Nyakunkon a strandszezon, szóval a fényvédelem témája most különösen aktuális, bár mi is sokat írtunk már arról, hogy a bőrt nem csak nyáron, hanem egész évben védeni kellene a káros sugárzástól. Hatalmas divat most házilag keverni a különféle kencéket, - ennek is lelkes támogatói vagyunk – ugyanakkor vannak olyan esetek, amikor lehet, hogy jobban jársz, ha maradsz inkább a bolti termékeknél. Ilyen eset például a napkrém beszerzése is. Az internetes blogok, közösségi oldalak, köztük például a Pinterest is, hemzsegnek a DIY, azaz csináld magad fényvédő-receptektől, csakhogy egy friss kutatás szerint ezek jó részének hatékonyságát az égvilágon semmi nem garantálja.

Ez a bizonyos tanulmány a Health Communication című szakfolyóiratban jelent meg, és az áll benne, hogy miközben a Pinteresten található receptek 95 százaléka állítja, hogy a végeredmény megfelelő faktorszámmal rendelkezik, ez a 68 százalékuk esetében egyáltalán nem valós. A tanulmány szerzői szerint ez azért aggasztó, mert a házi napozószerekhez használandó alapanyagok nagy része általában csak kis mértékben fényvédő hatású, miközben a receptek szövege azt állítja, hogy biztonságos alternatívái lehetnek a kereskedelmi forgalomban kapható termékeknek.

A tanulmány nem listázta ki az összes olyan receptet, amelyet jobb inkább hanyagolni, ugyanakkor az áll benne, hogy az olívaolaj, a kókuszolaj, illetve a mandulaolaj szerepelnek leggyakrabban az összetevőik listáján. Ezek a természetes olajok bőrápolóként valóban nagyszerűek is – ugyanakkor egy 2010-ben, a Pharmacognosy Journal nevű szakfolyóiratban megjelent tanulmányban az áll, hogy a faktorszámuk igencsak alacsony.

Egészen pontosan az olívaolajé körülbelül 7.5 SPF, a kókuszolajé 7.1 SPF, míg a mandulaolajé mindössze 4.6 SPF – mindegyik édeskevés, ha komolyan gondolod a fényvédelmet.

Ez persze nem jelenti azt, hogy minden házilag kikevert  napozószer hatástalan. A Rochester Egyetem Orvosi Központjának bőrgyógyászprofesszora, dr. Mary Gail Mercurio úgy nyilatkozott a Health magazinnak, hogy technikailag lehetséges, hogy valaki otthon állítson magának elő olyan fényvédőt, ami valóban védelmet nyújhjat a káros sugárzás ellen. Ez leginkább azon múlik, hogy milyen összetevőket használ hozzá. A cink-oxid például, ami több csináld-magad napkrém receptjének listáján is szerepel, sok bolti terméknek is a fő alapanyaga, így ha ez benne van a házi kencében, az már reménykedésre adhat okot.

Ugyanakkor, ha a bőrünkről van szó, a remény kevés, mivel egy kiadós leégésnek akár bőrrák is lehet a vége. Éppen ezért inkább vásárolj megbízható gyártó által készített, bevizsgált fényvédő szereket, amelyek legalább 30, de inkább 50 faktorosak. Olyat keress, ami széles spektrumú, azaz az UVA és az UVB sugárzás ellen is véd, és gyerekeket pedig inkább eszedbe se jusson házi naptejjel kenegetni.

Ha szeretnél további fontos infókat megtudni a fényvédelemről, nézd meg az alábbi videónkat is!