Ugye neked is megvan az az egyedi érzés, amit csak napozás után lehet átélni: a bőröd húzódik, az arcod kisimul, a kedved jobb, a D-vitamin raktáraid tartalma az egekben. Bármilyen kellemes is ez, sajnos nem túl egészséges. A bőröd ugyanis azért húzódik, mert dehidratált lett, az arcod maximum a pihenés (vagy a leégés) miatt simult ki, a D-vitamin raktáraid pedig három perc után megtelnek, az után tök feleslegesen maradsz tovább napon. 

Van viszont még egy velejárója a napozásnak, mégpedig az, hogy 'napszagú' lesz tőle a bőröd. 

Ezt egy csomóan szeretik, sokan utálják, vannak, akik pedig észre sem vették még. Bár nagyon akartam tudni, hogy mi ez, félve kerestem rá a neten a válaszra, mert legbelül mindig volt egy olyan sejtésem, hogy ez az égett bőr szaga. És majdnem igazam lett. 

Én általában már 3-5 perc után szoktam érezni magamon a napszagot, ennyi idő pedig (őszintén remélem) nem elég ahhoz, hogy tényleg annyira megégjen a bőröm, hogy az illatát is érezzem. És bár szerencsére tényleg nem pont erről van szó, de valóban égés van a háttérben.  

A furcsa illatot a bőr felszínén, és felsőbb rétegeiben található természetes olajok oxidációja okozza. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Michael Worthington (@m_l_worthington) által megosztott bejegyzés,

Legalábbis Renée Rouleau bőrápolási szakértő szerint. Ő az egyetlen szaki, aki írt erről a jelenségről a neten, legalábbis amit kutatómunkám során megtaláltam. Fórumokon nagyon sokan kérdezték már meg a furcsa napszag okát, de nem igazán talált rá senki sem adatokkal alátámasztott magyarázatot, a többség pedig inkább arra tippelt, amit én is hittem: a bőr konkrét égésére. Renée viszont határozottan állítja, hogy ha kimész a napra, a sugarak először a testedet beborító, azon védelmi réteget képező olajokat "támadják meg", és kezdik el oxidálni, vagyis égetni. 

Azt pedig már szinte felesleges is hozzátennem, hogy ez mennyire nem egészséges. Kifekszel a napra, a bőröd felszínén a védelmi réteg gyakorlatilag pár perc alatt elég, és indulhat is a kőkemény, védelem nélküli, UVA-és UVB-sugárzás okozta bőrkárosodás. Érdemes tehát odafigyelned a megfelelő fényvédelemre és azonnal bemenned az árnyékba, ha elkezded érezni azt a bizonyos napszagot. Sőt, inkább meg se várd... Én is jobban oda fogok figyelni most, hogy tudom, ilyenkor a védelmem elégésének "illatát" érzem. De hívjuk inkább szagnak, hátha így komolyabban vesszük a bőrünk egészségét!

A nyitókép forrása: rawpixel.com