Még mielőtt azt gondolnád, hogy bebizonyították, ha hetente pár órát mozogsz, akkor nyugodt lelkiismerettel elszívhatod a napi fél doboz cigidet, akkor az elején szeretném tisztázni, hogy erről szó sincs. Viszont az olyan magamfajta, eltunyulásra hajlamos lelkeknek, akik szeretik azzal hitegetni magukat, hogy „oké, rég edzettem, de se nem iszom, se nem dohányzom”, ez a kutatás igenis mellbevágó. Nem azért, mert eddig egy kő alatt éltem és nem tudom, hogy egészséges dolog mozogni, hanem mert nem gondoltam volna, hogy nem mozogni ennyire egészségtelen.

A Jama Network Open által közzétett tanulmány szerint egy 23 évig tartó kutatás, amelyben több mint 122 ezren vettek részt, egyértelműen bizonyítja, hogy a testmozgás nélküli életmód károsabb az egészségre, mint a dohányzás vagy a cukorbetegség.

A végeredmény szerint nagyon magas az egészségbeli eltérés a versenysportolók és nem mozgók között, azoknak ugyanis, akik 'ülő életmódot' folytatnak 500 százalékkal (!) nagyobb az esélyük a korai elhalálozásra. 

Jó hír viszont, hogy az orvosok nem azt mondják, hogy az egészség érdekében holnaptól a maratonra kell készülnünk. Szerintük már akár napi húsz perc aktív, pulzusszámot megemelő testmozgás is elegendő. (Kitti is a napi 20 perces mozgásban találta meg a legnagyobb örömét, az ezzel kapcsolatos tapasztalatairól itt olvashatsz.)

Ha pedig ez meggyőzött arról, hogy ideje felkelni a kanapéról és valami izgalmasabb testmozgásra vágysz, akkor kedvcsinálónak ajánlom neked a Mozogj velünk! sorozatunkat,  ahol bemutatjuk a svédek új kedvenc testmozgását, ízelítőt kaphatsz abból, milyen cowboytáncos este, vagy akár a levegőben lógós jógával is megismerkedhetsz!