Hari Nef neve talán itthon még sokak számára ismeretlenül cseng, de érdemes megjegyezni. 26 éve született Philadelphiában - még fiúként - , jómódú zsidó családba. Amikor kétéves volt, szülei elváltak, és édesanyjával Massachusettsbe költözött, itt nőtt fel. Már gyerekként maximalista és jó tanuló volt, 11 éves korától szerepelt színdarabokban. 

Igazi kaméleon, iskolás évei alatt állandóan változtatta a stílusát, a haja színét, szinte hétről-hétre megújult. 2015-ben diplomázott a Columbia Egyetem dráma tagozatán, és nagyjából a diplomaosztójával egy időben írta alá szerződését az egyik legnagyobb modellügynökséggel, az IMG Models-szel, ahol nem kisebb nevek fordultak már meg, mint Kate Moss, Gisele Bündchen, a Hadid lányok, vagy épp Palvin Barbi. 

Hari volt az első köztudottan transznemű, akivel az ügynökség szerződött. Nem az a típus, aki várja, hogy a sült galamb berepüljön a szájába, tudatosan készült a pályára. Legkedvesebb mantrája: 'Vedd el, ami a tiéd'.

Egyetemi évei alatt gyakornokként dolgozott Jennifer Venditti filmrendező mellett,  night clubokban melózott, és írt is, például a Dazed és Vice magazinoknak. 2015-től kezdett komolyabb modellmunkákat kapni. A legnevesebb fotósokkal és márkákkal dolgozott együtt, szerepelt a Wonderland címlapján és az Elle magazin különszámában is, ahol addig transznemű nő soha. A Vogue, a V magazin, a CR Fashion Book hasábjain is feltűnt, sőt, 2017-ben ő lett a Gucci Bloom nevű parfümjének egyik arca is. 

Mikor megkérdezték tőle, mi kell ahhoz szerinte, hogy valaki címlapra kerüljön, azt mondta, nem elég bájosnak lenni - kell, hogy az embernek legyen valami mondanivalója, és képviseljen, közvetítsen valamit. Ő például - érthető okokból - a transzneműek jogaiért, és az ellenük irányuló erőszak ellen harcol lelkesen - ha kell szavakkal, ha kell, tettekkel, az utcán, az interneten, sőt, akár a Fehér Házban is.

Hari, bár még vállal modellmunkákat, Los Angelesbe költözött és leginkább a filmezésre koncentrál. A wwd.com-nak adott interjújában azt mesélte, úgy érzi, a modellkedésből kihozta a legtöbbet, az viszont, hogy színésznőként dolgozhasson mindig is nagy álma volt, mert úgy érzi, így folyamatosan fejlődik. Beszélt arról is, hogy mindig hálás lesz a modellmunkáinak, amelyek tulajdonképpen a belépőjét jelentették Hollywoodba.

A The New York Times-nak azt nyilatkozta, a legjobb barátjának van egy kedvenc mondása: ha nagyon hangosan és sokáig kiabálsz valamit, valósággá válik. Valahogy így történt vele is.

Több kisfilmben, moziban és sorozatban kapott kisebb-nagyobb szerepeket, például a Golden Globe-díjas Transparentben, a Youban és a Campingben is. A 2018-ban, Amerikában bemutatott Assasination Nation egyik főszereplője is ő, a Sundance Filmfesztiválon debütált akció-thrillert a kritikusok máris a legfrissebb kultfilmként méltatják.

A film operatőre a magyar Rév Marcell volt, aki így mesélt Hariról: „Volt egy nehéz jelenet, a víz alatt kellett birkóznia, de dublőr nélkül megcsinálta. Szerintem nagy jövő áll előtte, és nem csak színészként

Hari kifejezetten utálja a skatulyákat. Mikor kezdett ismert lenni, besokallt, hogy mindig a transzneműségéről cikkeznek, és a következő üzenetet tette közzé Twitteren:

Kedves újságírók és mindenki más! Viola Davis-t fekete színésznőként mutatjátok be? Kristen Stewart-ot leszbikusként? Millicent Simmonds-t siketként? Nem? Oké, szuper, akkor kérlek, rám se hivatkozzatok állandóan transzneműként!

Az alakja kifogástalan, 176 centijéhez mindössze 61 kg. Az étkezéséről annyit írt egyszer az Instagramján: csak olyan ételeket eszek meg, amelyek kedvesek és okosak lennének, ha beszélni tudnának - jelentsen ez bármit is. Függősége neki is van, imád cigarettázni. Pontosan tisztában van az adottságaival, és ruháit remek stílusérzékkel válogatja össze. Nem szereti az erős sminket és törekszik a természetességre.

Mikor megkérdezték tőle, mi volt élete legnagyobb kihívása, azt mondta, őt sokáig homoszexuális férfinak tekintették, és mióta minden tekintetben nőként él, meg kellett tanulnia, hogyan beszéljen nyíltan a férfiakkal erről. Ezt tartja a legfélelmetesebb dolognak egész eddigi életében.

A magánéletéről viszonylag keveset tudni, 2017-ben az Emmy díjátadóra például édesanyjával ment el, és bár közösségi oldalain kifejezetten aktív, a privát dolgairól nem sokat árul el. Egyszer kitett egy képet, ami alá azt írta: nincs pasim. Barátja viszont annál több, Troye Sivan énekessel és Lena Dunham színésznő-producerrel is jó kapcsolatot ápol.

Sokak példaképévé is vált, a Tumblr-en például egy iraki transznemű lánytól kapott üzenetet, aki hálás neki, amiért követheti az életét, mert ő a saját falujában borzasztó magányos egyedüli transzneműként, de úgy érzi, ha látja, Hari mit ért el, az neki is erőt ad. 

Hari mindig kiemeli, az ő helyzete kivételes, hiszen egy szerető és támogató család áll mögötte, ráadásul anyagilag is megengedheti magának a hormonkezeléseket és a műtéteket ( nemváltó műtéten esett át, és a hangszálait is megműtötték). Az átoperálása után édesapja azt mondta: a lényeg, hogy azt tegye, ami boldoggá teszi, és ha nem is volt mindig könnyű, a gyerekét mindennél jobban szereti - fiaként és lányaként is.

Egy rózsa alakú gyémánt fülbevalót is adott Harinak, "hogy mindig virágozzon".

Hari Nef még nagyon fiatal, és előtte áll az egész élet, és tényleg minden megvan benne, amitől modern kori stílusikon lehet. Az androgün, vonzó külső, a tudatosság, amivel az életét éli, és a karrierjét építi, a bátorság, hogy nem fél kiállni magáért, és példát mutatni másoknak - ha valakire, rá biztosan érdemes lesz figyelni a következő években.