Ezekkel edd szépre a bőrödet ősszel
Szép dolog a krémes-arcpakolásos bőrápolás, de mit sem ér, ha belülről nincs rendben a szervezeted. Ha szeretnéd megőrizni a bőröd rugalmasságát, az üde színét és elkerülnéd, hogy pattanások jelenjenek meg rajta, először az étrendedet kell rendbe tenned, hiszen minden, amit megeszel és megiszol, azonnal meglátszik rajta. Ezeket az ételeket érdemes fogyasztani ősszel a szép bőrért.
Sütőtök
Végre jön a sütőtökszezon, ami azt is jelenti, hogy feltankolhatsz ebből a kifejezetten egészséges és bőrszépítő zöldségből. A sütőtökben tökben ugyanis karotinok találhatók (ezek adják a színét is), amelyek hatékonyan küzdenek a szabadgyökök ellen. Ezt persze mindig minden egészségportál leírja, és a reklámokban is hallod, de mik is azok a szabadgyökök pontosan? A sejtek anyagcseréjének mellékeként jönnek létre, károsítják a sejtmembránokat, rombolják a DNS-t, elősegítik az öregedést, és egy sor betegség kialakulásában szerepet játszanak. Úgyhogy nem baj, ha nincs túl sok belőlük a szervezetedben, erre vannak az olyan antioxidáns-tartalmú ételek, mint például a sütőtök. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg vitamin van benne, A-, C- és E-vitamin is, úgyhogy nyugodtan fogyaszd, szép lesz tőle a bőröd.
Tökmag
Ne csak a húsát edd meg, hanem a tökmagot is, vagy vásárolj előre csomagolt verziót a boltban! Hogy miért? A tökmag tele van cinkkel, ami nagyon fontos ahhoz, hogy a sejtjeid megújulnak, ráadásul a kollagéntermelést is felgyorsítja, ami azért felelős, hogy ne ráncosodj idő előtt. Ha a bőröd kollagéntermelése csökken, megereszkedik, és megjelennek a makacs szarkalábak.
Kakaó
Nincs is jobb a hűvösödő estéken, mint egy jó forró bögre kakaó (na jó, talán egy pohár bor még versenyezhet vele, de az nem tesz olyan jót a bőrödnek). Persze nem a cukrozott változatról beszélek, hanem a fekete verzióról, ami keserű, mint az exed szíve, de a bőrödnek legalább nagyon jót tesz. Azon túl, hogy ez is tele van antioxidánsokkal, még a vérkeringést is serkenti, ami kifejezetten jót tesz a bőröd rugalmassága és színe szempontjából. Fogyaszd forralt vízzel és édesítővel, vagy valamilyen növényi tejjel (és persze egy pici tejszínhabbal a tetején, mert csak!).
Alma
Minden nap egy alma a bőrgyógyászt is távol tartja: a gyümölcs a 20 legmagasabb antioxidáns-tartalmú ételek között szerepel, amelyek segítenek megelőzni a korábban említett szabadgyökök elszaporodását. A hasznos anyag nagy része a héjban van, ezért semmiképp ne pucolva fogyaszd, és arra is figyelj, hogy bio verziót válassz, ellenkező esetben a héja tele lehet növényvédőszerrel.
Dió
A dióban nagyon sok B-vitamin található, ami közvetve ugyan, de segíthet a bőr szépségének megőrzésében. A B-vitamin ugyanis remek stresszoldó, a segítségével jobban megbirkózhatunk a stresszhelyzeteinkkel, és mivel ez az egyik legfontosabb öregítő faktor a modern világunkban, igazán nem baj, ha kiiktatjuk kicsit. Ha sok a probléma mostanában a munkahelyen vagy a magánéletben, esetleg a suliban, rágcsálj diót, sokkal könnyebben birkózol majd meg velük.