1. Dead to Me

Kezdjük a legfrissebbel! A Netflix új sorozatának főszereplője a negyvenes éveiben járó Jen (Christina Applegate), aki egy szerencsétlen balesetben elveszti a férjét, így egyedül marad a két gyerekével. Az első évad középpontjában a szeretett társ elvesztésének fájdalma áll, és az, hogyan igyekszik Jen talpon maradni ebben a nehéz helyzetben. El is megy egy gyászterápiás csoportba, ahol összeismerkedik a szintén negyvenes Judy-val (Linda Cardellini), akivel hamar szoros barátságot köt. Kár, hogy időközben folyamatosan furcsa dolgok derülnek ki Judy-ról és Jen elhunyt férjéről is…

2. Hatalmas kis hazugságok

A HBO nagy sikerű sorozata egyfelől remek kis krimi, jól felépítve, érdekes karakterekkel, izgalmas történetszálakkal, másfelől kifejezetten fontos alkotás olyan szempontból, hogy a létrejöttében milyen nagy szerepet játszottak a nők. A főszerepekben is látható Nicole Kidman és Reese Witherspoon ugyanis nem csupán az arcukat adták a projekthez, hanem 2014-ben ők vásárolták meg a jogokat, hogy filmre vigyék a sorozat alapjául szolgáló könyvet, és a vezető produceri feladatokat is ők látták el.

3. A férjem védelmében/Diane védelmében

Már 10 éve, hogy debütált a tévében “annak a vészhelyzetes nőnek”, azaz Julianna Marguliesnek a sorozata, A férjem védelmében. Ez nemcsak azért volt üdítő fejlemény, mert a főszereplője egy határozott, erős női karakter, hanem azért is, mert az Alicia Florrickot alakító színésznő már a kezdetekkor is negyven felett volt. A műsor olyan aktuális és fontos témákat dolgozott fel, mint az újrakezdés magánéleti és karrierbeli szempontból, valamint azt, hogyan érint egy válás egy családot, mikrokörnyezetet. A sorozat amellett, hogy hét kiváló évadot futott, kitermelt egy annyira érdekes (női) mellékszereplőt is a nyugdíj előtt álló Diane Lockhart személyében, hogy ő a sorozat végeztével külön spinoffot kapott Diane védelmében címmel.

4. Az alelnök

Julia Louis-Dreyfus már ötven is elmúlt, mikor megkapta Az alelnök főszerepét, amiben a rettentő kellemetlen, gátlástalan politikusokat parodizálta, miközben a műsor olyan komoly témákat is érintett, mint a nők helyzete a politikában, az öregedéstől való félelem vagy az, hogy mi van olyankor, ha egy anya a karrierjét választja a család helyett. Dreyfus pedig olyan remekül hozta Selina Mayer karakterét, hogy a sorozat 2012-es indulásától kezdve kilenc Emmy-díjat zsebelt be, számos más elismerés mellett.

5. Grace and Frankie

A legtabudöngetőbb mind közül pedig az elmúlt évek egyik legjobb sitcomja, a Netflix-es Grace and Frankie (Jane Fonda és Lily Tomlin), aminek a főszereplője két bőven hetven feletti nő, akik ebben a korban válnak szinglivé, mert a férjeik (Sam Waterston és Martin Sheen) ekkor coming outolnak és hagyják el őket, hogy az utolsó éveiket nyíltan meleg párként élhessék le. Talán részletezni sem kell, hogy ez az alapszituáció mennyi poénforrást rejt magában, és milyen sok mélyebb témát lehet érinteni benne. Különösen üdítő, hogy végre az olyan, öregedéssel együtt járó gondokat, mint az ember testének változása, a dolgok elfelejtése, vagy bekerülni egy idősek otthonába, végre nem a megszokott torokszorítóan nyomasztó formában találják. Nem is véletlen, hogy már a hatodik évadot rendelték be a sorozatból.

A nyitókép forrása: Grace and Frankie hivatalos Facebook oldal