100 évig élhetsz és még fogyhatsz is az Okinawa-étrendtől?
Létezik a világon egy sziget, ahol az égbolt rikítóan kék, a homokos part hófehér, és olyan tiszta a tenger, hogy szabad szemmel is láthatod a tengerben úszkáló halakat. Az itt lakók várható élettartalma pedig magasabb, mint bárhol a világon, ráadásul még a komolyabb betegségek is elkerülik őket. Mielőtt azonban elkezdenéd becsomagolni a bőröndödet, tudd: ha ideköltözöl van néhány dolog, amiktől örökre búcsút vehetsz.
Japán legdélibb tartományában található Okinawa egy 160 földdarabból álló szigetcsoport legnagyobb szigete, ami a csodaszép tengerpartjai mellett arról híresült el, hogy a világon itt élnek a legtovább az emberek. Nem meglepő, hogy a „titok” megfejtésének reményében tudósok éveken keresztül vizsgálták, hogy minek köszönhető ez a kirívóan hosszú élettartam.
Mint pedig már egy 1975-ben végzett tanulmány szerint kiderült, az egyik fő tényező (a genetika mellett) az úgynevezett Okinawa-étrend.
Az alacsony zsírtartalmú és glikémiás indexű, ellenben antioxidánsban gazdag ételek ugyanis mind hozzájárulnak, hogy a lakosok nagy része, túlzás nélkül, csak hallomásból ismerje a szív- és érrendszerei betegségeket, a rákos megbetegedéseket, sőt, az elhízás sem jellemző rájuk, hiszen még a szénhidrátbevitelük nagy részét is a szigeten termő zöldségekkel oldják meg.
Az étrendjük nagy része a következőkből áll: zöldségek (főként édesburgonya), szójabab, shiitake gomba és az egyik legnépszerűbb termés, a balzsamkörte.
Érdekes infó, de a fehér rizsből nem azért fogyasztanak keveset (Japán többi részéhez képest), mert nem egészséges, hanem mert drágább, mint az édesburgonya, így csak a jómódúbb lakosok engedhetik meg maguknak.
És, ha már szigetről van szó, azt hinné az ember, hogy lépten-nyomon halat esznek, de meglepő módon ez sem igaz. Feljegyzések szerint ugyanis az étrendjüknek elenyésző, csupán 1 százalékát teszik ki a tengeri herkentyűk. Viszont anyagi okok miatt még így is több halat esznek, mint húst, valamint kerülik a cukrot és tejtermékeket tartalmazó ételeket is.
A növény alapú étrend mellett az Okinawán élők figyelnek arra is, hogy betartsák a "Hara hachi Bu" elvet. Ez, követve Konfuciusz ősi tanítását, tiltja, hogy túledd magad, és csak 80%-ig lakhatsz jól. Van is erre egy kifejezésük, a Hara hachi bun me, ami szabad fordításban annyit jelent, hogy a "addig egyél, amíg a hasad 80%-ra van tele".
Talán elsőre (sőt, másodikra is) szigorúnak tűnhet az étrend, jó hír viszont, hogy sem a mennyiségben, sem az étkezési időkben nincsenek korlátok. Röviden, akkor és annyit ehetsz ezekből az ételekből, amennyi jól esik. Ha pedig így teszel, a következő eredményre számíthatsz:
1. A magas antioxidánstartalmú és a szinte nullával egyenlő finomított cukrot tartalmazó ételektől kevésbé leszel fogékony a korral járó betegségekre.
2. Ha van rajtad súlyfelesleg, akkor segít elérni és megtartani az ideális testsúlyt.
3. Kevésbé leszel hajlamos a gyulladásos megbetegedésekre.
Azért csendben megjegyzem, feltételezem, hogy a hosszú élethez az étrend mellett az sem hátrány, hogy a lakosok minden reggel erre a látványra ébredhetnek: