A keratosis pilaris leggyakrabban a felkarokon, esetleg a combokon és a fenéktájon látható. Normál bőrvariánsnak tekintjük, azaz bárkin megjelenhet, de gyakrabban fordul elő ekcémára való hajlam esetén – mondja a szakértő.

Az érintett területen a szőrtüsző nyílásinak megfelelően tűszúrásnyi bőrszínű göbcsék keletkeznek, amelyek a bőr érdes tapintatát adják, esetenként láthatóvá válva libabőrösnek tűnik az adott terület – innen ered a tünet népi elnevezése, a grízes bőr. A göbcsék megjelenésének oka, hogy a szokásosnál egy kicsit sűrűbb faggyú termelődik, ami nem tud kiürülni a bőr felszínére, hogy folyékony formában a bőrünk védő hydrolipid rétegének zsír részét képezze, hanem megragad a faggyúmirigyek és a szőrtüszők közös kivezető nyílásában, és ott letokolódik. Ez a sűrűbb szarugyöngy a kivezetőcső falára kifejtett nyomás révén létrehoz egy steril gyulladást. A nyomás növekedésével megrepedhet a külvilág felé a kivezetőnyílás és a sűrűbb faggyú láthatatlan szarugyöngyöcske formájában kiürülhet, vagy megrepedhet a kivezetőnyílás oldala is. Ekkor gennykeltő baktériumok juthatnak be a faggyúmirigy kivezető csövébe és ott egy gombostűfejnyi pattanás is létrejöhet.

viszket (1).jpg

Mivel a faggyú felszínre jutása elégtelen, és károsodik a védő hydrolipid réteg, így az érintett területen könnyen kiszáradhat, ami genetikai hajlam és esetleg egyéb irritáló tényezők jelenléte esetén növeli az ekcéma esélyét.

A keratosis pilaris kezeléséért szerencsére otthon, megfelelő bőrápolással is sokat tehetsz. A szakértő szerint fontos, hogy a bőrt mindig kíméletesen tisztítsd. Szintén nagyon fontos, hogy kerüld az irritáló összetevőket, és soha ne feledkezz meg a hidratálásról! Ne engedd kiszáradni a gyulladt területeket, a mindennapos ápolásra érdemes egy kímélő és könnyed lotion állagú hidratálót keresni, ami nem tömíti el a pórusokat.

A tünetek enyhítésére alkalmazhatsz kémiai hámlasztást: leginkább ajánlott a BHA hámlasztás, ugyanis ez a sav zsírban oldódik, így képes a pórusok belsejében hámlasztani. A BHA-nak antimikrobális tulajdonsága is van, valamint gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik

– mondja a bőrgyógyász.

Érdemes lehet megpróbálni az AHA hámlasztást is. Az AHA vízben oldódik, és a bőr felszínén hámlaszt, de ez is segít, hogy a pórusok ne tudjanak eltömődni. Van, akinek az AHA+BHA hámlasztás együttesen válik be a legjobban. 

A napfény és a sós tengervíz kombinációja igazán jótékony hatású, de sajnos receptre nem elrendelhető…  Ettől függetlenül nem csak a tengerparti nyaralás alatt élvezheted a klíma bőrödre gyakorolt áldásos hatásait, beszerezhetsz tengeri sós fürdőkristályt: ez 2 hetente a fürdővízbe téve, jól oldja a a faggyúmirigyek kivezető csövében ülő faggyúcsapokat.

Mivel az eltömődött pórusok könnyen begyulladnak, jó szolgálatot tehetnek még az gyulladáscsökkentők: ezekből érdemes a természetes eredetű készítményeket, pl. körömvirág, niacinamid kipróbálni.

Amennyiben sok gennyes gyulladásos tünet jelenik meg, vagy az érintett terület kiszáradva irritálttá válik és az ekcéma tüneteit kezdi mutatni, amit esetleg már égés és viszketés is kísér, mindenképp fordulj orvoshoz, aki megfelelő gyógyszert és krémet, súlyosabb esetekre benzoyl-peroxidot vagy a retinolt ír fel, amelyek segítenek megszüntetni a tüneteket és megakadályozni a további szövődményeket.