Akármilyen meglepő, azok a minták, amikkel általános iskolában nyomultál, az idei nyári legnagyobb visszatérői. Olyannyira, hogy a high fashion divatmárkák tavaszi/nyári kollekcióiban - többek között - Kaia Gerberen is bejelentkeztek a kifutókról. Annál pedig, hogy újra divatba jönnek ezek a tintafoltos darabok, csak az áraik meglepőbbek. Cindy Crawford lánya Stella Mccartney és az r13 darabjait is viselte, amiket a webshopok alapján 200 euró (nagyjából 60 ezer forint) alatt nem kap meg az ember.  És itt jön az a bizonyos totális sokk, hiszen ennyi pénznek a töredékéért te magad is el tudod készíteni ezeket az egyszerű szabású, de izgalmas motívumokkal ellátott darabokat, sőt, szinte biztos, hogy azokban a bizonyos '90-es években meg is tetted.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kaia Gerber Today (@kaiagerbertoday) által megosztott bejegyzés,


Úgyhogy eljött az idő, hogy kicsit felfrissítsd a batikolási tudásod, hiszen újra te alkothatod meg magadnak a szezon legmenőbb darabjait. Ráadásul olyanokat, amik egészen biztosan nem jönnek veled szembe az utcán, és még csak nem is kell hozzá akkora DIY-istennőnek lenned, mint azok a csajok, akik bűvészi kézügyességgel dobnak össze ehető gumilabdákat egy IKEA asztalból.

Akkor idézzük fel! Mi kell a batikoláshoz?

1. Fehér vagy valami világos színű ruhadarab (lehetőleg olyat használj, amiben minél kevesebb műszál van, abból ugyanis könnyen kijön a festék)
2. Textilfestékek, vagy kifejezetten batikoló festékek
3. Gumikesztyű
4. Lavór vagy műanyag terítő
5. Gumi, spárga, kavicsok
6. Ecet, só

Hogy is csináltuk anno otthon?

Azt, hogy a klasszikus, egyszínű, körmintás pólót, hogy kellett elkészíteni, biztos pillanatok alatt elő tudod túrni az emlékezetedből. Ez volt az, mikor egy lavór vízbe beleöntötted a festéket, a póló egyes részeit gumival vagy spárgával összekötözted, beledobtad a festékbe, kiöblítetted ecetes-sós vízben, leszedted a kötözőt, és végül elájultál a látványtól. Nos, a jó hírünk, hogy ez még mindig nem elavult módszer, ahogy már a te első próbálkozásaid előtt 10-20-30-100 évvel sem volt az. Szóval, ha tényleg gyorsan és egyszerűen szeretnél összedobni néhány trendi batikolt cuccot a nyárra, akkor ez a te irányod.

Ám, ha késznek érzed magad arra, hogy kicsit több energiát és ötletet fektess a dologba, akkor sem kell megijedned.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

juan afrika (@juan_afrika) által megosztott bejegyzés,

Tegyük fel, hogy több színű pólót szeretnél! Ez sem nagy ördöngösség, egyszerűen annyi a dolgod, hogy többször áztatod festékbe a ruhát. Arra figyelj oda, hogy mindig a világosabb színnel kezd! Tehát, ha például egy sárga-piros pólóra vágysz, akkor először fesd sárgára a kiszemelt darabot, utána jöhet a kötözés, és mehet bele a pirosba. Ha ennél egy kicsit több melót is bevállalsz, akkor kézzel, esetleg ecsettel külön is megfestheted a kötözés alól kilógó részeket, még színesebbé téve az eredményt.

Csíkokat szeretnél a körök helyett? Ez sem probléma! Egyszerűen csak hajtsd fel harmonikában a topot, aztán pár helyen kötözd keresztbe és fesd így.

De másnak mitől van olyan menő spirál mintája? Attól, hogy a kiterített pólót megcsippentette a közepén és szép lassan feltekerte spirálba, majd lazán összegumizta, hogy ne ugorjon ki a festés során.

A nagyon markáns minta helyett nem lehetne simán csak ombre pólót csinálni? Dehogynem! Bár ez tényleg egy picit több munkát igényel. Ebben az esetben ne mártogass, hanem ecsetet használj a festéshez! Mindegy, hogy felülről vagy alulról indulsz, a lényeg, hogy döntsd el, hol lesz a legsötétebb a ruha, oda tedd a legtöbb festéket, majd fokozatosan oszlasd el valamelyik irányba. Ahogy egyre fogy a festék, halványul a színe is.

Olyan mintára vágysz, ami tényleg nincs senki másnak? Bár kézzel képtelenség két tényleg egyforma batikolt ruhát készíteni, ha mégis valami nagyon egyedit szeretnél, akkor kísérletezhetsz például azzal, hogy különféle alakú és nagyságú köveket kötözöl bele az anyagba, és úgy fested. Így egészen egyedi dizánjt tudsz létrehozni.

Ám ennyit a mi tippjeinkről, hiszen ami valójában a legjobb ebben az egész batikolásban, hogy semmilyen univerzális törvény nem szabja meg, milyen alakzatban kötözd és fesd az anyagot. Emellett pedig - természetesen a festék és a ruha minőségétől függően - költséghatékony, jó szórakozás elkészíteni, sőt, ha még jövőre is divatban marad, már most nyáron elkészítheted az összes barátnőd kézműves a karácsonyi ajándékát is, muhahaha!