Arról már korábban írtunk, hogyan csinálj magadnak DIY-legyezőt, hogy milyen természetes izzadásgátlókat vess be, hogyan ne ints búcsút a sminkednek nyáron, illetve, hogy miért is érezzük kínos dolognak a verejtékezést. Most pedig, mivel engem is meglehetősen zavar, hogy nem tudok szürke pólókat felvenni, összeszedtem az internet (és a baráti köröm) legjobb izzadásgátló tippjeit, hogy te is felkészülhess a bugyirohasztó napokra! 

Izzadásnapló 

Tudom, ez a naplózás már kezd elcsépelt lenni, de nem véletlenül jön elő olyan gyakran: nemcsak a helyes étkezésre, a vízivásra, a bőrápolásra és a lelki dolgaid rendbetételére jó, de még arra is hasznos, hogy kiderítsd, mitől izzadsz fokozottan. A legjobb, ha előveszel egy szép füzetet, és elkezded vezetni, mikor mit (és mennyit) ettél-ittál, mit (és mennyit) mozogtál, illetve, hogy hol jársz a menstruációs ciklusodban, és mennyire vagy stresszes. Igen, ez egy kicsit körülményes, de elég sok összefüggésre fényt deríthetsz vele, így akár egy-két héten belül tudni fogod, hogyan vágj bele az ‘izzadásmentes’ napi rutinod kialakításába.

izzadasnaplo.png

Bizonyos kaják (és piák) kiiktatása  

Léteznek olyan ételek és italok, amik bizony hatással vannak az anyagcserédre és a testhőmérsékletedre, így az izzadásodat is befolyásolják. Ha például sok sós és feldolgozott élelmiszert eszel, túltolod a csípőset, a cukrot és a hagymaféléket, kevés vizet iszol és sok kávét/alkoholt fogyasztasz, ne csodálkozz, ha elkezdesz literszámra izzadni! A legjobb megoldás, ha alacsony szénhidrát-és zsírtartalmú ételeket eszel, és annyit hidratálsz, amennyit csak bírsz - gondolom, a megfelelő mennyiségű mozgást már említenem sem kell... 

A dezodorod összetevői 

Te tudod, hogy pontosan milyen hatóanyagok vannak a deódban? Na ez az... Én mindig vakon próbálkoztam izzadásgátlót vásárolni: ha valamiről azt mondták, hogy jó, megvettem, ami meg nem volt olyan szimpi, azt nem. Nem is találtam rá az igazira egy darabig. A legutóbb például anyukám szerzett be egy teljesen természetes, ásványi alapú dezodort, és annyira imádja, hogy rögtön megvette nekem is - én meg annyit izzadtam vele, mint hat ló összesen egy nyár alatt. Nekem személy szerint azok a termékek válnak be, amikben Aluminum Zirconium Tetrachlorohydrex Gly van – ez egy gyakran használt izzadásgátló összetevő, ami a benne található alumínium-és cirkóniumionoknak köszönhetően úgy eltömíti a pórusokat, hogy azok ne tudjanak izzadni, illetve képes felszívni az el nem tömődött pórusok által termelt nedvességet. 

Lehet, hogy ezzel kiábrándítok mindenkit, aki a természetes alapú dezodorok híve, de nekem sajnos egyik alumíniummentes termék sem vált be. Ez van, a hónaljamra megengedem magamnak ezt a csalást. 

Szóval nem árt utánanézned a termékek összetételének, hátha van még egy-két olyan hatóanyag, amit sosem próbáltál. 

izzadás-fokozott.png

Botox 

Bár önmagában a botox szó nekem sokszor ijesztően hangzik, testközelből tudom, hogy milyen hatásos tud lenni, ha izzadásról van szó. Az egyik barátnőm már nagyon régóta küzdött ezzel a problémával, úgyhogy végül megcsináltatta a hónaljbotoxot, és amikor kértem, hogy mondjon róla pár mondatot, áradozni kezdett: 

Csodálatos dolog. Évek óta mozgás nélkül is szinte ömlött rólam a víz, ruhák mentek tönkre rajtam, szégyelltem magam, kellemetlennek éreztem minden szitut, utáltam... Ezért végül úgy döntöttem, megcsináltatom, és a legszuperebb döntés volt, kár, hogy nem előbb szántam rá magam. Több önbizalmam lett, és már olyan ruhákat tudok hordani, amiket régen soha - helló, szürke és színes pólók, nyári ruhák!  

Életmód 

Gondolom, nem szeretnéd még egy fórumon elolvasni, hogy igyál sokat, sportolj, aludj eleget és egyél egészségesen, úgyhogy inkább - mindezek mellett – egy dologra hívnám fel a figyelmed, ami a dohányzás. A cigi ugyanis (akárcsak a koffein) megemeli a testhőmérsékleted, gyorsítja a szívverésed, így az izzadást is fokozza (az ezer másik egészségre káros hatásán kívül). Plusz egy érv a leszokás mellett!