Az olyan egyszerű pakolásoktól kezdve, mint a petrezselyem levébe áztatott vatta, az egészen extrémekig, mint a Nutella, elég sok mindent kipróbáltam és sok mindent ajánlottam a barátaimnak. Elöljáróban azért annyit mindenképpen elmondanék: ami nekem bevált, nem biztos, hogy neked is működni fog. Attól, hogy valamitől nekem babapopsi puhaságú lett az arcom, még simán lehet, hogy te meg allergiás leszel rá.

Éppen ezért azt javaslom, hogy ne kend be rögtön vastagon az egész fejed a kiszemelt cuccal, hanem első körben egy kisebb adaggal tesztelj. Mivel nekem alapvetően kicsit zsírosabb, de aknétól és pattanásoktól mentes bőröm van, nem csak az én kedvenc maszkjaim, hanem a szerkesztőség más tagjainak néhány kedvence is felkerült a listára.

A másik fontos infó pedig: nem szeretem feleslegesen szívatni magam olyan hozzávalókkal, amikhez nem lehet egyszerűen hozzájutni, tehát egy alapanyagért sem kell az Andokig vándorolnod, hogy lereszeld a hegyi kecske jobb szarvának végét. A legtöbb hozzávalót megtalálod a konyhádban vagy legrosszabb esetben az első közértben, esetleg drogériában.

Nefertiti kedvence

Oké, lehet, hogy csak azért volt a méz a fáraónők kedvence, mert akkoriban még nem lövésük sem volt, hogy egyszer akár hialuronsavba áztatott C-vitaminos fátyolmaszkkal is lehet majd szépülni. Nekem viszont, még úgy is, hogy bőven van választék, bejött ez az egyszerű, mézes pakolás. Csupán egy hozzávalós, ami ráadásul a legtöbb konyhában megtalálható, ha pedig vékonyan kened fel, akkor tudsz benne otthon tenni-venni, a végeredmény pedig puha és ragyogó bőr. 

Kurkuma, az egyik legszínesebb hozzávaló

Ez volt az egyedüli pakolás, amitől tartottam. Féltem, hogy amint hozzáér a bőrömhöz, hetekre csibesárga leszek és csak fém kefével fogom tudni lekaparni a színt. Éppen ezért a sárga, mézből és kurkuma porból álló keveréket először a kezemre tettem. Miután könnyen le tudtam mosni, jöhetett az arcom, amit már 15 perc után ragyogóvá és puhává varázsolt. (Ha a szemöldökre is ment a keverékből, azt akár micellás vízzel is könnyen le tudod mosni.)

Az arcmaszk, amit csak ünnepnapokon fogok bevetni

Mégpedig azért, mert a kaviáros arcpakolásom volt eddig a legdrágább, otthon előállított verzió. (pont ezért ez nem is az a kaja, ami mindig megtalálható a hűtőmben). A nagy mennyiségben vizet és omega-3 zsírsavat tartalmazó halikra amellett, hogy szuperül hidratál, még a bőr természetes kollagéntermelését is serkenti, amitől feszesebbnek tűnhet. Igaz, hogy ez elsőre szuperül hangzik, de ha allergiás vagy a tengeri herkentyűkre, akkor azért óvatosan kísérletezz vele… Ezt a pakolást is könnyű megcsinálni, csupán egy kanál kaviárt kell összekeverni a kedvenc éjszakai vagy ránctalanító krémeddel és már kenheted is az arcodra. Mivel ez a keverék könnyebben lefolyik, ezért javaslom, hogy fekve várd meg, míg kifejti a hatását. Magyarul, lustulj egyet a kanapén, nézzél sorozatot, miközben körbe Instázod a haveri kört, hogy te már a fejedre is kaviárt kensz. Szerintem nem rossz ajánlat.

Agyagozás, kicsit másképp

Mint említettem, nekem kicsit zsírosabb a bőröm, ezért olyat arcmaszk-receptet is kerestem, amit szárazabb bőrűek is használhatnak. A szerkesztőségből Margó volt az, aki, miután kipróbálta az agyagból készült arcmaszkot, odáig volt a végeredménytől. A hozzávalók listája itt is rövid: agyagpor, picike méz, és pár csepp víz. Bónusz, hogy Margó szerint nem csak a bőre lesz tőle ragyogóbb, hanem a pakolás után még az alapozója is tartósabban fenn marad.

Érzékeny bőrűeknek: chia magos arcradír

Igaz, hogy nem arcmaszk, viszont a chia magos arcradír otthon elkészíthető, természetes, és a kombináltabb és problémásabb bőrűeknek ajánlott. Kitti -  akinek szintén gyakran meggyűlik a baja a bőrével - tesztelte, és az eredménytől odáig volt (még előtte-utána fotókat is csinált!) Mivel a chia magon és a citromleven kívül a harmadik hozzávaló az olivaolaj, ezért én zsíros bőrűeknek nem javasolnám, de ha úgy érzed, hogy ráfér az arcodra egy nagyon kíméletes bio-radírozás, akkor hajrá!