Méghozzá azért, mert nem kell hozzá más, “csak” 72 dollár és egy okostelefon. Ebben az árban benne van az egyetlen plusz eszköz, ami szükséges a termékenység megítéléséhez: egy hőmérő. Az ígéret pedig a következő: használd rendeltetésszerűen az applikációt, és tervezd meg, vagy kerüld el a terhességet. Kelj fel reggel, mérd meg a testhőd, pötyögd be a telódba, és máris kidobja, hogy zöld-e az utad ma (tehát nyugodtan szexelhetsz védekezés nélkül), vagy piros (maradj a védekezésnél, vagy ne szexelj, ha nem akarsz teherbe esni). 

Ez az app pedig nem más, mint a Natural Cycles. Egyszer kattintottam rá a hirdetésére, és azóta minden nap legalább háromszor jön szembe a különböző social platformjaimon. 

Amivel amúgy nincsen baj, hiszen a ruhás webshopokkal és a telefontokgyártó cégekkel ugyanez a helyzet, de ez a fajta reklám egy kicsit mégis más: ha rákattintasz a weboldalukra, megkapod a látszólag legfontosabb infókat az applikációról. Tervezni és elkerülni is lehet vele a terhességet, méghozzá könnyedén, napi egy (reggeli) hőméréssel, 93%-os hatékonysággal, hormonok és kényelmetlenség nélkül. Ja, és a The New Yorker, a Healthline, sőt még maga Bloomberg  is ajánlja. Első blikkre elképesztően szimpatikus, egyszerű, 21. századi megoldás a fogamzásgátlásra. De biztos, hogy ez ilyen egyszerű? 

Mivel maga az applikáció a hőmérésen (és persze a felhasználójának megismerésén) alapszik, azt hiszem, kimondhatom, hogy bármennyire is pontos és precíz  az algoritmusa,  

egyszerűen lehetetlen, hogy egy ilyen ‘rendszer’  100 százalékos pontossággal megmondja, hogy mikor eshetsz teherbe. 

Mondjuk legalább ezt nem is ígérik. Mint már fentebb írtam, a hatékonysága 93%-os, ami hellyel-közzel elmegy, csak egy a gond vele: arra biztatja a potenciális felhasználókat (statisztikailag tehát engem is), hogy nyugodtan bízzák rá magukat és a fogamzásgátlásukat. Én tudom, hogy nincs olyan módszer, ami MINDEN esetben, MINDEN körülmények között véd a nemkívánt terhességtől, de könyörgöm... 93%-ra bízzam rá magam? 

Ez egy kicsit olyan, mintha kockáztatnátok a pasiddal, te rákérdeznél, hogy ugye tuti teljesen kint ment el, ő pedig azt válaszolná, hogy igen, 93%-ban. 

Az az igazság, hogy önmagában még ezzel sincs olyan nagy gond, hiszen te döntöd el, hogy bevállalod-e azt a 7%-nyi esélyt a teherbeesésre, senki nem kényszerít arra, hogy belemenj, ha nem akarod. Annak a pszichológiája viszont már rizikós, hogy ha valami ‘kilencvenakárhány’ százalékos hatékonyságot ígér, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy csak bajos esetekben nem jön be. 

Pedig ez nagyon nem így van. Amint beleástam magam a Natural Cycles működésébe, bele is botlottam olyan hiperpara történetekbe, hogy egyszerűen nem értem, hogyan lehet valaki annyira bátor, hogy aktívan csak ezt használja fogamzásgátlásra. De ezt nem az én dolgom megítélni.

Az már viszont rám tartozik, hogy beszámoljak arról, hogy mennyi nő esett teherbe úgy, hogy azt a 72 dollárt azért adta ki a zsebéből, és azért hőmérőzött minden reggel, hogy ne legyen terhes, de ne is kelljen hormonokkal tömnie magát, vagy óvszert használnia a tartós kapcsolatában. Ugye te is szívesen kiadnál ennyi pénzt a nyugodt és biztonságos szexért? 

Én igen. De miután elolvastam Olivia Sudjic, a The Guardian újságírójának beszámolóját, egyszerűen elrettentem ettől a megoldástól - ő ugyanis egy abortuszt kellett, hogy végigcsináljon ennek az appnak “köszönhetően”. És nem egy nő számolt be ugyanerről.

Ha belegondolsz, a 93%-os pontosság azt jelenti, hogy statisztikailag százból hét nő esik vele teherbe. Ezerből hetven. Tízezerből hétszáz. Százezerből hétezer. Ha innen nézed, nem is olyan biztonságos, ugye? (Az óvszer egyébként 98%-os, a különböző fogamzásgátló tabletták pedig 99%-osak.) 

Ennek fényében mindenkinek a maga dolga eldönteni, hogy hogyan előzi meg a nem kívánt terhességet. A Natural Cycles ‘mindössze’ annyit hibázik (szerintem) a kommunikációjában, hogy mindenkinek ajánlja az appot, holott ki kellene hangsúlyozniuk a marketingjükben azt a tényt, amit Elina Berglund, az egyik alapító mondott ki egy 2016-os interjúban

A módszer azoknak való, akik nem TELJESEN szeretnék elkerülni a terhességet, inkább “csak” megelőznék, egyelőre. De hosszútávon szeretnének babát. 

Az applikációt kifejlesztő és sikerre vivő nő azt is hozzátette: az ideális Natural Cycles-felhasználó egy egészséges életmódot folytató, rendszeres életet élő, közel azonos időpontban lefekvő és felkelő, stabil párkapcsolatban élő nő, aki szeretne gyereket, de még nem most. És nem bánja, ha véletlenül úgy alakulnak a dolgok, hogy idő előtt fogan meg az a baba.  

Te kipróbálnád?