1. Ne tudd jobban, hogy mit hogyan kell csinálni

A vendég - mivel mégis csak ő fizet - olykor szereti azt gondolni, hogy mindent jobban tud. Zsolt szerint nem ritka jelenség, hogy az edző megmutatja, hogyan kell helyesen elvégezni egy gyakorlatot (ami többek között a sérülések elkerülése miatt is fontos), és a vendég másképp csinálja, vagy azért mert úgy kényelmesebb neki, vagy mert a Jocó haverja úgy mutatta. Ami ennél is cifrább, ám gyakori indok: mert a vendég így látta YouTube-on. Ha már elmentél egy profihoz, akkor hidd is el, hogy ért a szakmájához, vagy nem bízol benne, akkor keress mást!

2. Ne menj, ha utálod minden percét!

Mindenkivel előfordulhat, hogy bár fizikailag ott van a teremben, de fejben marhára máshol jár. Zsolt szerint ez tök oké, mindenkinek vannak rosszabb napjai. Viszont ha a kedvetlenség megmarad (sőt, lehet, hogy az első perctől megvolt) akkor azzal a világ leglelkesítőbb edzője sem tud mit kezdeni. Zsolt szerint ilyenkor fel kell tenni a kérdést: miért csinálod ezt az egészet? Ha huzamosabb ideig nem leled örömöd a kondizásban, a legtöbb amit egy edző tehet, hogy más sportágat javasol, így támogatja, hogy legalább magát a mozgást megszeresd. Érdemes persze legalább 2-3 hónapig kitartani, mert sokszor azt mutatja a gyakorlat, hogy az eredmények már önmagukban fokozzák a lelkesedést, amit kezdetben sokszor csak az alacsony önbecsülés gátol.

3. Ne vidd túlzásba a sztorizgatást!

Tök jó, ha a vendég kommunikál az edzőjével, mégiscsak egy bizalmi kapcsolatról van szó. Ráadásul Zsolt szerint egy lelkiismeretesebb edző tudni is akarja, hogy hogyan táplálkozik a vendége, mozog-e a termen kívül, hogyan kapcsolódik ki, és úgy általában milyen a közérzete. Amikor viszont ezek a rövid beszélgetések átcsapnak sztorizgatásba a szemét főnökről és arról, hogy melyik gyerek minek öltözött a sulis farsangon, akkor ott már feleslegesen megy a duma az edzés rovására. Zsolt szerint nem túl jó jel, ha az edző vevő rá, hogy végigdumcsizzátok az órát, mint ahogy az sem, ha a vendég megsértődik, ha az edző rászól, hogy beszéd helyett inkább kezdjen mozogni.

4. Ne dumálj a gyakorlat közben!

Ez a pont szorosan fűződik az előzőhöz. Zsolt szerint vannak helyzetek, amikor nem véletlenül kéri, hogy a vendég maradjon csöndben. Egyes gyakorlatoknál  kiemelten figyelni kell a légzésre, a mozgásminta adott szakaszában kell a belégzést, egy másik szakaszban a kilégzést végrehajtani, illetve előfordul a légzésvisszatartás is, ezzel emelve a törzs feszességét, stabilitását. Ha a gyakorlat közben azon agyalsz, mit vegyél otthon a boltban hazafelé a vacsihoz, vagy elkezdesz sztorizni egy munkahelyi afférról, aminek a szemtanúja voltál, azzal teljesen aláásod a koncentrációt.

5. Ne késs! ( vagy legalábbis ne csinálj belőle rendszert)

Néha mindenkinél belefér. Viszont ha következetesen késel a megbeszélt időpontról, azzal nem tartod tiszteletben az edződ időbeosztását, és ilyenkor összecsúsznak a vendégek is. Ha késel, akkor az utánad érkező kap miattad kevesebb figyelmet, miközben ő ugyanúgy kifizette az edzés árát, ahogyan te is.

6. Ne legyenek irreális elvárásaid!

Mutogathatod az Instát az edzőnek, hogy melyik sztár alakja a cél, de nagy valószínűséggel ki fog ábrándítani azzal, hogy heti 1-2 edzéssel erre nagyon kevés esélyed van. Ugyanis amellett, hogy az irigyelt celeb nagy valószínűséggel jóval többet edzhet, mint te, valószínűleg napi 24 órában figyeli (valaki), hogy mit eszik, plusz másfajta genetikával is rendelkezik. Ugyanez vonatkozik arra az esetre, amikor attól félsz, hogy heti pár edzéstől egyszer csak arra ébredsz, hogy úgy nézel ki, mint Schwarzenegger és „túl izmos lettél.” Nyugi, ilyen nem fog történni, főleg, ha az első alkalommal átbeszéltétek, hogy mi a cél.

7. Ne múljon a kezdeti lelkesedés!

Az első alkalommal még simán jelzed, hogy te akár heti háromszor, sőt, nem is, inkább négyszer járnál. Aztán, ahogy telnek a hetek, egyre gyakrabban jön közbe valami. Persze van olyan, hogy a gyerek ovis előadása vagy egy komolyabb határidő prioritást élvez, de ha ebből rendszert csinálsz, akkor az azt jelenti, hogy talán mégsem vagy annyira elkötelezett. Ebben az esetben viszont ne várd el, hogy az edző helyetted is kitartó legyen!