Japán legdélibb tartományában található Okinawa egy 160 földdarabból álló szigetcsoport legnagyobb szigete, ami a csodaszép tengerpartjai mellett arról híresült el, hogy a világon itt élnek a legtovább az emberek. Nem meglepő, hogy a „titok” megfejtésének reményében tudósok éveken keresztül vizsgálták, hogy minek köszönhető ez a kirívóan hosszú élettartam.

Mint pedig már egy 1975-ben végzett tanulmány szerint kiderült, az egyik fő tényező (a genetika mellett) az úgynevezett Okinawa-étrend.

Az alacsony zsírtartalmú és glikémiás indexű, ellenben antioxidánsban gazdag ételek ugyanis mind hozzájárulnak, hogy a lakosok nagy része, túlzás nélkül, csak hallomásból ismerje a szív- és érrendszerei betegségeket, a rákos megbetegedéseket, sőt, az elhízás sem jellemző rájuk, hiszen még a szénhidrátbevitelük nagy részét is a szigeten termő zöldségekkel oldják meg.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sommer | A Spicy Perspective (@aspicyperspective) által megosztott bejegyzés,

Az étrendjük nagy része a következőkből áll: zöldségek (főként édesburgonya), szójabab, shiitake gomba és az egyik legnépszerűbb termés, a balzsamkörte.

Érdekes infó, de a fehér rizsből nem azért fogyasztanak keveset (Japán többi részéhez képest), mert nem egészséges, hanem mert drágább, mint az édesburgonya, így csak a jómódúbb lakosok engedhetik meg maguknak.

És, ha már szigetről van szó, azt hinné az ember, hogy lépten-nyomon halat esznek, de meglepő módon ez sem igaz. Feljegyzések szerint ugyanis az étrendjüknek elenyésző, csupán 1 százalékát teszik ki a tengeri herkentyűk. Viszont anyagi okok miatt még így is több halat esznek, mint húst, valamint kerülik a cukrot és tejtermékeket tartalmazó ételeket is. 

A növény alapú étrend mellett az Okinawán élők figyelnek arra is, hogy betartsák a "Hara hachi Bu" elvet. Ez, követve Konfuciusz ősi tanítását, tiltja, hogy túledd magad, és csak 80%-ig lakhatsz jól. Van is erre egy kifejezésük, a Hara hachi bun me, ami szabad fordításban annyit jelent, hogy a "addig egyél, amíg a hasad 80%-ra van tele".

Talán elsőre (sőt, másodikra is) szigorúnak tűnhet az étrend, jó hír viszont, hogy sem a mennyiségben, sem az étkezési időkben nincsenek korlátok. Röviden, akkor és annyit ehetsz ezekből az ételekből, amennyi jól esik. Ha pedig így teszel, a következő eredményre számíthatsz:

1. A magas antioxidánstartalmú és a szinte nullával egyenlő finomított cukrot tartalmazó ételektől kevésbé leszel fogékony a korral járó betegségekre.

2. Ha van rajtad súlyfelesleg, akkor segít elérni és megtartani az ideális testsúlyt.

3. Kevésbé leszel hajlamos a gyulladásos megbetegedésekre.

Azért csendben megjegyzem, feltételezem, hogy a hosszú élethez az étrend mellett az sem hátrány, hogy a lakosok minden reggel erre a látványra ébredhetnek: 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🐢さきっちょ🐢 (@saki_papepooh) által megosztott bejegyzés,