Lassan vége a nyárnak, de ez nem jelenti azt, hogy szeptember elsejével tedd is el a fényvédőidet. Egyrészt azért, mert te is pontosan tudod, hogy az időjárást abszolút nem érdekli, hogy mi van a naptáradban, sokszor ősszel is úgy süt a nap, mint nyáron.

Másrészt pedig azért se mondj búcsút a fényvédelemnek, mert a szakemberek évek óta könyörögnek, hogy a társadalom megértse: az év egészében védeni kell a bőrt a nap káros sugaraitól.

A jó hírünk most viszont az, hogy belsőleg, táplálkozás útján is tehetsz a bőröd egészségéért. Amy Haynes dietetikus sorolt fel jó pár zöldséget és gyümölcsöt a Real Simple-nek, amiknek bár egyike sem helyettesítheti a krémeket, és azt, hogy távol maradsz a naptól, mégis segítséget nyújtanak a fényvédelemben.

Görögdinnye

Amíg csak teheted egyél dinnyét! Nem csak azért, mert finom és hűst, hanem azért is, mert az egyik legjobban hidratáló étel. Emellett likopinban is gazdag, ami többek között segítséget nyújt a napégés kialakulása ellen. A likopin egy olyan karotinoid, ami a gyümölcsök és zöldségek piros színét adja, úgyhogy ha te inkább a sárgadinnye oldalán állsz a görög vagy sárga vitában, akkor se kell csüggedned, paradicsomból és grapefruitból is hozzájuthatsz.

Sárgarépa

Igen, ismét egy színéről jól ismert étel, amiben szintén megtalálhatóak a jótékony hatású karotiniodiok. Ebben az esetben a béta-karotinról van szó, ami véd az UV sugárzás káros hatásaitól.

repa.jpg

Bogyós gyümölcsök

Az eper, a málna, a szőlő és a gránátalma nagy polifenol tartalmuknak köszönhetően segíthetik a bőröd védelmét, ezek a vegyületek ugyanis jó UV-szűrőként funkcionálnak, és így a bőr öregedését is lassítják.

Fodros kel

Az elmúlt évek egyik slágerzöldsége a fodros kel, ami jó tesz az emésztésnek, immunerősítő hatású, és még a napfény elleni védelemben is a barátod lehet. Tele van ugyanis A- és C-vitaminnal, valamint lutein nevű karotinoiddal, ami elnyeli a nap káros sugarait, és semlegesíti a retinában a szabad gyököket. Ez pedig csökkenti "a sárgafolt-degeneráció veszélyét, az idősebb korban jelentkező gyakori szembetegség és látásvesztés fő okát " - írja a HáziPatika.

fodros kel.jpg

Olívaolaj

Vagy igazából azt is írhatnánk, hogy olyan ételek, amik E-vitaminban gazdagok, hiszen ez is egy olyan anyag, ami jó a szabad gyökök napfény által kiváltott káros hatásai ellen. Emellett a olívaolaj belsőleg és külsőleg is ápolja a bőrödet, ezért emeltük ki ebben a szekcióban. Ám ha nem vagy nagy rajongója, akkor olyan zöld levelű ételekben is megtalálod az E-vitamint, mint a spenót, petrezselyem vagy a brokkoli, valamint magvakban is, például a mandulában vagy dióban.

Hal

A halfogyasztás pozitív egészségügyi hatásait nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ráadásul szerencsére egyre többféle halhoz lehet hozzájutni, így aki nem szereti a folyami halak "mocsaras" ízét, az kedvére válogathat tengeri halakból. Azzal pedig, hogy halat eszel, omega-3 zsírsavat viszel be a testedbe, ami többek között a bőr napfény elleni védelmét is segíti. 

hal.jpg

Avokádó

Persze, hogy nincsen lista avokádó nélkül! A fodros kelhez hasonlóan mostanában körülugrált étel, és időről időre bizonyítja, hogy tényleg jót is tesz az egészségnek. Például a bőrvédelemben is fontos szerepet játszhat, hiszen magas az A- és E-vitamin tartalma, megtalálhatók benne az omega-3 zsírsavak, és a lutein is.

Még egy érv amellett, hogy nem csak divatból őrül meg mindenki az avokádóért.