Az sajnos tiszta sor, hogy mi, magyarok túl sokat iszunk: tavaly a WHO világranglistáján a nyolcadik helyen végeztünk az alkoholfogyasztás kategóriájában. Az viszont már kérdésesebb -legalábbis számomra biztosan-, hogy mit iszunk, amikor iszunk. Egy felmérés szerint a legnépszerűbb italaink a sör és a bor (na, ezt mondjuk magamtól is megtippeltem volna), a különböző gyomorkeserűk, illetve a koktélokba kevert, vagy önmagában fogyasztott röviditalok. De melyik milyen hatással van a bőrre? 

Az mondjuk sejthető, hogy magas dózisban egyik típusú alkohol sem jó választás. Nyilván az lenne a legjobb, ha mindenki kizárná az életmódjából az alkoholfogyasztást, vagy legalábbis redukálná arra a szintre, ami még rendben van az egészsége szempontjából. De néha sajnos ugyanolyan nehéz ellenállni egy finom koktélnak, vagy egy korsó sörnek, mint a kedvenc helyeden annak az isteni hamburgernek. Ezzel nincs is semmi gond. Azt viszont érdemes figyelembe venned, hogy az adott ital milyen hatással lesz másnap, harmadnap, vagy akár a következő pár napban a bőrödre! 

1. Sör 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A vision of true beauty! It doesn't get much better than this. ☀️🍺#paulaner #beerlove #beauty #sun #nature

Paulaner🍻 (@paulaner) által megosztott bejegyzés,

A sör rettenetesen népszerű, ez nem vitás - én is nagyon szeretem, főleg a nyári estéken. Egy időben azt hittem, hogy egy korsóval még tök jót is tehetek a bőrömnek, hiszen mindenhol azt hallottam, hogy a benne lévő élesztő és B-vitamin igazi csoda a pattanásokra... A mai napig megoszlanak a vélemények ezzel kapcsolatban -hiszen ez nyilván attól is függ, hogy milyen típust iszik az ember és mennyit-, de azért óvatosan kell vele bánni: a GQ-nak adott interjújában Amy Spizuoco bőrgyógyász így nyilatkozott a sörről: 

Sok benne a hozzáadott só, cukor, és tartósító... Ezek mind sok stresszt okoznak a máj természetes működésében, dehidratálnak, így közvetetten rossz hatásuk van a bőrre is.

2. Bor 

Házmester, hosszúlépés, sportfröccs, kisfröccs, nagyfröccs, és akkor még sehol sem tartok a felsorolásban... Mi, magyarok elég jók vagyunk abban, hogy mindenféle formában fogyasszuk a bort. Sok helyen lehet olvasni, hogy egy pohár vörösbor esténként jót tesz -bár erre is érkeztek már cáfolatok dögivel-, egy dolog biztos: a bőrödnek jobbat teszel, ha elkerülöd azokat a típusokat, amelyekben sok cukor van - a vörösbor pedig kifejezetten ilyen. Egy pohár száraz fehérborral, vagy roséval még nem nyúlhatsz annyira mellé, de az édes és magas cukortartalmú borok pattanásokat, puffadást, pirosságot is okozhatnak, úgyhogy csak óvatosan!

3. Whisky és Rum 

Lehetsz akármekkora scotch-, bourbon-és minőségi rumrajongó, sajnos rossz hírem van, ami a bőröd épségét illeti: ezeket az alkoholtípusokat fermentálni kell – az erjesztés pedig olyan vegyületeket hoz létre, amelyek rendkívül rossz hatással vannak a bőrre. Ezek a vegyületek nemcsak a másnaposságodat tehetik még rosszabbá, de fakóbbá, fáradtabbá is tehetik a bőrödet, hiszen elvonják a számára legfontosabb vitaminokat: az A-, B3-és C-vitaminokat, így ezeket érdemes pótolnod. Hosszútávon pedig gyorsítják az öregedését is... Lehet, hogy el kéne felejteni őket.

4. Vodka, Gin, Tequila 

A három legnépszerűbb hozzávaló, ha koktélozásra kerül a sor. Szakértők állítják, hogy ezek a legkevésbé 'mérgező' alkoholtípusok, de azért ne örülj annyira: mivel ez a három ital iszonyúan erős dehidratáló hatással bír, a bőröd is megsínyli, ha túl sokat iszol belőlük - ráadásul, ha cukros üdítővel kevered őket, még a pattanások is könnyebben megjelenhetnek az arcodon. Bye-bye, gin tonic, jó volt veled - ha már mindenképpen inni akarsz, akkor válassz inkább vodka-szódát, sok citrusfélével.