Igen, eléggé drasztikusan hangzik, és igen, én is hallottam, hogy napi egy-két deci vörösbor jót tesz az egészségnek - de ez valójában önámítás, hiszen antioxidánst lehet bormámor nélkül is fogyasztani.  

Persze azt már mindannyian régóta tudjuk, hogy az alkohol nem a fiatalság elixírje, de lehet, hogy kevesebb jelentőséget tulajdonítunk neki az öregedésben, mint amennyit kellene. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Aesthetic cocktails 🍹 (@aestheticcocktails) által megosztott bejegyzés,

Legalábbis a Vogue egyik cikkében megszólaló dietetikus, Jairo Rodriguez szerint. A szakértő ugyanis arról beszélt, hogy az alkohol valójában az egyik legrosszabb, legagresszívabb anyag, ami tönkreteheti a bőrt. Amikor pedig azt kérdezték tőle, hogy mit javasol a klienseinek a hosszú életért, ennyit mondott: 

ha öregebb akarsz lenni, gyerünk piálni!

Lehet, hogy most nem leszek túl népszerű a kocsma- és koktélbár-rajongók körében, sőt azok körében sem, akik a karantén alatt hétvégente iszogatnak (=a barátaim és ÉN), de van abban valami, amit a dietetikus mond. Legalábbis nekem logikus. 25 éves vagyok, de pár sörtől már úgy nyögöm a másnapot, mintha megmérgeztek volna. Nemrég még bosszankodtam is, hogy miért nem bírom jobban a piát, aztán rájöttem, hogy isteni áldás részese vagyok: így kétszer meggondolom, hogy szeszes italhoz nyúljak-e péntek esténként.

Ám ha a másnap nem tart vissza az poharazástól, álljanak itt a szakértő érvei is a teljes absztinencia mellett!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Go-To (@gotoskincare) által megosztott bejegyzés,

A dehidratáltság a gond 

A dietetikus szerint az alkohol alapvetően bántja az összes nyálkahártyát a szervezetben és ez dehidratációval jár, ami nagyon nem mindegy, ha öregedésről van szó.  

Ha megnézel egy nőt, aki 20-30 éve napi szinten fogyaszt alkoholt, és egy másikat, aki soha nem iszik, drasztikus különbséget fogsz látni, genetika ide vagy oda – mondja Rodriguez. 

Erre persze jöhetne a válaszod (ami az enyém is egyben), hogy oké-oké, de néha belefér egy-egy ereszdelahajam, nem? Nos, a szervezet nyilván képes a regenerációra, de azért ez is véges: ha rendszeressé válnak a durva iszogatós esték, egy idő után hiába hidratálsz, szedsz vitaminokat, eszel egészségesen és döntöd magad a zöld smoothie-t másnap, a rendszeres dehidratáció nyomot hagy. Amit a bőrödön fogsz először észrevenni.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Luz (@beautyandlifestyle_by_luz) által megosztott bejegyzés,

Ott van a gyulladás problematikája is

Azt, hogy bizonyos növények, teák, zöldségek, gyümölcsök, fűszerek gyulladáscsökkentő hatásúak, már tudjuk - minden második táplálkozással foglalkozó blog és vlog elmondja, mit együnk, ha ezt a hatást akarjuk elérni. Arról viszont már kevesebb oldal szól, hogy milyen mértékű gyulladást okozhat a szervezetben az alkohol: nagyon durvát. Kezdetben csak rossz közérzetet okoz, aztán belsőleg hat. A bőröd is elkezdhet pirosodni miatta, ez pedig azért nagyon veszélyes, mert gyakorlatilag az egész testedet érintő gyulladás ül ki az arcodra ilyenkor. Erre már lehet, hogy kevés két deci fahéjtea! 

Minél hamarabb hagyod abba, annál jobb 

Rodriguez kiemeli, hogy szerencsések vagyunk, mert a bőr van annyira jó fej, hogy ezerrel elkezdjen regenerálódni, ha hagyunk neki teret és megtámogatjuk - de ez csak akkor következik be, ha elfelejtjük az alkoholt. Na, meg persze a regenerálódás tempója és mértéke azon is múlik, mekkorák a károk...  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Victoria Kas💞 (@victoria.kas) által megosztott bejegyzés,

Na, most akkor: le kell mondani az alkoholról örökre, vagy sem? 

A dietetikus arra hívja fel a figyelmet, hogy ahogy haladsz a korral, úgy egyre lassabban ürül ki a szervezetedből az alkohol. Éppen ezért azt javasolja: ahogy öregszel, egyre jobban figyelj oda, hogy minél kevesebbet igyál (maximum heti egyszer, akkor se sokat), és arra is, hogy MIT iszol (ha már nagyon muszáj, akkor tiszta, krumpliból készült vodkát javasol, egy tonna vízzel körítve). Valamint kiemeli: ne csak akkor igyál egy tonna vizet, amikor alkoholizálsz, hanem akkor is, amikor nem. Így megmentheted a bőröd a korai és durva öregedéstől. 

Az absztinencia pedig már a te döntésed!