Legalábbis Paul McCartney divattervező lánya, Stella McCartney szerint, aki július elején azt nyilatkozta a Guardiannak, hogy már az egyetemen tanulta a 'minél kevesebb mosás'-szabályt. Ez pedig azóta már-már ars poeticájává vált. 

Alapvető szabálynak tartom az életben, hogy ha valami nem annyira koszos, hogy mosni KELL, akkor ne rakd be a gépbe - mondta Stella. 

Ő inkább a száraz tisztításra esküszik: szerinte az a legjobb ha egy kefével leszeded a ruhákról a koszt. Ami persze logikus, de ha például az én foltjaimról beszélünk, egyiket sem lehet csakúgy lekefélni: reggeli kávé, kaja, izzadtság, sör, olajos kaja, és még több izzadtság. Én ezek miatt mosok. Gondolom te is.  

Mondjuk hazudnék, ha azt mondanám, soha nem fordult elő velem, hogy reggel megszagoltam egy már mosásra ítélt kardigánt, és végül amellett döntöttem, hogy felveszem. 

Elvileg ezek a jó döntések, legalábbis a darabok minél hosszabb élettartama szempontjából biztosan. Hiszen egy ruhadarab nyilvánvalóan kopik, veszít a ruganyosságából és színéből, minden alkalommal mikor berakod a gépbe. Ezért (is) igyekszem jó minőségű cuccokat venni, hiszen jól látható a különbség egy fast fashion márka pulóvere, meg egy 100% biopamutból készült pulcsi tízszer kimosott állapota között. És akkor még gondolatban sem értem el az olyan darabokig, amiket például Stella is csinál. Valószínűleg, ha lennének Gucci, vagy Versace ruháim (add, Istenem, hogy egyszer legyenek!), én sem merném őket bedobni gyorsmosásra...  

milyen-surun-kell-mosni.png

Megszagolandó felsők ide vagy oda, higiéniai okokból azonban igenis mosni kell. Dr. John Zampella, a New York-i Egyetem bőrgyógyász professzora azt nyilatkozta a Bustle-nak, hogy a szennyesben rengeteg baktérium szaporodhat el, úgyhogy a bőröd - és a körülötted lévők - egészsége miatt jobban teszed, ha szorgalmasan mosol. 

Nem mindegy az sem, hová viszed aznap a ruháid: ha például kórházban dolgozol, nyilván olyan sűrűn tedd be őket a gépbe, amilyen sűrűn csak tudod. Ám ha otthonról dolgozol, annyiszor hordhatod a ruhát, ahányszor jólesik, mielőtt kimosod – mondta a doki. 

Azt is hozzátette, hogy bár ritkán alakul ki fertőzés kizárólag koszos ruhák miatt, azért nem lehetetlen. Szerinte, ha egy ruhán bármennyi látható kosz van, akkor még több láthatatlan, ezért teljesen ki kell tisztítani, mindegy, milyen drága volt.  

De akkor hol az igazság? Meg kell hagyni, Dr. Zampellának és McCartney-nak is elég jó érvei vannak. És akkor a környezetvédelemről még nem is beszéltünk. A National Park Service (NPS) adatai szerint egy átlagos mosógép 155 liter vizet használ töltésenként (a hipermodern modellek mondjuk 80-100-at). Hiába adják el az új modelleket energiatakarékos hívószavakkal, 

azt senki sem mondta, hogy néhány ruhámért körülbelül 150 liter vizet szennyezek be heti kétszer.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lindsey B Fit (@lindseybfitinsta) által megosztott bejegyzés,

Mert az egy dolog, hogy teljesen környezetbarát mosószert használok, attól még vannak poliészter alapú ruháim, és azok sajnos mikroműanyagokat engednek a vízbe, tehát a természetbe - minden mosással. Plusz sokszor előfordult már velem, hogy gyorsan kellett egy-két ruhám, ezért meg sem töltöttem a dobot, csak elindítottam a programot egy nadrágért meg egy pólóért. A fenti számok ismeretében ezt már nem fogom csinálni. 

Természetesen a te felelősséged ezek után eldönteni, hogy melyik szempontot találod a legfontosabbnak, hogyan, és milyen sűrűn fogod ezentúl mosni a ruháidat. Egy dolog viszont biztos: ha egy kicsit "zöldítesz" a mosási rutinodon, már tuti, hogy magadért és a Földért is rengeteget tettél.

És igen: ha megszagolod, és még jólesik felvenni, vedd! Hidd el, senki sem tudja, hogy egyszer már gondolatban a szennyesbe dobtad azt a pulcsit. Farmerok, vastag pulóverek, kabátok, kord cuccok - ezeket nyugodtan moshatod fele annyiszor, ahányszor szoktad. Ha követed ezt a módszert, később telik meg a szennyeskosár, és elég sok vizet és energiát spórolhatsz... Ráadásul tartósabbá is teheted a ruhatárad.