Nekem rendszeresen felpuffad az alhasam menstruáció előtt pár nappal. Érdekes, most úgy jött ki a lépés, hogy ezt a cikket is pont ebben a fázisban írom, így elhiheted, minden betűmben jelen van a szenvedés... Hozzáteszem, azért is, mert nemsokára elhagyom a lakást, 

és nem tudom, mit vegyek fel, ami kellően eltakarja a hatalmasra nőtt alhasamat. 

Néha eskü elgondolkozom, hogy vajon ilyen érzés-e terhesnek lenni, de ne menjünk messzire... Szóval igen, ismerem a dolgot, és azt vettem észre, hogy nemcsak a ciklus okozza ezt az idegesítő tünetet, hanem bizonyos ételek, italok fogyasztása, sőt az általános lelkiállapot is. Van például egy olyan barátnőm, aki amint ideges lesz, azonnal felpuffad - nála így jön ki a feszültség. De ez nem annyira ritka dolog, sokszor bebizonyították már, hogy a stressz puffadást okozhat. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Cam || Fitness 🧬✨ (@camerongracegains) által megosztott bejegyzés,

Most mondjuk mindegy is, hogy kinél mi okozza a néha már-már döbbenetesen nagyra puffadó alhasat (egy McMenü, egy átmulatott éjszaka, vagy a PMS), a lényeg, hogy legyen a tarsolyunkban elég fegyver ahhoz, hogy megküzdjünk vele! Az angol Vogue összeszedett néhány trükköt, amiket érdemes kipróbálnod, ha SOS laposabb hasra vágysz. 

Bombabiztos étrend 

És bombabiztos adagok. Azt már valószínűleg tudod, hogy bizonyos zöldségek (mint például a hüvelyesek, vagy a karfiol), a só, az alkohol, a gabonafélék és a cukor is okozhat puffadást, de azt is érdemes csekkolni, hogy mekkora adagokat szoktál enni napközben. Dr. Rossi, a Vogue cikkében nyilatkozó doki szerint sokkal kevésbé fogsz felfújódni, ha nem eszel iszonyú éhesen hatalmas adagokat, inkább öt-hatszor kajálsz, de kevesebbet.  

Még egy kis rost 

Egy dolog tuti: az nem elég, ha a reggeli kekszedre rá van írva, hogy van benne valamennyi rost. Igyekezz megkönnyíteni az emésztésed azzal, hogy rostokkal (tehát nem felszívódó, de a kaja belekben való áramlását segítő szénhidrátokkal) bombázod magad! Ha úgy érzed, gyakran puffadsz, akár egy kifejezetten magas rosttartalmú táplálékkiegészítőt is kipróbálhatsz, hátha megkönnyíti a dolgod. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

@liv_well.vg által megosztott bejegyzés,

Ne rágózz! 

Van egy barátnőm, aki egy időben állandóan panaszkodott, hogy fel van puffadva, pedig semmi bajt nem találtak nála a dokik, és az étrendjére is odafigyelt. Aztán rájött, hogy simán okozhatja ezt a rágózás - amint elhagyta, megszűntek a panaszai. Nem véletlenül: észre sem vette, de egy csomó levegőt nyelt közben, ami durva felfúvódást eredményezett nála. Engedd el a rágót, és próbálj meg evés közben is kevés levegőt nyelni! 

Hidratálás 

Akármi is legyen az ember nyűgje, minden tanácslistában szerepel a hidratálás - nem véletlenül. Ha megiszod a napi ajánlott folyadékmennyiséget (egy átlagos felnőttnél napi 2-2.5 liter), sokkal enyhébb lesz a puffadás - éljenek a gyógyteák, a víz, és minden, ami cukormentes! 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Carys Whittaker 🇬🇧 (@busybee.carys) által megosztott bejegyzés,

Nyújts minél többet 

És persze sportolj is – de a nyújtás azért (is) nagyon fontos, mert a belekben bennragadt gázok útját szabadítod fel vele! Ha nincs időd reggel, meló előtt sportolni, legalább egy gyors nyújtást eszközölj, és próbáld ki a jógát is, szinte tuti, hogy segíteni fog! 

Borsmenta minden mennyiségben 

Tudtad, hogy a borsmenta fantasztikus hatással van a puffadásra? Én ezeken a napokon literszámra iszom tea formájában, de lehet olajat és kapszulát is kapni, ha nem bírsz annyit inni – a lényeg, hogy tényleg borsmenta legyen, és rendszeresen fogyaszd! 

Természetesen, ha úgy érzed, hogy tartós, szokatlan, vagy nagyon kellemetlen, esetleg fájdalmas a puffadás, azonnal fordulj orvoshoz!