aznap este a tévében szembeszaladt velem egy szép, sima lábú lány egy borotvareklámban. Boldognak tűnt, és most már tudom, hogy azért, mert pengét használ, nem cukorpasztát.